Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση για την παρουσία Τούρκων παρατηρητών στα ελληνικά νησιά, για να συμμετάσχουν στη διαδικασία καταγραφής και επαναπροώθησης προσφύγων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είπε χαρακτηριστικά ότι «το πρωτόκολλο προθέσεων το οποίο υπογράψαμε στη Σμύρνη, το υπέγραψα εγώ και ο Τούρκος ομόλογος μου, αφορά μία ανανέωση κατά κάποιο τρόπο, επιτάχυνση του υπάρχοντος πρωτοκόλλου προώθησης μεταναστών στη Τουρκία, του 2001, που επικυρώθηκε το 2002.

Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρχει δυνατότητα να υπάρχουν Τούρκοι παρατηρητές στα ελληνικά νησιά, οι οποίοι θα φροντίζουν ώστε να γίνεται η προώθηση γρηγορότερα, με ταχύτερο τρόπο, ώστε μέσα σε 48 ώρες να επιστρέφονται οι οικονομικοί μετανάστες, αυτοί που δεν χρήζουν προστασίας, στην Τουρκία». (διαβάστε εδώ)

Καθησυχαστικός ο Γ. Μουζάλας

Αναφορικά με την παρουσία Τούρκου παρατηρητή σε ελληνικά νησιά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας σχολίασε, μιλώντας στον Real fm ότι προβλέπεται αντίστοιχα και παρουσία Έλληνα στην τουρκική πλευρά.

«Καταλαβαίνω την αγωνία. Νομίζω όμως ότι ενώ ξεκινάει από μια αθώα αγωνία υπάρχει μια διάθεση κακής αντιπολίτευσης. Αυτή είναι μια συμφωνία του 2002. Είναι η συμφωνία επανεισδοχής, δεν είχε ενεργοποιηθεί και προέβλεπε αξιωματικό της Τουρκίας στη Μυτιλήνη και αξιωματικό δικό μας στο Δεκελί. Θα είναι αμοιβαίο» επισήμανε.

«Είναι ένα τεχνικό ζήτημα. Δεν άπτεται ζητημάτων εθνικής ανεξαρτησίας» τόνισε.

«Μας κορόιδεψαν η Αυστρία και το Βίζενγκραντ»

Η Αυστρία και το Βίζενγκραντ μας κορόιδεψαν και όχι η Ευρώπη, συμφωνήσαμε και μέχρι να προσγειωθούμε είχαν ανατρέψει την συμφωνία, σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Είχαν συμφωνήσει σε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Τουσκ ότι μέχρι την καινούρια Σύνοδο Κορυφής, το status quo θα παραμείνει το ίδιο. Πριν καν προσγειωθούμε είχαν αλλάξει το status quo», πρόσθεσε. Είπε, παράλληλα, ότι «υπήρξαν κι άλλες χώρες που είδαν με ανακούφιση την κοροϊδία αυτή».

Άμεση αντίδραση Μιχελογιαννάκη

Τη διαφωνία του στην παρουσία Τούρκων παρατηρητών σε ελληνικά νησιά εξέφρασε αμέσως μετά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Είναι έγκλημα αυτό. Το πρωτόκολλο πρόθεσης προϋποθέτει πρωτόκολλο εμπιστοσύνης», επισήμανε, προσθέτοντας ότι όταν υπάρχει πρωτόκολλο «μη εμπιστοσύνης» πρέπει να μπουν «ουδέτεροι, ξένοι αξιωματούχοι και σε καμία περίπτωση Τούρκοι».

Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση να δώσει άμεσες εξηγήσεις

«Οφείλουν να δώσουν άμεσες εξηγήσεις για ένα θέμα που προβληματίζει και ανησυχεί όλους τους Έλληνες», ανέφερε ο Γιώργος Κουμουτσάκος με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Τόσκα.

«Εκεί έφτασαν τα πράγματα! Η Κυβέρνηση ομολόγησε», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ. «Παντελώς ακατάλληλοι άνθρωποι κυβερνούν την Ελλάδα στην πιο δύσκολη από το 1974 στιγμή της», πρόσθεσε.

Επίθεση και από Ένωση Κεντρώων


«Άλλη μια “κρυφή” διπλωματική κίνηση από τον κ. Τσίπρα, αφού Τούρκος παρατηρητής βρισκόμενος στο ελληνικό έδαφος θα αποφασίζει για το ποιος θα επιστρέψει στα παράλια της Τουρκίας», αναφέρει η Ένωση Κεντρώων.

Και συνεχίζει: «Γιατί ο πρωθυπουργός απέκρυψε από τους Έλληνες αυτή τη συμφωνία; Η Ένωση Κεντρώων καλεί αμέσως τον κ. Τσίπρα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την απαράδεκτη συμφωνία που υπεγράφη στη Σμύρνη και που αποτελεί άλλη μια διπλωματική ήττα της κυβέρνησης εις βάρος της Ελλάδας».