Επικοινωνιακές σκοπιμότητες αποδίδει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου με αφορμή την ανακοίνωσής της για την αποφυλάκιση του κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά – δικογραφία που εντάχθηκε σε αυτή της Χρυσής Αυγής.

Η κ. Θάνου επισήμανε την αναγκαιότητα η Κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εξεύρεσης επιπλέον αιθουσών ποινικών ακροατηρίων και ειδικά στο Εφετείο Αθηνών και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, λόγω της πανελλαδικής αποχής, να χορηγήσουν άδειες στους δικηγόρους έτσι ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο ΔΣΑ σε μακροσκελή απάντησή του υπογραμμίζει ότι όσοι «αναζητούν άλλοθι στην αποχή των δικηγόρων για την επικείμενη αποφυλάκιση, δεν εξυπηρετούν την αλήθεια, αλλά επικοινωνιακές σκοπιμότητες».

Ειδικότερα, οι δικηγόροι της Αθήνας επισημαίνουν ότι «για την επικείμενη αποφυλάκιση κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη δίκη της Χρυσής Αυγής δεν πρέπει και δεν μπορεί να καταλογιστεί ούτε η ελάχιστη μομφή κατά του δικηγορικού σώματος, με αφορμή την απολύτως δικαιολογημένη αποχή των μελών του από την εκπλήρωση των καθηκόντων τους» και προσθέτουν:

«Όσοι τα αντίθετα ισχυρίζονται ή υποστηρίζουν προσποιούνται ότι αγνοούν την πραγματικότητα».

Υπογραμμίζει στην συνέχεια ο ΔΣΑ ότι «η πραγματικότητα βεβαιώνει ανεπιφύλακτα ότι η αποφυλάκιση ήταν έτσι κι αλλιώς αναπόφευκτη και χωρίς την μεσολάβηση της αποχής των δικηγόρων. Την αναμφισβήτητη αυτή αλήθεια πιστοποιούν οι αριθμοί που δεν αφήνουν περιθώριο αντίρρησης».

Ακολουθεί στην ανακοίνωση του ΔΣΑ αναφορά στο μεγάλο αριθμό των κατηγορούμενων (37), μαρτύρων, κ.λπ. και υπογραμμίζει: «Η συνδρομή των αντικειμενικών αυτών λόγων σε συνδυασμό με την έλλειψη αιθουσών και την ταυτόχρονη διεξαγωγή πολλών, πολυπρόσωπων και πολύπλοκων αποδεικτικώς δικών έχει αντικειμενικώς αναγνωριστεί από όλους, ως λόγος επιβράδυνσης της διεξαγωγής τους. Τούτο έχει συνομολογηθεί, με δημόσια δήλωση, από τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης».

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, τονίζεται στην ανακοίνωση, «απολύτως συνεπείς στην αντίληψη ότι ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός στην απονομή της Δικαιοσύνης, ακόμη και όταν τα μέλη τους πλήττονται ανελέητα, δεν επιτρέπουν την υπονόμευσή τους».

Και συγκεκριμένα, «χορηγούν άδειες για τη διεξαγωγή δικών, στις οποίες συντρέχει κίνδυνος παραγραφής ή συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι εφικτή η περάτωση της δίκης εντός των εν λόγω χρονικών ορίων».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις