Του σεφ Σπύρου Γιαννιώτη

Χρώματα γεύσεις και αρώματα, όλα σε ένα φαγητό της Ελληνικής γαστρονομίας, με πολύ παλιές καταβολές. Δοκιμάστε να το φτιάξετε και το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Ο σεφ Σπύρος Γιαννιώτης μας δίνει τη συνταγή και εύχεται “Καλή επιτυχία”!

Χρόνος μαγειρέματος και προετοιμασίας 3 ώρες. Κόστος: 15-20ευρώ περίπου.

Υλικά για 6-7 μερίδες

2 κιλά χοιρινό λαιμό χωρίς κόκκαλο.
2 καρότα.
3 σκελίδες σκόρδο.
1/2 ματσάκι μαϊντανό.
200-250 γραμμάρια τυρί καπνιστό.
4 φέτες bacon.
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα.
1 πιπεριά  πράσινη.
1 πιπεριά  κόκκινη.
αλάτι.
φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
2 κιλά πατάτες μικρές baby

Εκτέλεση συνταγής

Ζητάμε από τον κρεόπωλη να μας ανοίξει τον χοιρινό λαιμό για ρολό.

Το απλώνουμε στον πάγκο στην κουζίνα μας και κόβουμε σε μπαστουνάκια το καρότο τις πιπεριές και το τυρί.

Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και το σκόρδο (από το σκόρδο αφαιρούμε την φύτρα που είναι στην μέση).
Αυτό το κάνουμε, για να μην γίνει το φαγητό βαρύ.

Βάζουμε μαϊντανό και σκόρδο σε ένα πιάτο και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.

Στην συνέχεια, αφού έχουμε ανοίξει το κρέας στον πάγκο, αλείφουμε το κρέας με την μουστάρδα, λίγο αλάτι και πιπέρι, βάζουμε τις φέτες το bacon σε μία σειρά στην μέση του ρολού, όπως είναι ανοικτό κατά μήκος.

Μετά βάζουμε τα μπαστουνάκια καρότου- πιπεριές- τυρί επάνω στο bacon και τα πασπαλίζουμε με το μείγμα μαϊντανού σκόρδου και το τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό.

Το δένουμε με σπάγκο, κόβουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί μεγαλύτερο από το μέγεθος του ρολού και το βρέχουμε με νερό.

Το απλώνουμε και αλατοπιπερώνουμε την πλευρά που θα ακουμπήσει το ρολό και στη συνέχεια, τυλίγουμε σφιχτά το ρολό μας.

Κατόπιν το τυλίγουμε σε 2 φύλλα αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε για 1/2 ώρα να ομογενοποιηθούν τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες με την φλούδα και τις προσθέτουμε στο ταψί που θα μπει το ρολό.
Μέσα στο ταψί θα ρίξουμε λίγο νεράκι (μισό ποτήρι).

Τις πατάτες θα τις αλατοπιπερώσουμε λίγο επίσης.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις και 190 βαθμούς με αέρα.

Ψήνουμε για 15 λεπτά γυρίζοντας από όλες τις πλευρές. Κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180 και το ψήνουμε για 90-95 λεπτά.

Το βγάζουμε από τον φούρνο και αφαιρούμε όλα τα χαρτιά.

Το ξαναβάζουμε στον φούρνο να ροδίσει από όλες τις πλευρές το ρολό (προσοχή να μην ψηθεί πολύ γιατί θα γίνει σκληρό).


Το αποσύρουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.

Κόβουμε σε ροδέλες και σερβίρουμε με τις πατάτες που έχουν ψηθεί μαζί με το ρολό.

Συμβουλή του chef

Για να είμαστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί το ρολό: Όταν με ένα ψιλό μαχαιράκι κάνουμε μία μικρή τρύπα στο ρολό και τα υγρά που θα βγουν είναι άχρωμα, τότε είναι ψημένο. Εάν τα υγρά είναι προς το κόκκινο, χρειάζεται ακόμα ψήσιμο.
Προσοχή στο αλάτι, επειδή το φαγητό αλατίζετε σε πολλές φάσεις.

Καλή επιτυχία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις