Τριακόσιοι πρόσφυγες -Ιρακινοί, Σύροι και λίγες οικογένειες Αφγανών- είχαν φτάσει ως τις 12 το μεσημέρι στο πρώην στρατόπεδο “Αναγνωστοπούλου”, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργεί, από σήμερα, Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων, ενώ εντός της ημέρας αναμένονται άλλα περίπου 1.600 άτομα.

Όπως διευκρίνισε, με δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, Σάκης Παπαθεμελής “ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην Ειδομένη, εφόσον θα υπάρχει άνοιγμα των συνόρων από τα Σκόπια, θα φεύγουν οι άνθρωποι από εδώ”.

“Από το πρωί, στις 6, ξεκίνησε η άφιξη προσφύγων που έρχονται με λεωφορεία συντεταγμένα από την Αθήνα με τέτοιους ρυθμούς ώστε να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε σταδιακά ως το βράδυ τον πληθυσμό που αναμένουμε. Σύμφωνα με τις αποφάσεις από την κεντρική διοίκηση θα έρθουν μέχρι το βράδυ περί τα 1.500-1.600 άτομα το ανώτερο” σημείωσε ο κ. Παπαθεμελής και πρόσθεσε πως “η δυνατότητα φιλοξενίας υπερβαίνει αυτόν τον αριθμό με πάρα πολύ άνεση”.

Εξήγησε ότι, “ήδη, από το πρωί, η διαδικασία της καταγραφής διενεργείται συστηματικά και παράλληλα κάποιος ιατρικός έλεγχος για όσους έχουν ανάγκη, ενώ την όλη ευθύνη για συσσίτιο και γενικά τη διαχείριση της φιλοξενίας την έχει ο Ελληνικός Στρατός”.

Ο κ. Παπαθεμελής ευχαρίστησε και συνεχάρη -μεταξύ άλλων- τον Ελληνικό Στρατό, το διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού, τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, όλους τους επιτελείς καθώςκαι όλους όσοι έχουν ασχοληθεί ενεργά για τη διαμόρφωση του Κέντρου Μετεγκατάστασης.

“Μέσα σε ελάχιστες μέρες έχει γίνει εξαιρετική δουλειά, αυτή τη στιγμή λειτουργούν όλα άψογα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, έχουμε επίσης συνδρομή ΕΛ.ΑΣ. όσον αφορά τη φύλαξη και διαχείριση των εισερχομένων με τα λεωφορεία και τη μετακίνηση” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη πως “όσον αφορά θέματα διαχείρισης μεταναστών δεν μας έχει προκύψει κανένα πρόβλημα”, επισημαίνοντας πως “υπάρχει προϊούσα εμπειρία της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής και βλέπουμε όλα λειτουργούν άψογα”.

Εξήρε, επίσης, τη συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις έχουν εγκατασταθεί με δικές τους σκηνές και υποδομές, παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη, ενώ σημείωσε ότι, σταδιακά, θα υπάρξουν και κοινωνικοί λειτουργοί, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη, που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις διαδικασίες πρώτης και δεύτερης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Το κέντρο μετεγκατάστασης μπορεί να φιλοξενήσει έως και 2.000 πρόσφυγες περίπου.

Δείτε τις σχετικές εικόνες


Διαβάστε εδώ: Χάος στην Ειδομένη – Στα Διαβατά οι πρόσφυγες


Αστυνομικό τμήμα ζητούν οι κάτοικοι

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ. Σπανίδης επισήμανε πως κατά τη γενική συνέλευση των κατοίκων, αποφασίστηκε να ασκηθούν πιέσεις στη δημοτική αρχή για να δημιουργηθεί άμεσα πολυδύναμο αστυνομικό τμήμα, στον χώρο όπου βρισκόταν το κέντρο “Διόνυσος”.

Επίσης, οι κάτοικοι ζητούν να γίνει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για να συζητηθεί ποιοι αποφάσισαν να λειτουργήσει κέντρο μετεγκατάστασης στο πρώην στρατόπεδο.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν να φτάνουν τα ξημερώματα στον χώρο οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ειδομένη, ο κ. Σπανίδης είπε ότι δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε κάποια κινητοποίηση, λόγω και της ισχυρής παρουσίας της αστυνομίας στο πρώην στρατόπεδο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις