Μία ακόμη αρνητική διάκριση για τη χώρα μας όπου καταγράφονται ποσοστά ρεκόρ στις ακούσιες νοσηλείες ψυχικά ασθενών στα ψυχιατρεία και τις ψυχιατρικές κλινικές.

Ένας στους δυο ψυχικά πάσχοντες εισάγεται χωρίς τη θέλησήτου για νοσηλεία, την ώρα που στην Ευρώπη ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι πολύ χαμηλότερος.

Την ίδια στιγμή, ένας στους πέντε νοσηλευομένους σε ψυχιατρείο είναι καθηλωμένος, με το περιοριστικό μέτρο της καθήλωσης να είναι μονόδρομος λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 9ου Πανελλήνιου και 8ου Πανευρωπαϊκού Επιστημονικού Επαγγελματικού Νοσηλευτικού Συνεδρίου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ), το 55% των ψυχικά ασθενών που εισήχθησαν σε δημόσια ψυχιατρικά τμήματα κατά την εφημερία τους το έτος 2012 εισήχθησαν χωρίς τη θέληση τους.

Το ποσοστό αυτό έρχεται σε δραματική αντίθεση με το ετήσιο ποσοστό ακούσιων νοσηλειών κρατών της Ευρώπης και το οποίο κυμαίνεται από 3,2% στην Πορτογαλία (μικρότερο) έως 30% στην Σουηδία (μέγιστο).

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και στις επιπτώσεις που επιφέρει τόσο στην εφαρμογή της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας, όσο και τους κινδύνους που ελλοχεύει για τους νοσηλευτές, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την επαγγελματική εξουθένωση και ακραίες καταστάσεις βίας από τους νοσηλευόμενους και το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις