Στην Κέρκυρα, για τις εκδηλώσεις της 152ης επετείου της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση.

«Κάθε ιστορική στιγμή επαναφέρει στη μνήμη μας τις ευθύνες που έχουμε απέναντι στην πατρίδα και εμείς πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή, ο τόπος έχει ανάγκη, ενός δημοκρατικού πατριωτισμού που θα ενοποιεί όλες τις δυνάμεις του τόπου θα τις συστρατεύει σε ένα νέο κοινωνικό και πατριωτικό όραμα για κοινωνική δικαιοσύνη, για αλληλεγγύη , για πραγματική ανάπτυξη. Αυτά είναι τα μηνύματα που οφείλουμε να μεταφράσουμε από τις προσπάθειες όλων εκείνων που οδήγησαν στην απελευθέρωση και της Επτανήσου και της πατρίδας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στο νησί την Παρασκευή, ενώ το πρωί του Σαββάτου τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Ένωσης της Επτανήσου.

Θα ακολουθήσει παρέλαση παραδοσιακών συγκροτημάτων με τοπικές ενδυμασίες, παρέλαση μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητών Ιονίου Πανεπιστημίου, τμημάτων Ελληνικού Ερυθρού Οδηγών, Προσκόπων, Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, με τη συμμετοχή Φιλαρμονικών του τόπου.

«Είναι μία σημαντική επέτειος για όλο το ελληνικό έθνος . Μετά από σκληρούς αγώνες, πολλές προσπάθειες και αρκετό αίμα, οι Επτανήσιοι κατάφεραν, αν και παρουσιάστηκε αρχικά σαν δώρο από τους Εγγλέζους προς το Βασίλειο της Ελλάδας, οι Επτανήσιοι πέτυχαν, αφού προσπάθησαν για πολλά χρόνια, να ενωθούν με την ελεύθερη πατρίδα. Σημαντικό ρόλο τότε έπαιξαν οι ριζοσπάστες Βουλευτές και το Ριζοσπαστικό κίνημα στα Επτάνησα , το οποίο εμπνεόταν από τις αρχές του διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, που πάλευε για την ανεξαρτησία με κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και αδελφότητα. Σήμερα 152 χρόνια μετά οι ίδιοι στόχοι και τα ίδια ιδανικά παραμένουν επίκαιρα και είναι οράματα για τα οποία θα πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε» τόνισε ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος.

Όπως εξιστόρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Ευσταθίου, «στις 21 Μαΐου 1864, μετά τις σχετικές αποφάσεις της βασίλισσας Βικτωρίας, τα Επτάνησα παραδόθηκαν από τον τελευταίο Άγγλο Αρμοστή Στορξ, στον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης Θρασύβουλο Ζαΐμη. Τα Επτάνησα παρά τις διαδοχικές ξένες κυριαρχίες που διήρκεσαν αιώνες και παρά την πολιτική αποκοπή από τον υπόλοιπο ελληνισμό, διατήρησαν την ελληνική ταυτότητα, την πίστη στην Ορθοδοξία, στην κοινή γλώσσα, στις κοινές παραδόσεις και στην ελληνική παιδεία.

Μετά από πολλούς αιώνες βενετσιάνικης κυριαρχίας, από το τέλος του 18ου αιώνα, με τη συνθήκη του Καμποφόρμιο το 1797, τα Επτάνησα περιέρχονται στην κατοχή της Γαλλίας, εγκαινιάζοντας μία περίοδο με νέους κατακτητές ή προστάτες, αφού τους Γάλλους διαδέχθηκαν οι Ρώσοι, οι Γάλλοι και τέλος οι Άγγλοι (1815-1864). Από το 1815 με τη συνθήκη των Παρισίων προβλεπόταν η ίδρυση του μορφώματος που ονομάζεται “Ενωμένα Κράτη των Ιονίων Νήσων”, ενώ η Μ. Βρετανία ανελάμβανε την Προστασία του Ιονίου Κράτους.

Η Μ. Βρετανία ασκούσε τη διοίκηση του νέου κράτους μέσω ενός Άγγλου διοικητή-Ύπατου Αρμοστή. Κατά την τελευταία αυτή περίοδο ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η ίδρυση από τον λόρδο Γκίλφορντ της Ιονίου Ακαδημίας, του Πρώτου Ελληνικού Πανεπιστημίου, στα 1824 που συνέχισε να λειτουργεί μέχρι το 1864. Η Ιόνιος Ακαδημία αποτελεί τον πρόγονο του Ιονίου Πανεπιστημίου που σήμερα προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην παιδεία, την έρευνα και τον πολιτισμό.

Τα Επτάνησα φέροντας στους ώμους τους το βάρος μιας ιστορικής πορείας από τα ομηρικά χρόνια μέχρι σήμερα, από τον Όμηρο και τον Οδυσσέα μέχρι τον Σολωμό και τον Καποδίστρια, μπολιασμένα από τα στοιχεία πολιτισμών της Δύσης και της Ανατολής, διατηρώντας αδιατάρακτη τη σύνδεση με το ελληνικό ιστορικό τους παρελθόν, συνέθεσαν ένα ιδιότυπο πολιτισμικό τόπο που διαρκώς εμπνέει και αναζωογονεί την Ελλάδα, υποδεικνύοντας δημιουργικούς τρόπους επικοινωνίας λαών και πολιτισμών» είπε χαρακτηριστικά, «ξετυλίγοντας» το κουβάρι της ιστορίας, ο κ. Ευσταθίου.

Οι εκδηλώσεις της 21ης Μαΐου, για την 152η επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με την υποστολή σημαίας στο Παλαιό Φρούριο με τη συμμετοχή Φιλαρμονικής και Στρατιωτικού Τμήματος, ενώ το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» με τη Γερμανική Μπάντα «Dinkelsbuhler Knabenkapelle», στο Δημοτικό Θέατρο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις