Σε υψηλούς τόνους, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για αναγκαία μεταρρύθμιση και να διαβεβαιώνει ότι στόχος είναι η δίκαιη ανακατανομή των βαρών και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι διαλύει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, άρχισε στην Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε λόγο για «εθνικής σημασίας μεταρρύθμιση σε ό,τι αφορά το σύστημα συντάξεων», τόνισε ότι έχει καθυστερήσει τόσο πολύ που έγινε «ωρολογιακή βόμβα που συνεχώς χτυπά», ενώ διαβεβαίωσε ότι προστατεύονται πλήρως οι κύριες συντάξεις.

Ο κ. Κατρουγκάλος, μίλησε για αδιέξοδο και χαοτική κατάσταση που κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση, τόσο σε ό,τι αφορά τα ελλείμματα των ασφαλιστικών οργανισμών όσο και στον ανορθολογικό τρόπο κατανομής των συντάξεων, που δεν εξασφάλιζαν ούτε την ισονομία ούτε την αποτελεσματικότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

«Ενόψει αυτής της ανάγκης διατυπώνουμε την πρόταση ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας. Η πρόταση μας εξασφαλίζει κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία. Προβλέπονται σημαντικές μεταβατικές περίοδοι για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες που υφίστανται επιβάρυνση», επισήμανε.

Έμφαση έδωσε ο υπουργός Εργασίας, στην καθιέρωση, για πρώτη φορά, εθνικής σύνταξης, χαρακτηρίζοντας την τομή, και τονίζοντας ότι δεν θα χρηματοδοτείται από τις εισφορές, αλλά από την φορολογία, με στόχο –είπε- «να αποτελέσει εγγύηση για να εξασφαλιστεί σε όλους ένα ελάχιστο αξιοπρεπούς διαβίωσης και να υπάρξει προστασία από την ακραία φτώχεια».


«Η πρόβλεψη αυτή για την εθνική σύνταξη, σε συνδυασμό με την ανταποδοτικότητα, είναι πλήρης προστασία των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων», προσέθεσε.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την κατάργηση του ΕΚΑΣ, αντέτεινε ότι σε αυτήν την αναγκαία συνταξιοδοτική και δημοσιονομική προσαρμογή, η κυβέρνηση ενσωματώνει ισοδύναμα μέτρα, προστατεύοντας τούς πιο κοινωνικά αδύναμους ,αλλά και την μεσαία τάξη.

«Εφαρμόζουμε κανόνες ισονομίας τόσο στις εισφορές όσο και στις συνταξιοδοτικές παροχές, με ιδιαίτερη πρόνοια σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας», τόνισε και υποστήριξε ότι «όποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές χωρίς μείωση των συντάξεων, δημαγωγεί».

Αναφερόμενος στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα, ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «εσφαλμένη την άποψη» του ΕΣ και τόνισε ότι εξαρχής υπήρχε αναλογιστική μελέτη και ότι «όλες οι προβλέψεις έχουν βασιστεί και στηρίζονται στις αναλογιστικές μελέτες της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας, η οποία διετέλεσε και ο βασικός σύμβουλος στην κατάρτιση του νομοσχεδίου».


Ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δημιούργησε με τις πολιτικές της «ένα εκρηκτικό δημοσιονομικό “κοκτέιλ”», φέρνοντας όπως είπε, νέα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ενώ χαρακτήρισε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «κερασάκι στη τούρτα» των αντιλαϊκών μέτρων.

Όπως υποστήριξε ο κ. Οικονόμου, 1,8 δισ. ευρώ είναι τα μέτρα για το ασφαλιστικό, 1,8 δισ. οι έμμεσοι φόροι και 1,8 δισ. οι άμεσοι φόροι, ενώ έκανε λόγο για «ψευδεπίγραφα λάβαρα» σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί δίκαιης κατανομής των βαρών.

Ο εισηγητής της ΝΔ χαρακτήρισε την εθνική σύνταξη «φιλοδώρημα» και έκανε λόγο για «πολιτική κουτοπονηριά της κυβέρνησης», ενώ επέκρινε έντονα την κυβέρνηση που κόβει το ΕΚΑΣ και τα επιδόματα.

«Είναι μια κλασσική παλαιού τύπου κουτοπονηριά για να αποφύγετε τον σκόπελο του πολιτικού κόστους. Δημιουργείτε αφόρητες συμπληγάδες για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς. Δεν χτυπάτε την πλουτοκρατία όπως ισχυρίζεστε, ούτε κάνετε κοινωνική δικαιοσύνη. Στην διανομή της φτώχειας δεν μπορεί να υπάρχει δικαιοσύνη. Ο πιο αδύναμος θα πληρώσει τη νύφη. Ενώ ήρθατε με μεγαλεπήβολες εξαγγελίες, γίνατε οι σφαγείς των χαμηλών συντάξεων και εισοδημάτων», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου και κατέληξε λέγοντας:

«Εμείς θα καταθέσουμε δική μας πρόταση, που είναι σε τελείως διαφορετική λογική, για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά να ξέρετε ότι αυτό το έκτρωμα που καταδυναστεύει και διαλύει τα χαμηλά στρώματα δεν θα το υποστηρίξουμε».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις