Του σεφ Σπύρου Γιαννιώτη

Υγιεινό και ελαφρύ γεύμα για όλους και ειδικά για όσους κάνουν πρόγραμμα διατροφής. Προτιμάτε βιολογικό κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής. Μαρινάρετε το φιλέτο μία ημέρα πριν το ψήσετε και απολαύστε ένα καταπληκτικό ελαφρύ πιάτο. Το κόστος είναι κατά προσέγγιση στα 7 ευρώ για 4 άτομα.

Υλικά:

4 στήθη κοτόπουλου χωρίς την πέτσα καθαρό φιλέτο (Από ένα κοτόπουλο βγαίνουν 2 φιλέτα)

Μαρινάτα…

2 Κούπες του τσαγιού Αραβοσιτέλαιο.

Ι  κουταλιά της σούπας μουστάρδα.

1 κουταλιά κοφτή πάπρικα γλυκιά.

2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι ή δενδρολίβανο.

Συνοδευτικό, σαλάτα της αρεσκείας σας.

Τι θα κάνουμε

Μία ημέρα πριν το μαγειρέψουμε.

Σε ένα γυάλινο μπολ ανακατεύουμε το αραβοσιτέλαιο, την μουστάρδα και την πάπρικα να γίνουν ένα μείγμα.

Πλένουμε και σκουπίζουμε τα φιλέτα με χαρτί κουζίνας.

Τοποθετούμε τα φιλέτα μέσα στο μείγμα που φτιάξαμε. Το μείγμα πρέπει να τα σκεπάζει καλά. Ρίχνουμε το θυμάρι, αλλά δεν θα ρίξουμε αλάτι καθόλου.

Κλείνουμε με το καπάκι το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο. Αφήνουμε να τραβήξει τα αρώματα και να γίνει ζουμερό.

Την επομένη που θα το χρειασθούμε, αφαιρούμε τα φιλέτα από την μαρινάτα και στραγγίζουμε να φύγει το λάδι.

Ανάβουμε το grill ή τα Κάρβουνα (ότι έχετε σε ψηστιέρα) και αφού η σχάρα κάψει καλά τοποθετούμε τα φιλέτα επάνω. Πρέπει την ώρα που θα ακουμπήσουν τα φιλέτα στην σχάρα να κάνει θόρυβο και να βγάλει λίγο καπνό. Αυτό είναι  ο άμεσος τρόπος ψησίματος  και στην περίπτωσή μας τον χρειαζόμαστε για να θωρακίσει γρήγορα το κρέας για να μην χάσει τα υγρά του. Αφήνουμε να ψηθεί και όταν η επάνω πλευρά ιδρώσει, τότε το γυρίζουμε. Δεν χρειάζεται να το γυρίσετε πολλές φορές, διότι το κρέας γίνεται σκληρό.

Αφού ψηθεί και από την άλλη πλευρά, το αποσύρετε από την φωτιά και το αφήνετε να σταθεί  και να επανέλθουν τα υγρά στο κέντρο του κρέατος. Αλατίζουμε και ρίχνουμε πιπέρι και  φρέσκο λεμόνι.

Γαρνίρουμε με την σαλάτα της αρεσκείας μας. Και απολαύστε το παρέα με ένα  ποτήρι λευκό κρασί.

Το μυστικό του CHEF:

Ποτέ μην ανοίγετε το φιλέτο κοτόπουλο στην μέση διότι χάνει όλα τα υγρά του, και γίνεται τελείως άνοστο. Αφήστε το όπως είναι,  δυνατή φωτιά στο ψήσιμο και ένα γύρισμα μόνο.

Έτσι θα έχετε ένα φιλέτο ζουμερό και νόστιμο. Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να μην το ανοίξει στην μέση.

Καλή σας όρεξη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις