Αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια. Αγαπημένο γλυκό στο σχολείο από την καντίνα ή στο σπίτι και μετά παιχνίδι στην αλάνα της γειτονιάς. Ωραία χρόνια…

Υλικά:

Για το μείγμα:

50 Γραμμ. σιμιγδάλι χονδρό.
350 Γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό.
200 Γραμμ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική.
2 Γραμμ. baking powder.
2 Γραμμ. Αμμωνία.
2 Γραμμ. Μαστίχα τριμμένη μαζί με 50 γραμμάρια λευκή ζάχαρη.
50 Γραμμ. γάλα σόγιας.
50 Γραμμ. χυμό πορτοκάλι
200 Γραμμ. νερό
2 Κάψουλες βανίλια.

Για το σιρόπι:

450. Γραμμ. Ζάχαρη λευκή κρυσταλλική.
300. Γραμμ. νερό.
25. Γραμμ. γλυκόζη.
Μισό λεμόνι φλούδα.
Μισό ξύλο κανέλα

Εκτέλεση συνταγής:

Βήμα – βήμα.

Τοποθετούμε μέσα σε μια λεκάνη το χονδρό σιμιγδάλι, το ψιλό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το baking powder, την αμμωνία σκόνη, τη τριμμένη μαστίχα, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα σόγιας, το χυμό πορτοκάλι και το νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Τοποθετούμε το μείγμα μέσα σε Αλευρωμένο (με μαλακή μαργαρίνη και αλεύρι) ταψί διαστάσεων 20χ20 και αφήνουμε το μείγμα στο ταψί για 2 ώρες περίπου στο εξωτερικό περιβάλλον, έτσι ώστε η επιφάνειά του να πιάσει πέτσα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 0C για 15 λεπτά περίπου.

Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και κόβουμε σε μερίδες της αρεσκείας μας.

Ξανατοποθετούμε το ταψί στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 160 C για ακόμα 40 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια που το Σάμαλι ψήνεται, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Τοποθετούμε μέσα σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη λευκή κρυσταλλική, νερό, γλυκόζη, φλούδα λεμόνι, ξύλο κανέλα. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα και το αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά.

Με την έξοδο του Σάμαλι από το φούρνο σιροπιάζουμε με καυτό σιρόπι μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια του, το αφήνουμε για 20 λεπτά να τραβήξει το σιρόπι και προσθέτουμε λίγο ακόμα από το ζεστό σιρόπι.

Καλή επιτυχία.

Μια συνταγή του σεφ Σπύρου Γιαννιώτη

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις