Μπαράζ εμπρησμών σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα των Γιαννιτσών Πέλλας, από ακροδεξιούς, που αντιδρούν στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του “Έθνους“, οι δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν εν μέσω διαμαρτυριών κατά της φιλοξενίας προσφύγων σε ένα από τα στρατόπεδα, στις οποίες υπήρξε έντονη η παρουσία μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον βουλευτή Πέλλας Γιάννη Σαχινίδη.

Το πρώην στρατόπεδο Φιλιππάκου, που προορίζεται να φιλοξενήσει προσωρινά πρόσφυγες σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, και το στρατόπεδο Καψάλη, που βρίσκεται σε απόσταση 2-3 χιλιομέτρων από αυτό, βρέθηκαν στο στόχαστρο εμπρηστικών επιθέσεων με διαφορά μερικών ωρών, το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής αντίστοιχα.

Εξω από την πύλη του στρατοπέδου Φιλιππάκου ήταν συγκεντρωμένα περίπου 300 άτομα που διαδήλωναν, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στο κτίριο των πρώην μαγειρείων, λίγο πριν από τις 10 το βράδυ του Σαββάτου.

Η φωτιά πήρε διαστάσεις καίγοντας κυρίως σκουπίδια που βρίσκονταν στον χώρο και κατέστρεψε την οροφή του κτιρίου, η οποία κατέρρευσε. Πέντε πυροσβέστες με δύο οχήματα την έσβησαν και χθες αναζητούσαν στα αποκαΐδια κάποια στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο εμπρησμός.

Στην πύλη είχε κρεμαστεί πανό με το σύνθημα «Εξω από την πόλη τα hotspots», κάποιοι από τους συγκεντρωμένους άναψαν πυρσούς φωνάζοντας συνθήματα κατά των μεταναστών, ενώ μεταφέρθηκαν εκεί και τρακτέρ που αποχώρησαν από τα αγροτικά μπλόκα της περιοχής, προκειμένου αν χρειαστεί να φράξουν την είσοδο και να εμποδίσουν τη μεταφορά προσφύγων.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής εκδηλώθηκε δεύτερη φωτιά, αυτή τη φορά στο πρώην στρατόπεδο Καψάλη, σε πεσμένη στέγη ετοιμόρροπου κτιρίου, που σβήστηκε προτού πάρει διαστάσεις.