Ψυχολόγοι από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Κεντ μελέτησαν για πρώτη φορά τις διάφορες μορφές (-)ουαλικής τελειομανίας και πώς αυτές επηρεάζουν τη γυναικεία ερωτική διέγερση και (-)ουαλική λειτουργία γενικότερα.

Η εμμονή με την τελειότητα, δηλαδή η αδιάκοπη προσπάθεια του ατόμου να ανταποκριθεί σε εξαιρετικά μεγάλες προσδοκίες και να αποφύγει λάθη, αποτελεί σύνηθες γνώρισμα της προσωπικότητας. Συνδέεται συνήθως με τομείς της κοινωνικής ζωής όπως η εργασία και η ακαδημαϊκή πορεία, ωστόσο «διαρρέει» και στην προσωπική ζωή του ατόμου, άρα και στον ερωτικό τομέα.

Οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της τελειομανίας στη (-)ουαλική ζωή δεν είχαν μελετηθεί μέχρι σήμερα σε βάθος, οπότε ο καθηγητής Joachim Stoeber και η συνάδελφός του Laura N. Harvey αποφάσισαν να εξερευνήσουν αυτήν την πτυχή της ανθρώπινης (-)ουαλικότητας. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Archives of (-)ual Behavior.

Οι δύο ερευνητές ανέλυσαν τις απαντήσεις 366 γυναικών (δύο ομάδες, ηλικίας 19,2 και 30 ετών κατά μέσο όρο) σε ερωτήσεις που αφορούσαν «προσωπικές και διαπροσωπικές προσδοκίες και πεποιθήσεις που επηρεάζουν τη (-)ουαλικότητα και τη (-)ουαλική λειτουργία». Οι συμμετέχουσες δεν είχαν ενημερωθεί για τον ακριβή σκοπό της μελέτης.

Οι ερευνητές εξερεύνησαν τέσσερις μορφές (-)ουαλικής τελειομανίας:

1. αυτοπροσήλωση, όταν δηλαδή ένα άτομο κατευθύνει τις απαιτήσεις προς τον εαυτό του ως ερωτικός σύντροφος και αισθάνεται ότι πρέπει να φέρεται με συγκεκριμένο τρόπο ή να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα πρότυπα εξωτερικής εμφάνισης ώστε να είναι ο «ιδανικός» σύντροφος

2. προσήλωση στο σύντροφο, όταν το άτομο κατευθύνει τις υπερβολικές (-)ουαλικές απαιτήσεις στον ερωτικό σύντροφο

3. τελειομανία προερχόμενη από το σύντροφο, όταν το άτομο πιστεύει ότι ο ερωτικός σύντροφος έχει υπερβολικές (-)ουαλικές απαιτήσεις

4. τελειομανία προερχόμενη από την κοινωνία, όταν το άτομο πιστεύει ότι οι κοινωνικές νόρμες τού επιβάλλουν υπερβολικές (-)ουαλικές απαιτήσεις

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η προερχόμενη από το σύντροφο τελειομανία και η προερχόμενη από την κοινωνία τελειομανία συνδέονται με προβληματικές (-)ουαλικές συμπεριφορές, όπως η (-)ουαλική ανασφάλεια και το αίσθημα ότι το άτομο πρέπει να συμπεριφέρεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο ώστε να «ωφεληθεί» ο σύντροφος. Ωστόσο, οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν σχετικά με το θέμα αυτό εστίαζαν σε μια συγκεκριμένη στιγμή στο χρόνο, ενώ η νέα μελέτη ήταν διαχρονική, δηλαδή εξέτασε την εξέλιξη του φαινομένου σε βάθος χρόνου.

Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η προερχόμενη από το σύντροφο τελειομανία κάνει τις γυναίκες να νιώθουν (-)ουαλικά ανεπαρκείς και παράλληλα συμβάλλουν σε (-)ουαλικές δυσλειτουργίες για τις γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η μορφή τελειομανίας συσχετίστηκε με τη μειωμένη ερωτική διέγερση (πεσμένη λίμπιντο) των γυναικών.

Οι υπερβολικές (-)ουαλικές προσδοκίες του συντρόφου φάνηκε επίσης να συνδέονται με τη χαμηλή αυτοπεποίθηση και το (-)ουαλικό άγχος, υπογραμμίζοντας το σοβαρό ψυχολογικό αντίκτυπο στις γυναίκες.

Η νέα μελέτη έρχεται να συμπληρώσει τον ήδη σημαντικό όγκο ερευνητικών δεδομένων που δείχνουν ότι η (-)ουαλική δυσλειτουργία της γυναίκας συχνά προκύπτει από περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες και όχι αποκλειστικά από ορμονικές ή άλλες βιολογικές ανισορροπίες.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις