Το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο θα ενταχθούν στο νομικό πλαίσιο της χώρας μας οι ξένοι, και κυρίως οι Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι θα ασχοληθούν με το προσφυγικό, έθεσε στη δευτερολογία του απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

Διερωτήθηκε επίσης ποιες αρμοδιότητες θα έχουν και υποστήριξε ότι τίθεται θέμα κυριαρχίας του κράτους.

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στο θέμα του Τούρκου στρατιωτικού το διαβατήριο του οποίου είχε σφραγίδα από τις αρχές των κατεχομένων στην Κύπρο.

«Πρόκειται για πονηριά και μεθόδευση ο πρώτος αστυνομικός που πήγε στη Χίο να έχει τέτοια προβλήματα» υποστήριξε ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος είχε κάνει αναφορά στο ίδιο θέμα και στην πρωτολογία του, όταν απευθυνόμενος στον κ. Μουζάλα είπε: «Δεν πιστεύω εν τη ρύμη του λόγου σας να πείτε “Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου”».

Συνεχίζοντας, ζήτησε να υπάρξει νομικό πλαίσιο για την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στο θέμα ενώ απαντώντας στον κ. Μουζάλα, που είχε ζητήσει από την αξιωματική αντιπολίτευση να κρατήσει χαμηλούς τόνους, και να μην χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως εργαλείο στην επιδίωξη να πέσει η κυβέρνηση, είπε ότι έπρεπε να απευθύνει την έκκληση προς τα κυβερνητικά έδρανα και ειδικότερα προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμένο.

Η απάντηση Μουζάλα

Η παρουσία Τούρκων αξιωματικών στην Ελλάδα είναι στο πλαίσιο μιας διεθνούς πρακτικής ανάμεσα στις χώρες που ανταλλάσσουν πρόσφυγες, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απαντώντας στη Βουλή, στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο.

Οι αξιωματούχοι αυτοί είναι συνήθως αστυνομικοί και δεν έχουν σχέση με το στρατό είπε ο κ. Μουζάλας. “Μετράνε εάν αυτοί που μπήκανε είναι αυτοί που φεύγουν και προστίθενται άλλοι που είχαν μπει από αλλού και εμείς στη δική τους την ακτή μετράμε εάν αυτοί που ήρθανε είναι όλοι όσοι μπήκανε στην Τουρκία” είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αναφερόμενος δε στην αναφορά του κ. Κουμουτσάκου στην τουρκοκυπριακή προέλευση ενός αξιωματούχου, είπε ‘ότι, “έχετε λάθος ενημέρωση για τον Τούρκο αξιωματικό με βάση την ενημέρωση που είχα”.