Ο Ορμπάν κάνει δημοψήφισμα κατά των προσφύγων

Ο Ορμπάν κάνει δημοψήφισμα κατά των προσφύγων

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε τη διοργάνωση δημοψηφίσματος για το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, στο οποίο είναι αντίθετη η κυβέρνησή του.

"Η κυβέρνηση αποφάσισε τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για το ζήτημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων ανακατανομής" των προσφύγων, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ορμπάν, ο οποίος ανήκει στη συντηρητική παράταξη. Η κυβέρνησή του είχε ήδη προσφύγει τον Δεκέμβριο ενώπιον της ευρωπαϊκης δικαιοσύνης κατά των ποσοστώσεων μετεγκατάστασης που υιοθετήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015 από την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε κάποια ημερομηνία για το δημοψήφισμα.

Όπως έκανε γνωστό ο Ορμπάν, το ερώτημα που θα τεθεί στους ούγγρους ψηφοφόρους θα είναι το ακόλουθο: "Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διατάξει μια υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη ούγγρων προσφύγων στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου;".

Ο Ορμπάν, η αντιπροσφυγική ρητορική του οποίου είναι πολύ έντονη, εκτιμά ότι δεν είναι δυνατό "να παίρνουμε πάνω στην πλάτη λαών, ενάντια στη βούληση λαών, αποφάσεις που αλλάζουν τη ζωή τους και τη ζωή των μελλοντικών γενεών", καθώς θεωρεί ότι οι ποσοστώσεις αυτές "θα αναδιαμορφώσουν την πολιτιστική και θρησκευτική ταυτότητα της Ευρώπης".