Περίπου 350 είναι οι αστυνομικοί της Frontex από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία οι οποίοι έφτασαν μέχρι στιγμής στη Λέσβο, σε εφαρμογή του σχεδίου επαναπροώθησης μεταναστών από τη Μυτιλήνη στο Δικελί της Τουρκίας, που προβλέπεται από τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, από τη Frontex έχουν ναυλωθεί δυο πλοία τουρκικών συμφερόντων. Το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» θα μεταφέρει 200 άτομα συνολικά τη φορά (100 μετανάστες και 100 αστυνομικούς) δηλαδή 200 μετανάστες μια και έχει ναυλωθεί για δυο δρομολόγια τη μέρα.

Και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιολ» θα μεταφέρει 100 άτομα συνολικά τη φορά (50 μετανάστες και 50 αστυνομικούς) δηλαδή 50 μετανάστες τη μέρα μια και αυτό έχει ναυλωθεί για ένα δρομολόγιο τη μέρα. Για τη Δευτέρα, δηλαδή έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 250 μεταναστών. Ανάλογος αριθμός έχει προβλεφθεί να μετακινηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη με ανάλογες με τη Δευτέρα ναυλώσεις των ίδιων πλοίων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από το hot spot της Μόριας καθώς και στη διάρκεια του ταξιδιού με το πλοίο ο κάθε μετανάστης θα μετακινείται συνοδευόμενος από έναν αστυνομικό της Frontex.

Οι πρώτες επαναπροωθήσεις σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν αφορούν οικογένειες, αλλά μετανάστες από το Πακιστάν, χώρες της Βορείου Αφρικής αλλά και άλλες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα ακόμα και από το Κονγκό.

Άγνωστο όμως παραμένει ποιοι θα επαναπροωθηθούν τις επόμενες μέρες αφού μέσα στο hot spot και μετά από υπόδειξη δικηγόρων, δηλώνονται σωρηδόν προθέσεις αιτήσεων ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 2000 από τους ευρισκόμενους μέσα στο hot spot, έχουν δηλώσει σχετική πρόθεση, δηλαδή έχει ανασταλεί κάθε προοπτική επαναπαροώθησης τους για τον αμέσως επόμενο μήνα τουλάχιστον.

Το Σάββατο έφθασαν στη Λέσβο εκτός από Αστυνομικούς και τεχνολογικός εξοπλισμός με προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση του μηχανισμού εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ Τουρκίας.

Τουρκία: Προβλήματα και διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, στην Τουρκία πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες φορέων συμπεριλαμβανομένων φορέων της αυτοδιοίκησης ενάντια στη χρησιμοποίηση περιοχών της χώρας για την προσωρινή έστω παραμονή επαναπροωθούμενων μεταναστών.

Στο Δικελί πραγματοποιήθηκε διαδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος, για την «υπεράσπιση του τουριστικού και αγροτικού χαρακτήρα της περιοχής». Όπως έγινε γνωστό η εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι του Δικελί ονόματι LIMAK με επιστολή της απαγόρευσε τη χρήση του λιμανιού ως σημείο αποβίβασης επαναπροωθούμενων μεταναστών.

Όπως υποστηρίζεται, το επόμενο διάστημα πρόκειται να δέσουν στο λιμάνι του Δικελί 30 κρουαζιερόπλοια κάτι που φυσικά όπως λένε δεν θα γίνει αν αποβιβάζονται επαναπροωθούμενοι μετανάστες. Μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό ποια είναι η γνώμη της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με τις αιτιάσεις της Τουρκικής εταιρείας.

Η Τουρκική κυβέρνηση όμως φαίνεται πως πιεζόμενη ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε μέτρα που σκοπό έχουν να αποφορτίσουν σημαντικά τις ροές προς το Αιγαίο. Τις προηγούμενες μέρες αποφασίστηκε η συγκρότηση από την Αστυνομία ειδικής υπηρεσίας με εντολή «μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο να έχει κλείσει το κεφάλαιο ροών προς την Ευρώπη μέσω του Αιγαίου».

Η υπηρεσία αυτή συγκροτήθηκε και ήδη με τη χρήση ειδικών δυνάμεων του Στρατού και συγκεκριμένα μονάδων ορεινών καταδρομών, έχουν κλείσει διόδους μετακίνησης προς την Κω μέσω της περιοχής του Μπόντρουμ και προς τη βόρεια Λέσβο μέσω του Ακτσάϊ (περιοχή αρχαίας Άσου – Μπεχράμ Καλέ).

Χίος

Στη Χίο, άγνωστο παραμένει πώς θα γίνει η επαναπροώθηση μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ναυλωθεί από τη Frontex το πλοίο τύπου καταμαράν της εταιρίας «Erturk» το οποίο πραγματοποιεί δρομολόγια στη γραμμή Χίος – Τσεσμέ. Η μετακίνηση θα γίνει από τη Χίο προς το Δικελί που έχει οριστεί ως λιμάνι εισόδου επαναπροωθούμενων στην Τουρκία. Συνολικά δε σχεδιάζεται πως θα επαναπροωθηθούν από τη Χίο 200 με 250 μετανάστες φρουρούμενοι από ισάριθμους Αστυνομικούς.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι αυτοί οι 200 με 250 που θα επαναπροωθηθούν συγκεντρώνονται ιδιαίτερα μεταξύ των όσων διέφυγαν τη Παρασκευή από το hot spot και κρύβονται στους δρόμους της πόλης. Είναι δε κυρίως Πακιστανοί.

Πάντως, το Σάββατο εξεδόθησαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που επιτρέπουν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το οποίο είναι ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας να πραγματοποιεί ταξίδια προς τρίτες χώρες δηλαδή και προς την Τουρκία. Άγνωστο παραμένει αν αυτό έγινε στην προοπτική χρήσης του πλοίου για την επαναπροώθηση μεταναστών. Πάντως πλοία όπως το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχουν τη δυνατότητα να δέσουν σε λιμάνια όπως αυτό του Δικελί.

Την ίδια ώρα με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι επισκευές στο κατεστραμμένο hot spot της Χίου. Ο χώρος πρόσδεσης των επιβατηγών στο λιμάνι παραμένει υπό κατάληψη από ομάδες προσφύγων που διεκδικούν να μεταφερθούν στον Πειραιά. Ενώ τα δρομολόγια των πλοίων της γραμμής για Πειραιά και Μυτιλήνη όλη την επόμενη εβδομάδα προγραμματίσθηκε να εκτελούνται μέσω του λιμανιού των Μεστών ενώ προγραμματίσθηκαν ήδη και σχετικά δρομολόγια λεωφορείων των ΚΤΕΛ.

Την Κυριακή το βράδυ στη Χίο και προκειμένου να εξετασθεί η νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε συνεκλήθη από την Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου σύσκεψη με τη συμμετοχή των βουλευτών Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη και Νότη Μηταράκη, του Δημάρχου Χίου Μανώλη Βουρνού, του Αστυνομικού Διευθυντή Χίου Ανδρέα Δαμίρη, του Λιμενάρχη Χίου Χρήστου Φραγκιά και του συντονιστή του χοτ σποτ της Χίου Γιώργου Κασάπη. Στη σύσκεψη θα πάρει μέρος επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης.

Τέλος ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί πλέον στα νησιά είναι ότι την τελευταία εβδομάδα στο λιμάνι της Μυτιλήνης συχνός είναι ο εντοπισμός μεταναστών, οι οποίοι κρυμμένοι μέσα σε φορτηγά και νταλίκες προσπαθούν να επιβιβαστούν στα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά. Πριν από κάθε απόπλου τα στελέχη του λιμενικού εντοπίζουν από πέντε έως 10 μετανάστες οι οποίοι στη συνέχεια κρατούνται με προοπτική την επαναπροώθηση τους.

Συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων

Λίγες ώρες πριν την πρώτη επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανεβάζοντας στα ύψη τον αριθμό των όσων βρίσκονται υπό περιορισμό -ή κυκλοφορούν ελεύθεροι, στην περίπτωση της Χίου- στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Το τελευταίο 48ωρο, από το πρωί της Παρασκευής και μέχρι την Κυριακή στις 9 το πρωί στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 766 πρόσφυγες και μετανάστες. Πάντα στη Λέσβο, άλλοι 122 αποβιβάσθηκαν την Κυριακή μετά τις 9 το πρωί.


Στη Χίο αποβιβάσθηκαν 385 μετανάστες και πρόσφυγες ενώ το πρωί παρά τους ανέμους έφτασαν άλλοι 78.
Χαμηλά οι αφίξεις παραμένουν μόνο στη Σάμο όπου το 48ωρο αποβιβάσθηκαν μόλις 31 μετανάστες και πρόσφυγες.

Παρά το ότι έχουν περάσει δυο εβδομάδες από την 20η Μαρτίου, οπότε και άρχισε η πρόσφατη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας που διέπει την μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών μέσα στα όρια της Ελλάδας από τα νησιά, η Αστυνομία δίνει ακόμα εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς- που όμως κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται.

Επίσημα, λοιπόν, η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη 488 προσφύγων στη Λέσβο, 219 στη Σάμο, καθώς και 24 στη Χίο, όπου μέχρι την Παρασκευή δηλώνονταν ότι δεν έχει μείνει κανένας.

Στα hot spots

Υπό περιορισμό στα hot spots των τριών νησιών, μια και μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20 Μαρτίου, παραμένουν: στη Μόρια της Λέσβου 3.340 και στη Σάμο 249. Στο hot spot της Χίου θα έπρεπε να βρίσκονται 2.045. Μετά όμως την έκρηξη βίας που εκδηλώθηκε την Παρασκευή και τη διαφυγή περίπου 800 ατόμων που κινήθηκαν στο λιμάνι της Χίου κανείς δεν ξέρει πού ακριβώς βρίσκονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι.

Στο hot spot βρίσκονται υπό περιφρούρηση από μεγάλη αστυνομική δύναμη περίπου 1.500 άνθρωποι. Άλλοι 300 παραμένουν στο λιμάνι της Χίου και, τέλος, περίπου 300 έχουν μετακινηθεί και διαμένουν στον ανοικτό καταυλισμό του Δήμου στη Σούδα, στην πόλη της Χίου.

Πειραιάς

Αρνούνται να μετακινηθούν εκ νέου από το λιμάνι του Πειραιά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Παρά το γεγονός ότι έφθασαν τρία πούλμαν προκειμένου να μεταφέρουν κάποια άτομα στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα, δεν επιβιβάσθηκε κανένας σε αυτά.

Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες φοβούνται ότι τα κέντρα φιλοξενίας είναι μακριά από την πόλη και εκφράζουν ανησυχία ότι θα εγκλωβιστούν σε αυτά.

Επίσης πολλοί που μεταφέρονται στα κέντρα φιλοξενίας λίγες ημέρες αργότερα επιστρέφουν καθώς φοβούνται ότι θα τους στείλουν στην Τουρκία.

Ήδη στους περισσότερους καταυλισμούς προσφύγων, η σχεδιαζόμενη για αύριο έναρξη της διαδικασίας των επιστροφών έχει διαδοθεί μέσω διαδικτύου προκαλώντας ανησυχία.

Συνολικά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του λιμενικού 4.629 άτομα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις