Ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στη Λέσβο πραγματοποίησε το Reuters, που κατέγραψε μια δραματική πλευρά της προσφυγικής κρίσης, εκείνη των “ανώνυμων” τάφων. “Σε αυτό το κομμάτι γης, μόνο σε 27 απ’ τους 64 τάφους που έχουν σκαφτεί για τους πρόσφυγες υπάρχει όνομα”, γράφει χαρακτηριστικά.

Σε άλλους αναφέρεται απλά «Άγνωστος άνδρας, 35 ετών, No 221, 19/11/2015», «Άγνωστο αγόρι, 7 ετών, No 40, 19/11/2015», «Άγνωστο αγόρι, 12 ετών, No 171, 19/11/2015».

Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι, από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες χώρες που έχουν πληγεί από τον πόλεμο και τη φτώχεια, έχουν φτάσει στη Λέσβο την τελευταία χρονιά. Το 2015 ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά για αυτούς που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, με περισσότερους από 3.700 να πνίγονται ή να αγνοούνται, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Ο πραγματικός αριθμός όμως εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος.

Εκατοντάδες άψυχα σώματα έχουν ξεβραστεί στην Ελλάδα από τη στιγμή που κορυφώθηκαν οι αφίξεις το περασμένο καλοκαίρι. Σε τέτοιο βαθμό, που το τμήμα του νεκροταφείου της Λέσβου που προορίζονταν για πρόσφυγες και μετανάστες, έχει γεμίσει εδώ και καιρό.

Ντόπιοι μιλούν για ολόκληρες οικογένειες που ξεκληρίστηκαν στο ίδιο ναυάγιο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανείς για να αναγνωρίσει αυτά τα θύματα. Θυμούνται σορούς σε προχωρημένη αποσύνθεση, μετά από ημέρες στη θάλασσα, ή διαμελισμένες από τα βράχια.

«Δεν είναι σωστό, να βλέπεις ένα παιδί άγνωστης ταυτότητας, ένα άγνωστο παιδί, ένα παιδί περίπου αυτής της ηλικίας», λέει στο Reuters ο Αλέκος Καραγιώργης, ο οποίος έχει μεταφέρει εκατοντάδες άψυχα σώματα από τις παραλίες του νησιού, στο νεκροτομείο. «Δεν έχει σημασία να είναι η δουλειά σου. Ματώνει η καρδιά σου», συμπληρώνει.

Ο Μουσταφά Ντάουα, ένας 30χρονος από την Αίγυπτο που ζει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ανέλαβε ανεπίσημα ένα καθήκον. Πλένει, σκεπάζει και θάβει τους νεκρούς, με το κεφάλι τους προς τη Μέκκα.

«Έκανα 57 ταφές σε επτά ημέρες. Σε μία μόνο, έκανα 11», λέει και θυμάται τη φορά που έμεινε σκυμμένος για μερικά λεπτά πάνω από τον τάφο ενός αποκεφαλισμένου παιδιού, με τα συναισθήματα να τον καταβάλλουν.

Λέει πως είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει. «Δεν μπορώ να σταματήσω τον πόλεμο εκεί. Δεν μπορώ να τους κάνω να περάσουν νόμιμα στην Ευρώπη. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να τους θάψω», εξηγεί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις