“Πίστευα πως μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα καταργούσε αυτούς τους νόμους” αναφέρει ο άνεργος αρχαιολόγος, Γιώργος Θεοφάνους, πρώην μέλος του κινήματος “Δεν πληρώνω” (και του ΣΥΡΙΖΑ) που καλείται τώρα να πληρώσει 22.000 ευρώ για οφειλόμενα πρόστιμα ύψους 420 ευρώ.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1 ο κ. Θεοφάνους τόνισε πως το 99% του προστίμου αφορά διόδια που δεν πλήρωσε από την εταιρεία Εγνατία και αφορούν τα διόδια του Πολυμύλου. Πρόσθεσε πως αρνείτο να πληρώσει τα διόδια γιατί έβρισκε άδικη τη χρέωση. Κάτοικος των Σερβίων Κοζάνης, εργαζόταν τότε στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια και αδυνατούσε να πληρώνει διόδια κάθε μέρα για να πάει στη δουλειά του.

Όπως αναφέρει, εκτός της ουσιαστικής αδυναμίας, δεν πλήρωνε και για ιδεολογικούς λόγους καθώς θεωρούσε άδικο να πληρώνει σε έναν ιδιώτη – που έφτιαξε τον δρόμο και εκεί σταμάτησε να επενδύει σε αυτόν – υπέρογκα ποσά κάθε φορά που τον χρησιμοποιούσε, προσφέροντάς του υπερκέρδος, από το υστέρημά του.

Είναι ενδεικτικό όπως αναφέρει ότι πλήρωνε πάντα τα διόδια των Μαλγάρων που ήταν κρατικά και τα χρήματα πήγαιναν στο δημόσιο ταμείο. “Γενικά, πέρα από την οφειλή στην Εγνατία, δεν χρωστάω τίποτα άλλο” ανέφερε, προσθέτοντας πως στην αρχή δεν πλήρωνε και το “χαράτσι”, κρίνοντας το παράνομο και αντισυνταγματικό.

Στην ερώτηση για την αλλαγή στάσης στον ΣΥΡΙΖΑ, πριν και μετά τις εκλογές, αναφέρει: “Ήταν αυτά τα κινήματα που έβγαλαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, μαζί και οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και οι απολυμένοι της ΕΡΤ. Εγώ δεν ήμουν μέλος του ‘δεν πληρώνω’ αλλά του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες έβλεπα βίντεο με τον Τσίπρα στα διόδια να χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποίησα και εγώ”.

Για τη δική του στάση δηλώνει πως δεν έχει μετανιώσει: “Ήταν μία πράξη κοινωνικής ανυπακοής και μου έδινε μια αίσθηση ελευθερίας, όταν περνούσα τα διόδια και έλεγα στον υπάλληλο ότι δεν πληρώνω. Δεν έκανα τίποτα κρυφά, κατέγραφε τις πινακίδες μου και με άφηνε να φύγω”.

“Υπάρχουν ορισμένοι όπως ο Παπασταύρου (πρώην συνεργάτης του Α. Σαμαρά) που έχουν φίλους πολιτικούς και τους πλήρωσαν τα πρόστιμα, εγώ δεν έχω φίλους πολιτικούς” ανέφερε.


Κατήγγειλε επίσης πως τα πρόστιμα ήρθαν όλα μαζεμένα μέσω της Εφορίας, “δηλαδή το κράτος ανέλαβε το ρόλο του εισπράκτορα εκ μέρους του ιδιώτη” όπως λέει.

Τώρα, αυτό που ζητεί είναι να μην πληρώσει το υπέρογκο πρόστιμο, αλλά την οφειλή του και να βρεθεί δικαιότερη λύση στο θέμα των διοδίων, δηλαδή να είναι αναλογικότερο το ποσό, δηλαδή να μην πληρώνει κανείς ίδιο ποσό για δέκα και για 100 χιλιόμετρα, αλλά και να υπάρχει πρόβλεψη για τους άνεργους.

Η συνέντευξη στον Ant1

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις