Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την πως σαμποτάρει τις διαδικασίες στο ΕΣΡ προκειμένου να μην γίνει διαγωνισμός για τα κανάλια, εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Mega, τονίζοντας πως το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ποτέ διαγωνισμός “δεν τιμά κανέναν”.

Στην ερώτηση γιατί θα δοθούν μόνο τέσσερις άδειες, δήλωσε πως αυτό γίνεται γιατί τόσα – σύμφωνα με την έρευνα από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας που εξέτασε την ελληνική περίπτωση – είναι βιώσιμα.

Εξήγησε πως η εμπειρία έχει δείξει πως τα κανάλια στην Ελλάδα είναι υπερχρεωμένα ενώ και τα δάνειά τους βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου. Επίσης τόνισε πως τα πανελλαδικά ΜΜΕ είχαν μέσο κόστος λειτουργίας από 30 ως 80 εκ. ευρώ και η διαφημιστική πίτα έχει πέσει από 600 στα 180 εκ. ευρώ.

“Τα κανάλια δεν έχουν άδειες. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει τα μέτρα της για να εξορθολογιστεί το τοπίο στα ΜΜΕ” τόνισε. Πρόσθεσε πως στόχος είναι τα κανάλια αν είναι βιώσιμα και να παράγουν πρωτογενές προϊόν.


Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση θα καθορίσει τον ακριβή αριθμό, ανέφερε πως οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό και το κράτος οφείλει να παρέμβει για την προστασία του.

Κατηγόρησε την ΝΔ και τα άλλα κόμματα πως “αν έβγαζε μια υπουργική απόφαση που διαιώνιζε το προηγούμενο καθεστώς αναρχίας, δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα”. “Δεν είχαν πρόβλημα που τόσα χρόνια δεν γινόταν κανείς διαγωνισμός;” ρώτησε την παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου.

Τέλος κάλεσε τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ώστε να διεκδικήσουν από κοινού μια τηλεοπτική άδεια. Τόνισε δε πως σε αντίθετη περίπτωση – μη συγχωνεύσεων – η κυβέρνηση δεν θα έχει καμία ευθύνη και δήλωσε ανοιχτός στο να αυξήσει το πλαφόν των εργαζομένων από 400 σε 500 ανά κανάλι.

Απόσπασμα της συνέντευξης

Κατατέθηκε η τροπολογία

Στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης βρίσκεται η τροπολογία για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία θα συμπεριληφθεί στην συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο αριθμός των αδειών ορίζεται σε τέσσερις (υψηλής ευκρίνειας).

Οι δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου θα έχουν δεκαετή διάρκεια ενώ η τιμή εκκίνησης θα καθορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Οικονομικών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις