«Σηκώνουμε μεγάλο βάρος στους ώμους μας, ιδίως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο διάλογο που είχε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Μαξίμου.

«Μιλάμε για αριθμούς όταν αναφερόμαστε στη ροή. Για εμάς σημαντικός αριθμός είναι και αυτός όσων έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αιγαίο. Δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι αυτή η τραγωδία είναι κάτι που απλά συμβαίνει και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, για να σταματήσει. Είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, είναι το ανθρώπινο καθήκον μας, να σταματήσει η τραγωδία στη Αιγαίο», είπε και πρόσθεσε πως υπήρξε μια εποικοδομητική συνάντηση στο Λονδίνο, για την εξεύρεση λύσης «γι΄αυτή τη φριχτή κατάσταση», «δεν είναι όμως τόσο εύκολο».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, μετά το πέρας της συνάντηση δήλωσε: «Αρχικά στόχος είναι ο περιορισμός των ροών διότι η Ευρώπη δεν θα μπορεί να δεχθεί ένα τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων, όπως αυτός που έχει περάσει από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, το 2016. Η Γαλλία θα συμβάλει στη FRONTEX με 60 αστυνομικούς οι οποίοι θα μεταβούν στην Ελλάδα. επίσης θα χρησιμοποιηθούν 18 αρμόδιοι υπάλληλοι. Τα άτομα αυτά ειδικά στα πλαστά έγγραφα, θα βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές».

«Είναι απολύτως απαραίτητο να προχωρήσουμε τάχιστα στην εφαρμογή της απόφασης της ΕΕ του Δεκεμβρίου. Αν δεν τα καταφέρουμε δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τις ροές ούτε να υποδεχθούμε τους πρόσφυγες στην Ευρώπη. Θα έχουμε προβλήματα», ανέφερε από την πλευρά ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέ.Τι συζητήθηκε

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας έγιναν δεκτοί από τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «η μεταξύ τους συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος κατά την επόμενη χρονική περίοδο με έμφαση στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας, και ιδιαίτερα στη μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια, και την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας».

«Παράλληλα, συζητήθηκε η παροχή τεχνικού εξοπλισμού και προσωπικού στην Ελλάδα για την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και την ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι «τέλος, τονίστηκε η ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας αποδοχής αιτημάτων μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις