Συμμαχία με τον ΟΗΕ κατά του Βρετανικού Μουσείου για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα προαναγγέλλει ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς μέσω του Guardian, λέγοντας πως φέτος θα κορυφωθεί η ελληνική προσπάθεια, καθώς κλείνουν 200 χρόνια που τα αρχαία βρίσκονται στη Βρετανία.

“Διαμορφώνουμε συμμαχίες που ελπίζουμε πως θα οδηγήσουν στη στήριξη του αιτήματος της Ελλάδας από έναν διεθνή οργανισμό όπως ο ΟΗΕ, ενάντια στο Βρετανικό Μουσείο”, σημειώνει και προσθέτει πως αν ο ΟΗΕ στηρίξει την Ελλάδα, θα υπάρξει μια διεθνής διάσταση στην υπόθεση “γιατί τα Γλυπτά πρέπει να προστατευθούν ως μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς”.

Ο Guardian σημειώνει πως η επιστροφή των Γλυπτών είναι μία από τις μακροβιότερες διαμάχες για πολιτιστικά αγαθά και αναφέρει ότι τα αρχαία “αγοράστηκαν” από τον Λόρδο Έλγιν, αφαιρέθηκαν από τον ναό με άδεια των Οθωμανών και ταξίδεψαν στη Βρετανία.

Προσθέτει πως η Αμάλ Κλούνει, δικηγόρος που είχε αναλάβει την υπόθεση, είχε δηλώσει πως υπάρχει πιθανότητα μόνο 15% για επιστροφή των Γλυπτών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις