Ο ιός Ζίκα, που έχει συνδεθεί με σοβαρές γενετικές παραμορφώσεις και νευρολογικά προβλήματα στα βρέφη, μπορεί να επεκταθεί στην Ευρώπη όσο πλησιάζει το καλοκαίρι και ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, όμως ο κίνδυνος αυτός είναι μικρός, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εάν δεν ληφθούν μέτρα για να περιοριστεί η απειλή στην Ευρώπη, η παρουσία των κουνουπιών-τίγρεων που μπορεί να είναι φορείς του ιού σημαίνει ότι η πιθανότητα μιας τοπικής εμφάνισης του Ζίκα είναι “μέτρια” σε 18 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Κροατία, η Ισπανία, η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Αλβανία.

Σε άλλες 36 χώρες η πιθανότητα είναι μικρή, πολύ μικρή ή ανύπαρκτη (όπως στην Ισλανδία και τη Φινλανδία) γιατί τα κουνούπια-τίγρεις δεν ζουν σε αυτές και το κλίμα τους δεν είναι κατάλληλο για να αναπαραχθεί το κουνούπι.

Οι χώρες όπου ο κίνδυνος θεωρείται μέτριος έως υψηλός θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να ελέγξουν τους πληθυσμούς του κουνουπιού, τονίζει ο ΠΟΥ. Θα πρέπει επίσης να ενημερωθούν καταλλήλως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ώστε να εντοπίζουν εγκαίρως κρούσματα της ασθένειας και να τα αναφέρουν αμέσως ενώ οι άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο, κυρίως οι έγκυες γυναίκες, θα πρέπει να λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα.

“Υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Ζίκα στην Ευρώπη και (…) ο κίνδυνος αυτός ποικίλλει από χώρα σε χώρα” ανέφερε η Σουζάνα Γιάκαμπ, η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

“Καλούμε ιδίως τις χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να δώσουν προτεραιότητα σε ενέργειες που θα εμποδίσουν την εκδήλωση μιας μεγάλης επιδημίας του Ζίκα”, πρόσθεσε.

Το γραφείο Ευρώπης του ΠΟΥ καλύπτει 53 χώρες με συνολικό πληθυσμό σχεδόν 900 εκατομμυρίων σε μια περιοχή που εκτείνεται από τον Αρκτικό Ωκεανό στα βόρεια μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα στα νότια και από τον Ατλαντικό στα δυτικά μέχρι τον Ειρηνικό στα ανατολικά.

Η επιδημία του Ζίκα που ξεκίνησε από τη Βραζιλία έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό. Ο ιός συνδέεται με χιλιάδες κρούσματα μικροκεφαλίας σε βρέφη των οποίων οι μητέρες μολύνθηκαν από αυτόν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Ο ΠΟΥ έχει επισημάνει επίσης ότι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο Ζίκα μπορεί να προκαλέσει και το νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ, μια σπάνια ασθένεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παράλυση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις