Με ομιλίες εισηγητών και βουλευτών των κομμάτων, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των εισηγητών, υπέρ του σχεδίου νόμου τάσσονται επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, και κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή. “Παρών” δηλώνουν το Ποτάμι και το ΚΚΕ, ενώ επιφυλάσσεται η Ένωση Κεντρώων.

«Κίνηση αντιπερισπασμού για να εκτονωθούν οι λαϊκές αντιδράσεις από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου» χαρακτήρισε το Παράλληλο Πρόγραμμα ο Γιάννης Δελής (ΚΚΕ), ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να συνηθίσει τον λαό στη φτώχεια, και στα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι της πλουτοκρατίας».

Στο θέμα των συνεχών αλλαγών προγραμματισμού στο έργο της Βουλής, αναφέρθηκε ο βουλευτής του Ποταμιού Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, και υποστήριξε ότι οι αλλαγές αυτές, γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους.

«Πρώτη φορά λαμβάνεται μέριμνα για τους αστέγους», υποστήριξε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ζήτησε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης «να διαβάσουν προσεκτικά τα άρθρα του νομοσχεδίου».

Για «άνοιγμα νέου κύκλου διασπάθισης του δημοσίου χρήματος με χρηματοδότηση ΜΚΟ», έκανε λόγο ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.


Παρακολουθήστε τη συνεδρίαση


Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Βρούτση σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Παράλληλο Πρόγραμμα, με επίκεντρο την διάταξη για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Ξανθού που κατηγόρησε τη ΝΔ ότι διολισθαίνει στην ατζέντα της Χρυσής Αυγής, όταν ο κ. Βρούτσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα σας παραχωρήσουμε το δικαίωμα της κοινωνικής ευαισθησίας. Είμαστε το ίδιο ευαίσθητοι. Σας κάνω μια καλοπροαίρετη προειδοποίηση. Δίνουμε το σήμα ότι η Ελλάδα μπορεί να περιθάλψει αδαπάνως όλους. Θίγεται τους Έλληνες γιατί δοκιμάζονται, υποφέρουν. Οι Έλληνες έδωσαν και ανθρωπιά και δικαιοσύνη. Αλλά όλα έχουν ένα όριο».

«Το ζήτημα της κοινωνικής ευαισθησίας δεν είναι προσωπικό αλλά πολιτικό Δεν έχει να κάνει με το αν κάποιοι είναι καλοί και κοινωνικά ευαίσθητοι. Είναι ζήτημα πολιτικής αντίληψης και πολιτικής προτεραιότητας», απάντησε ο κ. Ξανθός και προσέθεσε:

«Ακριβώς επειδή κοσμοθεωρητικά, ιδεολογικά και πολιτικά, εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε με την ισότητα των ανθρώπων, για αυτό μπορούμε να υπερασπιστούμε σήμερα την ολοκληρωτική κάλυψη. Αυτό προσπάθησα να κάνω αλλά κάνετε ότι δεν το καταλαβαίνετε. Καλή η αντικυβερνητική ρητορική που παίζεται με ξενοφοβικά αντανακλαστικά για να τσιμπάτε ψήφους. Προσέξτε όμως, διότι διολισθαίνετε στη γραμμή ότι η υγεία είναι μόνο για τους Έλληνες, και αυτή είναι η γραμμή της Χρυσής Αυγής.

Σε αυτή τη χώρα την ευρωπαϊκή δεν μπορεί να ορθώνονται τείχη απέναντι σε μετανάστες. Προσβάλει την νοημοσύνη του ελληνικού λαού».

«Καταλαβαίνω ότι ο υπουργός αισθάνεται αδύναμος, είναι μέλος μιας κυβέρνησης που καταρρέει από τα ψέματα της. Είναι μεγάλο λάθος όμως να ταυτίζετε τη ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή», αντέτεινε ο κ. Βρούτσης και προσέθεσε:

«Αυτό που είπα είναι ότι οι Έλληνες βρίσκονται σε δύσκολη, σε δυσάρεστη θέση, και ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε κινδύνους. Μην τους αντιμετωπίζετε ως βήτα κατηγορίας πολίτες. Βρείτε τα λεφτά, όχι όμως σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων».

Ακόμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κατασκεύασμα του λαϊκισμού» και «πρόχειρο γονατογράφημα» το οποίο, όπως είπε, δεν περιλαμβάνει ούτε την 13η σύνταξη, ούτε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ή τη μη πληρωμή των διοδίων και δεν αυξάνει μισθούς.

«Η κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει με ευχές, ευαισθησία, καλές προθέσεις αλλά χωρίς λεφτά, πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις