Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, και υπό βροχή, έγινε η παρέλαση στη Νάουσα για την επέτειο των 194 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της πόλης.

Η βροχή δεν πτόησε τους κατοίκους που με ομπρέλες παρατάχθηκαν κατά μήκος της παρέλασης και χειροκρότησαν τους μαθητές, μέλη πολιτιστικών συλλόγων, καθώς και πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα του στρατού που πέρασαν από μπροστά τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περπάτησε από το Ηρώο της πόλης μέχρι την εξέδρα των επισήμων και χειροκροτήθηκε θερμά από τον κόσμο.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η ηρωική συνειδητή θυσία των υπερασπιστών της ηρωικής πόλης της Νάουσας, κορυφαίο παράδειγμα αντίστασης εναντίον του αιμοσταγούς τουρκικού ζυγού έδωσε ουσιαστικό νόημα στο εμβληματικό δίλημμα “ελευθερία ή θάνατος”. Η ίδια θυσία μάς διδάσκει, επιπλέον, σήμερα αλλά και στο διηνεκές, ότι εμείς οι Έλληνες δεν διεκδικούμε τίποτε και από κανέναν το οποίο δεν μας ανήκει.

Πλην, όμως, είμαστε αποφασισμένοι, δίχως κανένα συμβιβασμό, να υπερασπιστούμε με το αίμα μας την ακεραιότητα της πατρίδας και την κυριαρχία της, σύμφωνα με το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου. Αιωνία η μνήμη τους, χρόνια πολλά».

Μήνυμα στην ΠΓΔΜ

Μήνυμα προς την ΠΓΔΜ ότι με αντιλήψεις που παραχαράσσουν την ιστορία για τη διαχρονική ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν μπορούν να γίνουν μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και το “βέτο” από την πλευρά της Ελλάδας είναι δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο, έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την επίσκεψη του στους Μακεδονικούς Τάφους έξω από τη Νάουσα.

«Αυτός ο ιερός τόπος για το Έθνος των Ελλήνων αποδεικνύει, με αμάχητα ιστορικώς τεκμήρια, τη διαχρονική ελληνικότητα της Μακεδονίας. Οι κυνικοί παραχαράκτες της Ιστορίας, δυστυχώς κληρονόμοι και συνεχιστές της νοοτροπίας ολοκληρωτικών καθεστώτων όπως τεκμηριώνει και η πρόσφατη βάρβαρη συμπεριφορά τους εναντίον των προσφύγων, δεν δικαιούνται να υποκρίνονται ανεξόδως τους φίλους της Ελλάδας και, πολύ περισσότερο, δεν είναι νοητό να βαυκαλίζονται ότι με τέτοιες αντιλήψεις μπορούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Το ελληνικό βέτο είναι δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Μίεζας, όπου είδε το αρχαίο Θέατρο και στη συνέχεια στους Μακεδονικούς Τάφους από τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις