Δύο σχέδια φαίνεται πως εξετάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η “Καθημερινή”, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής προσφυγική κρίση στην Ελλάδα.

Εξετάζει για πρώτη φορά στην ιστορία της να δώσει ανθρωπιστική βοήθεια σε χώρα, κράτος-μέλος της.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις τελευταίες ημέρες, λόγω των ανεξέλεγκτων διαστάσεων που λαμβάνει το πρόβλημα, να εφαρμόσει στη χώρα μας ένα από τα δυο βασικά σχέδια για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης από αυξημένες προσφυγικές ροές που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν σε χώρες εκτός των ορίων της.

Το πρώτο σχέδιο είναι αυτό που εφαρμόζεται σε μια σειρά από χώρες της Αφρικής, στο Λίβανο και την Ιορδανία. Εκεί η Κομισιόν έχει συμβάλει με το να προσφέρει τη χρηματοδότηση σε ένα διεθνή οργανισμό για τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών, δηλαδή στήσιμο σκηνών, παροχή τροφής, ύδρευσης, αποχέτευσης, φύλαξης, ιατρικής βοήθειας. Τέτοιοι οργανισμοί μπορεί να είναι ο Ερυθρός Σταυρός ή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στα αρνητικά αυτού του σχεδίου είναι το γεγονός ότι σε μια τέτοια περίπτωση το «βάρος» του καταυλισμού το σηκώνει μια συγκεκριμένη περιοχή, κάτι που είναι πιθανό να δημιουργήσει αντιδράσεις από τους κατοίκους.

Το δεύτερο σχέδιο, είναι αυτό που έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν σε Σύριους πρόσφυγες στο Λίβανο, σε Τσετσένους πρόσφυγες στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά και κατά διάρκεια του λιμού στη Σομαλία. Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει τη διανομή κουπονιών σε πρόσφυγες με τα οποία θα μπορούν να νοικιάσουν διαμερίσματα ή δωμάτια σε ξενοδοχεία, αλλά και να αγοράζουν τρόφιμα σε σούπερ μάρκετ και άλλα μαγαζιά.

Στα θετικά αυτού του σχεδίου συγκαταλέγονται το γεγονός ότι ενισχύεται η τοπική οικονομία και αποφεύγεται η περιθωριοποίηση των προσφύγων.

Διαβάστε εδώ: Μουζάλας: Υποβάλαμε στην ΕΕ σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις