Επιβεβαιώθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και ‘Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) ότι στη θέση του νέου αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, επελέγη ο μέχρι σήμερα, διευθυντής του Κλάδου Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, υποναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης.

Το ΚΥΣΕΑ έθεσε επίσης σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία, ως «ευδοκίμως τερματίσαντα τη σταδιοδρομία του», τον μέχρι σήμερα, αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχο Αθανάσιο Αθανασόπουλο, στον οποίο απένειμε το βαθμό του ναυάρχου εν αποστρατεία, με τη διατήρηση επί τιμή του τίτλου του αρχηγού του σώματος.

Ο νέος αρχηγός είναι Πειραιώτης και διαμένει στον Πειραιά, ενώ είναι κάτοχος πτυχίου ΑΕΙ Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά και της ΑΕΝ Πλοιάρχων Ασπροπύργου.

Κατά την υπηρεσιακή του εξέλιξη, έχει υπηρετήσει σε πολλές θέσεις ευθύνης. Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει διοικητής της 3ης ΠΕ.ΔΙ.ΛΣ Λ.Σ., κεντρικός λιμενάρχης Ηγουμενίτσας, διοικητής στην Επισκευαστική Βάση Λ.Σ., καθώς και διοικητής της ΑΕΝ Σύρου.

Επίσης, έχει υπηρετήσει ως κυβερνήτης ΠΠΛΣ 020 και ως μάχιμος έφεδρος αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό.

Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, στον νέο αρχηγό έχουν απονεμηθεί 14 τιμητικές διακρίσεις (Μετάλλια, Παράσημα και Ευαρέσκειες).

Αντιδράσεις

Για κομματικά κριτήρια στις κρίσεις του Λιμενικού Σώματος σε μια περίοδο που το προσφυγικό παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωσή τους η Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας και Αιγαίου, βουλευτής Ευβοίας, Σίμος Κεδίκογλου.

Η κυρία Κεφαλογιάννη και ο κ. Κεδίκογλου αναφέρουν τα εξής: «Τα κομματικά κριτήρια στις κρίσεις του Λιμενικού Σώματος είναι τόσο προφανή, που δεν αξίζουν σχολιασμό. Η εξοργιστική απορία όμως, αφορά τη χρονική συγκυρία των κομματικών εκκαθαρίσεων. Με το προσφυγικό να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις και την κυβέρνηση να αναγνωρίζει την ανικανότητά της, αποδεχόμενη ακόμα και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, έχει η Ελλάδα την πολυτέλεια να χάνει μαζικά ανώτατους αξιωματικούς με επιχειρησιακή εμπειρία και επάρκεια;»

Απάντηση Θ. Δρίτσα

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να προσβάλλει την αξιοπρέπεια των στελεχών του Λιμενικού και να τους αποδίδει κομματικές ταυτότητες. Το θράσος και η αναίδεια περισσεύουν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

«Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ελήφθη με κύριο κριτήριο την επιτάχυνση της υπηρεσιακής εξέλιξης όλων των στελεχών του Σώματος, την ενθάρρυνση της ευγενούς υπηρεσιακής άμιλλας και ταυτόχρονα, τη διασφάλιση της συνέχειας και της ανάδειξης νέων επιτελικών στελεχών» τονίζει ο κ.Δρίτσας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις