Από Γερμανία και Αυστρία είχαν αγοράσει τα πυροβόλα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή τους οι τρεις Βρετανοί κουρδικής καταγωγής που συνελήφθησαν σε δύο διαφορετικές επιχειρήσεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού στην Αλεξανδρούπολη, το Σάββατο.

Στα τροχόσπιτα με τα οποία μετακινούνταν είχαν κρύψει ένα κανονικό οπλοστάσιο, ενώ όπως έγινε γνωστό, οι τρεις άντρες φέρονται ότι είχαν διασχίσει ανενόχλητοι σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ είχαν περάσει άλλες τρεις φορές από την χώρα μας!

Βρέθηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι τρεις άνδρες έχουν περάσει από την Ιταλία, τη Γερμανία και την Τουρκία ενώ οι ίδιοι δήλωσαν ότι σκόπευαν να περάσουν στη Χίο και από εκεί στην Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις συλληφθέντες δεν έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις ελληνικές ή άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας.

Επί περίπου οκτώ ημέρες οι τρεις άντρες, ηλικίας 35, 36 και 40 ετών, διέμεναν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι οι ήταν μέλη της ίδιας οργάνωσης, πιθανότατα εγκληματικής και όχι τρομοκρατικής καθώς εκτιμάται ότι σκοπός της παράνομης μεταφοράς του οπλισμού ήταν η πώληση.

Άνδρες του λιμενικού πραγματοποίησαν έρευνα σε ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο μετά από αρκετές μέρες παρακολούθησης και μέσα σε ειδικές κρύπτες εντόπισαν:

 • 18 πυροβόλα όπλα ραβδωτής κάννης με ένα γεμιστήρα έκαστο, εκ των οποίων τα 6 έφεραν προσαρμοσμένα κλείστρα, ενώ τα υπόλοιπα έφεραν τα κλείστρα μέσα σε άλλη συσκευασία
 • 27.250 φυσίγγια διαμετρήματος 22 χιλιοστών
 • 12.500 φυσίγγια διαμετρήματος 5,5 χιλιοστών
 • 1343 ευρώ
 • 80 δολάρια ΗΠΑ
 • 2.040 λίρες Τουρκίας
 • 10.000 δηνάρια Ιράκ
 • 7 κινητά

Μετά τη σύλληψη των δύο πρώτων ανδρών, ηλικίας 35 και 36 ετών, εντοπίστηκε και τρίτο άτομο επίσης κουρδικής καταγωγής, αλλά Βρετανός υπήκοος, στο τελωνείο των Κήπων, ο οποίος μέσα στο αυτοκίνητο με το οποίο επιχειρούσε να περάσει στην Τουρκία, είχε:

 • 4 αεροβόλα τυφέκια διαμετρήματος 5,5 χιλιοστών
 • 200.000 φυσίγγια διαμετρήματος 22 χιλιοστών
 • 8 διόπτρες σκόπευσης

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2020/04/pixel1x1.png

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2020/04/pixel1x1.png

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2020/04/pixel1x1.png

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, οι τρεις συλληφθέντες, που δηλώνουν μεταφραστές, παραδέχθηκαν ότι αποτελούν ομάδα και κατέθεσαν στους αστυνομικούς ότι δεν ανήκουν στις τάξεις τους ISIS αλλά σε εκείνες τις αντάρτικες ομάδες που μάχονται εναντίον του και εξήγησαν μάλιστα ότι είναι για εκείνους απολύτως φυσιολογικό να κάνουν κάτι τέτοιο προκειμένου να βοηθήσουν τους ομοεθνείς τους.

Το κατηγορητήριο

Η εισαγγελέας Αλεξανδρούπολης, απέδωσε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις, λαθρεμπορία, μεταφορά και κατοχή πυρομαχικών και πυροβόλων όπλων, αποθήκευση πυρομαχικών και όπλων στους δύο εκ των τριών συλληφθέντων Ιρακινών.

Το πρωί της Τρίτης, οι τρεις συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν στην κουρδική γλώσσα, όπως οι ίδιοι ζήτησαν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις