Ομόφωνα και χωρίς να χρειαστεί η διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, αποφασίσθηκε η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών ΜΜΕ από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Η Εξεταστική θα έχει 23 μέλη, κατανεμημένα ανάλογα με την δύναμη των κομμάτων, και την Δευτέρα τα κόμματα θα στείλουν στο προεδρείο της Βουλής τα μέλη.

Σε σκληρή αντιπαράθεση με εκατέρωθεν προσωπικές επιθέσεις εξελίχθηκαν οι ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συζήτηση της πρότασης.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι στηρίζει τις απόψεις του ΔΝΤ και διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι γίνεται “όλο και πιο επιτακτικό το αίτημα για εκλογές”.

“Υπερασπίζεστε τους πλούσιους”, είπε ο πρωθυπουργός, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά: “Κάνατε την Ελλάδα Banana Republic”.

Ομιλία Τσίπρα

“Κύριε Μητσοτάκη, σήμερα σκοπεύω να ασκήσω πολιτική κριτική και να ζητήσω εξηγήσεις. Ελπίζω να μην απαντήσετε ακόμη μία φορά με μηνύσεις και αγωγές, γιατί εδώ και καιρό έχετε ακολουθήσει αυτήν την τακτική, προκειμένου να διατηρήσετε την σιωπή σας”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Είναι ευκαιρία να δώσετε σήμερα στον ελληνικό λαό ξεκάθαρες απαντήσεις πως αυτή η χώρα έφτασε έως εδώ. Συνεχίζετε να καλύπτετε τον κ. Παπασταύρου και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά όταν μάλιστα αποκαλύπτεται γιατί έκρυβε τις λίστες στα συρτάρια της”, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Χαρακτήρισε τον πρόεδρο της ΝΔ “βασιλικότερο του βασιλέως“, σημειώνοντας ότι ταυτίζεται με τις θέσεις του ΔΝΤ, δεν στηρίζει τη χώρα, αντιθέτως τη δυσφημίζει συνεχώς.

Εξαπέλυσε αιχμές κατά του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι “ζητήσατε εκλογές πριν από την κρίσιμη αξιολόγηση. Δεν θα σας γίνει χάρη. Θα περιμένετε πολύ, ιδίως με αυτές τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις”.

Και πρόσθεσε: “Υπερασπίζεστε τους πλούσιους έναντι των χαμηλών στρωμάτων, υπερασπίζεστε τις περικοπές στις συντάξεις και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Ενώ εμείς θα κρατήσουμε τις κόκκινες γραμμές για τις συντάξεις, εσείς πηγαίνετε στις ΗΠΑ και παίρνετε τις θέσεις των δανειστών”.

Στη συνέχεια απέδωσε θράσος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης “να μιλάει για αριστερό ολοκληρωτισμό- θράσος να μας κατηγορείτε που κάνουμε το αυτονόητο, να βάλουμε μία τάξη στη διαπλοκή, να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες”.

Αναφέρθηκε επίσης στη διαρροή των συνομιλιών στα Wikileaks
, τονίζοντας: “Αφήνατε άθλια υπονοούμενα για τις διαρροές, μιλούσατε για την ασφάλεια. Εσείς πήρατε και πάλι τη θέση των δανειστών, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να αποκαλύψει από που προήλθαν οι διαρροές”.

“Την ίδια ώρα που η κοινωνία μας βρισκόταν στη δίνη της λιτότητας, που χάνονταν χιλιάδες θέσεις εργασίας, με την πρωτοφανή επιβάρυνση των φορολογουμένων, την ώρα που βούλιαζαν τα Ταμεία, ποιο θράσος επέτρεψε την αναχρηματοδότηση των δανείων των κομμάτων και ΜΜΕ; Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετήθηκε;” είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ανάγκη συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής και κατήγγειλε το τρίγωνο διαπλοκής τράπεζες-κόμματα- ΜΜΕ που σχεδίασε και υλοποίησε κρατικές πολιτικές προς όφελος των οικονομικών ελίτ.

“Τα πρόσωπα και οι πολιτικές που στήριξαν αυτό το τρίγωνο βγάζουν σήμερα τις τελευταίες άναρθρες κραυγές με στόχο να μην οδηγηθούν στην δικαιοσύνη, αλλά είναι αργά” είπε.

“Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα γιατί αυτό ορίζει η συμφωνία και όλοι πρέπει να τηρήσουν αυτή τη συμφωνία”, σημείωσε και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι παίρνει τη θέση των δανειστών.

“Η χώρα δεν είναι μόνη. Και έχει δίκιο η χώρα και θα δικαιωθούμε. Η οικονομία θα γυρίσει στην ανάπτυξη και ο λαός θα βγει από το τούνελ μετά από έξι χρόνια καταστροφής”, πρόσθεσε.

Τραπεζικά δάνεια

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε διαχρονικό το σκάνδαλο των τραπεζικών δανειοδοτήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και προσέθεσε ότι επί σειρά ετών έμεινε σκοπίμως εκτός θεσμικού πλαισίου. Τραπεζικές δανειοδοτήσεις που εξασφάλισαν αυτά τα κόμματα παρά το γεγονός ότι έλαβαν η μεν ΝΔ 301 εκατομμύρια ευρώ ως κρατική χρηματοδότηση από το 1999 έως σήμερα και το δε ΠΑΣΟΚ 296 εκατομμύρια ευρώ για την ίδια περίοδο.

Είπε ότι τα τραπεζικά δάνεια που έλαβαν κυρίως τα δύο τότε μεγάλα κόμματα, δόθηκαν με εγγυήσεις τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις. Τα δύο αυτά κόμματα δανείζονταν ουσιαστικά με αέρα, είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι ο προκλητικός αυτός δανεισμός συνεχίστηκε και στην περίοδο της κρίσης, την ίδια ώρα που έκλεινε η στρόφιγγα για αδύναμους πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

“Ποιος θα τα πληρώσει αυτά τα χρήματα; Ποιος; Τα μέλη σας; Μακάρι. Θα σας στηρίξουμε σε αυτή την προσπάθεια. Αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν θα τα πληρώσουν τα μέλη σας”, είπε και πρόσθεσε: “Εμείς λοιπόν δεν θα αφήσουμε τα σπασμένα σας να τα πληρώσει για μια ακόμη φορά ο ελληνικός λαός”!


Η ομιλία Τσίπρα


Ομιλία Μητσοτάκη

Το γάντι σήκωσε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αρχίζοντας την ομιλία του είπε: “Πρέπει να είστε πολύ απελπισμένος κ. πρωθυπουργέ για να ξεκινήσατε την ομιλία σας έτσι. Αφιερώσατε 20 λεπτά σε προσωπική επίθεση, εγκαλέσατε τη ΝΔ για τις μηνύσεις, θα μας το απαγορεύσετε; Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Να μας φυτεύσετε και 3 μέτρα κάτω από το χώμα;”.

“Διαστρεβλώσατε πλήρως αυτά που είπα στη συνέντευξη μου στην Washington Post, μελετήστε την στα αγγλικά, μπορώ να σας δώσω και μία πλήρη μετάφραση αν τη χρειάζεστε”, τόνισε.

“Τα συμφέροντα της χώρας δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα σας. Πρέπει να φύγετε. Η υστεροφημία σας κ. Τσίπρα είναι εξασφαλισμένη: Θα μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και των κλειστών τραπεζών“, είπε.

Και πρόσθεσε: “Αντί να διαπραγματεύεστε παίζετε παιχνίδια επικοινωνίας, επαναφέρετε την καραμέλα της πολιτικής διαπραγμάτευσης”.

“Κάθε μέρα που περνά η Ελλάδα θυμίζει Banana Republic, γιατί εκεί τη φέρατε την χώρα”, είπε, ενώ αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση υποστήριξε ότι “η κυβέρνηση υποβάλλει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στο μαρτύριο της σταγόνας. Κάθε εβδομάδα που περνά η θέση της χώρας επιδεινώνεται και το δελτίο κοινωνικής θυέλλης εντείνεται”.

Επανήλθε στην πρότασή του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς φθάσαμε στο μνημόνιο λέγοντας: “Δεν τη θέλετε αυτή την Επιτροπή γιατί τρέμετε τις αποκαλύψεις, γιατί επαναλαμβάνετε την καταστροφή του 2015, δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας”.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα ψηφίσει την Εξεταστική, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζει την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης που να διερευνήσει τις ευθύνες για τις κλειστές τράπεζες και για το αν υπήρχε σχέδιο για grexit.

“Ξέρουμε κ. Τσίπρα γιατί ζητάτε την Εξεταστική. Προσπαθείτε να κουκουλώσετε την απουσία του κράτους από το λασπότοπο στην Ειδομένη και τη φαβέλα του Πειραιά“, είπε και πρόσθεσε: “Πατάτε σε δύο βάρκες. Την εφαρμογή του Μνημονίου και της ηρωικής αντίδρασης”.

“Έχετε μετατρέψει τη Βουλή σε ένα πλυντήριο για να ξεπλένετε τις ανομίες των στελεχών σας. Είστε προκλητικός. Κλείσατε την υπόθεση του κ. Σταθάκη που ξέχασε να δηλώσει 2 εκατομμύρια ευρώ και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε κατά της άρσης ασυλίας του κ. Σταθάκη για τη διαχείριση των κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης”.

“Αφήστε κάτι όρθιο πριν φύγετε, γιατί όλοι το γνωρίζουν, αργά ή γρήγορα θα φύγετε. Το αίτημα για πρόωρες εκλογές γίνεται πιο επιτακτικό. Η πρώτη φορά Αριστερά κινδυνεύει να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμα της. Μόνο οι εκλογές θα μπορούσαν να προσφέρουν το οξυγόνο που χρειάζεται η πατρίδα μας“.

Είπε, επίσης, ότι κ. Τσίπρας με τις παρεμβάσεις του για στελέχη της ΝΔ και τις συνεχείς αναφορές τα στοχοποιεί και προκαταλαμβάνει τη Δικαιοσύνη.

Αναφερόμενος στο θέμα των δανείων των κομμάτων είπε
: “Εσείς παίρνατε μεγάλα δάνεια όταν ήσασταν κόμμα του 3%. Έχετε το θράσος να κατηγορείτε εμάς, όταν η πρώτη μου ενέργεια ήταν να παρουσιάσω δημόσια τα οικονομικά του κόμματος”.

Και προσέθεσε: “Έχω καταθέσει αναλυτικό πρόγραμμα εξυγίανσης της ΝΔ. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η ΝΔ θα μειώσει τις ανάγκες της από 8 εκατ. ευρώ στα 2,5 εκατ. ευρώ και θα βασιστεί σε συνδρομές των 440.000 μελών της. Εσείς γιατί δεν παρουσιάζετε τα δικά σας οικονομικά; Πώς χρηματοδοτήσατε τις δύο προεκλογικές σας εκστρατείες; Εμείς αποκαλύψαμε τις πηγές μας κάνετε το ίδιο κι εσείς”.

“Είσαστε κυβέρνηση λαϊκισμού και ψεύδους”, είπε και πρόσθεσε ότι “την ώρα που ετοιμάζεστε να φέρετε μέτρα 5,5 δισ. ευρώ υπογράφετε διακηρύξεις κατά της λιτότητας. Θέλοντας να ξεφύγετε από τις αντιφάσεις της πολιτικής σας προσφεύγετε στην Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ”.


Η ομιλία Μητσοτάκη


Απάντηση Τσίπρα

“Δεν εκβιάζουμε κανέναν, ούτε απειλούμε, λέτε ότι θέλουμε να σας βάλουμε 3 μέτρα κάτω από τη γη. Άλλοι προσπάθησαν να βάλουν 3 μέτρα κάτω από τη γη το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, τη Siemens και τη λίστα Λαγκάρντ”, είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην υπόθεση Παπασταύρου, επισημαίνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα.

“Ελάτε να βάλουμε ορκωτούς λογιστές στα ταμεία σας και στα ταμεία μας. Να δούμε όμως και τις αποδείξεις για τον Μαυρίκο, αυτά δεν τα είδαμε”, είπε.

“Γιατί επανέρχεστε στην υπόθεση Σταθάκη και Φλαμπουράρη, οι οποίες μπήκαν στο αρχείο, επιχειρείτε συμψηφισμό”.


Ανταπάντηση Μητσοτάκη

“Κύριε πρωθυπουργέ ξεκινήσατε την ομιλία σας με την άθλια φράση Πολάκη για να διαστρεβλώσετε τις απόψεις μου. Δεν σας άκουσα να την καταδικάσετε”, είπε.

“Πόση λίστα Λαγκάρντ και πόσο Παπασταύρου θα καταναλώσει η κοινωνία. Θα το αποδείξει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι τη δίκη του. Ο κ. Παπασταύρου έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια”.

“Έχετε εξετάσει ποτέ το ενδεχόμενο, όποιος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη ότι μπορεί να αθωωθεί;”

“Σας εγκαλώ διότι πολιτικοποιώντας μία υπόθεση, παρεμβαίνετε στη Δικαιοσύνη”.

“Για το ΔΝΤ, είπα ότι συμφωνώ για τα πιο πολλά διαρθρωτικά μέτρα που προτείνει το Ταμείο, αυτά που εσείς υπογράψατε, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, που δεν τα προχωράτε”.

“Για την υποκλοπή δεν σας κατηγόρησα, δεν γνωρίζω ποιος την έκανε, εγώ είπα ότι η δραματοποίηση της υπόθεσης από σας δημιουργεί ένα κλίμα που δεν βοηθά τη διαπραγμάτευση”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις