Το αναψοκοκκινισμένο πρόσωπο που προέρχεται από το αλκοόλ είναι στην πραγματικότητα πολύ συνηθισμένο στους ανατολικούς και νοτιοανατολικούς Ασιάτες, αλλά γενικά δεν είναι πολύ κατανοητό το γιατί συμβαίνει αυτό.

Σημαίνει ότι οι πότες με αυτά τα συμπτώματα είναι περισσότερο μεθυσμένοι ή απλά έτσι φαίνονται; Και γιατί οι Καυκάσιοι και άλλες φυλές δεν είναι τόσο ευαίσθητοι;

Ας ξεκινήσουμε καταρρίπτοντας έναν μύθο, ή και δύο. Το κοινό στερεότυπο ότι οι Ασιάτες μεθούν πιο γρήγορα, είναι στην πραγματικότητα μια πλάνη. Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, δεν είναι ότι είναι περισσότερο μεθυσμένοι, με τη συμβατική έννοια, απλά αφομοιώνουν το αλκοόλ με πιο γρήγορο ρυθμό αλλά δεν είναι σε θέση να το μεταβολίσουν πλήρως. Αυτό προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, πονοκεφάλους και ναυτία και ερμηνεύεται λανθασμένα ως μέθη, με μια μικρή ποσότητα αλκοόλ.

Γιατί, λοιπόν, συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν δύο κρίσιμα βήματα στην κατανόηση αυτού του φαινομένου. Το πρώτο είναι ότι υπάρχει μια παραλλαγή στο γονίδιο που δημιουργεί το ένζυμο αλκοολική αφυδρογονάση, το οποίο συμβάλλει στην έναρξη του μεταβολισμού της αλκοόλης, μετατρέποντας την σε οξική αλδείνη. Η παραλλαγή αυτή, αυξάνει την αποτελεσματικότητα του ενζύμου έως και 100 φορές περισσότερο και καθώς η οξική αλδείνη είναι τοξική και καρκινογόνα, αυτό σημαίνει ότι οι Ασιάτες πότες μπορεί να μην βιώσουν ποτέ αυτή την έξαψη ευφορίας που προκαλεί το ποτό αλλά να έχουν πονοκεφάλους και ναυτία.

Αντιθέτως, υπάρχει μια γονιδιακή παραλλαγή που κάνει το ένζυμο που λέγεται αλδεϋδική αφυδρογονάση (ALDH2) λιγότερο αποτελεσματικό. Αυτό σημαίνει ότι το συκώτι είναι ανίκανο να μετατρέψει την οξική αλδείνη σε οξικό άλας, η οποία μένει και αυξάνεται στο συκώτι δημιουργώντας διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, στην οποία οφείλεται το κοκκίνισμα.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το Σύνδρομο Κοκκινίσματος από το Αλκοόλ (Alcool Flush Syndrom ή Reaction), δεν είναι απλά μια άβολη συνέπεια με κωμικές παρενέργειες. Το AFS είναι ένα, συχνά αγνοούμενο, πρόβλημα υγείας με σοβαρές επιπλοκές. Είναι ένα σημάδι ότι οι πότες αλκοόλ είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη οισοφαγικού καρκίνου.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2009 στην αξιόλογη εφημερίδα της Δημόσιας Επιστημονικής Βιβλιοθήκης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι πότες με σύνδρομο AFS που έπιναν δύο μπύρες την μέρα, είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης οισοφαγικού καρκίνου από ότι αυτοί που μπορούσαν να μεταβολίσουν κανονικά το αλκοόλ.

Ωστόσο, αυτές οι γονιδιακές παραλλαγές μπορεί επίσης να είναι και ευλογία. Λόγω της αυξημένης ταχύτητας των αρνητικών παρενεργειών (παρόμοιες με αυτές του hangover), τα επίπεδα του αλκοολισμού στον πληθυσμό της ανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής, οι οποίοι επίσης επηρεάζονται από αυτή την κατάσταση, είναι σχετικά χαμηλά σε σχέση με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο

Επιπλέον, εκτός από τις φυσιολογικές επιπτώσεις του AFS, υπάρχει και ο ψυχολογικός παράγοντας της ντροπής. Πολλοί πότες δυσκολεύονται να βγουν έξω και να κοινωνικοποιηθούν κανονικά όταν τα συμπτώματα είναι τόσο προφανή. Αυτό οδηγεί άτομα να αποφεύγουν το ποτό με οποιοδήποτε κόστος.

Έχουν κατασκευαστεί κάποια φάρμακα για την καταπολέμηση των παρενεργειών του AFS, τα οποία επωφελούνται την αγωνία των παθόντων (μπορείτε να βρείτε πολλές σπιτικές συνταγές στο YouTube) αλλά αυτά χρησιμεύουν πιο πολύ στην μείωση των παρενεργειών και δεν υπάρχει καμία ουσιαστική θεραπεία καθώς το θέμα είναι γονιδιακό. Καθώς αυτά τα φάρμακα, τα οποία είναι συνήθως ισταμίνες, χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με το αλκοόλ, παράλληλα θέτουν τους χρήστες σε υψηλότερη πιθανότητα κινδύνου για ασθένειες του ήπατος.

Ωστόσο, οι περισσότεροι πότες με σύνδρομο AFS αρνούνται να το αφήσουν να γίνει εμπόδιο στην διασκέδαση τους.

Το AFS είναι ένα θέμα πολύ υποτιμημένο στην Ασία αλλά και στην δυτική ιατρική. Είναι το ανέκδοτο της κατάληξης πολλών βραδιών με ασιάτες πότες, αλλά τώρα που υπάρχουν αυξημένες αποδείξεις είναι καιρός να καταλάβουμε ότι δεν είναι και τόσο αστείο.

Πηγή: krasiagr.com

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις