Ξεχάστε το ντεμοντέ μπουκάλι στο μπαράκι της μαμάς. Τώρα τα βερμούτ είναι από τα πιο δημοφιλή ποτά στα προχωρημένα μπαρ του πλανήτη και το comeback τους προβλέπεται διαρκείας.

Οταν το καλοκαίρι του 2013 έκανα μια βόλτα στη Βαρκελώνη με τον Albert Adria –τον αδελφό του Ferran– και με πήγε στην ολοκαίνουργια τότε vermuteria του την «Bodega 1900», συνειδητοποίησα δύο πράγματα. Πρώτον, ότι το βερμούτ που είχα αρχίσει ήδη να το βλέπω στα μπαρ θα συνέχιζε την άνοδό του ραγδαία με τρόπους που δεν τους είχαμε φανταστεί μέχρι τώρα. και, δεύτερον, ότι το χαλαρωτικό συνήθειο του aperitivo –απογευματινά μεζεδάκια συνοδεία βερμούτ ή άλλων ποτών– που έχουν γραμμένο στο DNA τους Ιταλοί και Ισπανοί έχει έναν τόσο δυνατό συμποσιακό συναισθηματισμό που ως υγιές lifestyle θα κάνει παγκόσμιο γκελ. Οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν αυτή την αίσθηση και σήμερα κορυφαία μπαρ σε Λονδίνο, Μαδρίτη, Νέα Υόρκη, Αθήνα, Παρίσι και αλλαχού έχουν στραμμένη την προσοχή τους σ’ αυτούς τους ιδιόρρυθμα αρωματισμένους οίνους. στην πόλη μας μάλιστα ανοίγει σε λίγες μέρες η vermuteria «Odori», πίσω από την πλατεία Κλαυθμώνος με πολλά διαφορετικά βερμούτ και ιταλικό κατά βάση φαγητό.

Τέλος λοιπόν τα σκονισμένα μπουκάλια που είχαν ξεμείνει ως ντεμοντέ κειμήλια στο μπαράκι της μαμάς από τη δεκαετία του 1970. Τώρα που η αγία τριάδα των κλασικών κοκτέιλ –Dry Martini, Manhattan, Negroni– κάνει θριαμβευτικό comeback, οι bartenders έχουν στρέψει την προσοχή τους σ’ αυτό το σοφιστικέ ποτό και ψάχνουν τις πολλές και ποικίλες γεύσεις του. Στο πλαίσιο αυτό ο γνωστός bartender Γιάννης Κοροβέσης («Noel» ) οργάνωσε προσφάτως μέσω του site που διευθύνει, του Bitter Booze, μια εξαιρετικά απολαυστική γευσιγνωσία που κάλυπτε τα διαφορετικά στιλ των βερμούτ φέρνοντας και κάποιες πολύ ωραίες φιάλες που δεν εισάγονται ακόμη στην Ελλάδα.

Σκοπεύω να σας ξεναγήσω στο ID τους αφού προηγουμένως ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς είναι το βερμούτ. Πρόκειται για ένα ενισχυμένο με οινόπνευμα κρασί που έχει αρωματιστεί και χρωματιστεί με βότανα, φλούδες και μυρωδικά. Στο πορτφόλιο των μυρωδικών του βερμούτ πρέπει να συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον μία ποικιλία άψινθου (artemisia ) που του δίνει τη χαρακτηριστική ορεκτική του πικράδα και το κάνει να διαφέρει από τα ξαδέλφια του, την quinquina αρωματισμένη με λίγο κινίνο (china ) και το americano που στα αρωματικά του συμπεριλαμβάνεται μεν ο άψινθος αλλά και η γεντιανή, η οποία δίνει στην πικράδα του ωραίες βοτανικές νότες.

Διαχωρίζοντας τα βερμούτ χρωματικά ξεκινάμε από τα λευκά με το Dolin (μοναδικό ποτό της γαλλικής ονομασίας προέλευσης Chambery ). Είναι ο ελαφρύτερος εκπρόσωπός τους, με μια φανταστική ξηρή γεύση σε ελαφρώς γλυκό φόντο κεντημένη με μια όμορφη βοτανικότητα αλά sherry που το κάνει ιδανικό για το Dry Martini και τις πράσινες ελιές. Το Noilly Prat, το θρυλικό μαρσεγιέζικο βερμούτ που δοξάστηκε στα Martini, έχει μια λίγο πιο βαριά, ελαφρώς οξειδωμένη αίσθηση στην Original French dry εκδοχή του, γι’ αυτό προσωπικά προτιμώ την ελαφρύτερη βερσιόν του extra dry. Στο στιλ Chambery βγάζουν βερμούτ και πολλές τορινέζικες φίρμες.

Η άλλη μεγάλη κατηγορία είναι τα Vermouth di Torino και άλλα ιταλικά κόκκινα σ’ αυτό το στιλ. Ο καλύτερος εκπρόσωπος αυτής της κατηγορίας είναι το φανταστικό Cocchi Storico Vermouth di Torino με τη βαθιά, ντελικάτη ισορροπημένη γλύκα του μαζί με σφύζουσες νότες εσπεριδοειδών, καρύδας και μια πολύ σοφιστικέ πικράδα. Το διαδεδομένο Martini Rosso, πάλι, εκφράζει την καραμελέ, ήπια γλυκόπικρη γεύση του κλασικού ιταλικού βερμούτ. Στιλάτη ιδιαιτερότητα είναι το Carpano Antica Formula, από τον οίκο που δημιούργησε το βερμούτ όπως το ξέρουμε σήμερα, που είναι αρωματισμένο με βανίλια: το καραμελάτο σοκολατέ άρωμά του σ’ ένα φόντο που θυμίζει γλυκό κρασί Samos Anthemis αφήνει μια φανταστική σοφιστικέ πικράδα στο στόμα.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα του ίδιου οίκου είναι το Punt e Mes που μπορεί να το θεωρήσει κανείς και εμφιαλωμένο κοκτέιλ βερμούτ με bitters. μετά την αρχική γλύκα εσπεριδοειδών αφήνει στη γλώσσα μια υπογραμμισμένη πικράδα αφού είναι αρωματισμένο με μπόλικη china. Στο παιχνίδι του βερμούτ έχουν μπει πλέον και καινούργιες χώρες και ένα τέτοιο πολύ καλό βερμούτ είναι το αυστριακό Pontica. Παλαιωμένο για πέντε χρόνια και με πολλά είδη άψινθου, έχει ένα πολύ ξεχωριστό στιλ, με την ανάλαφρη ωραία πικράδα του να κινείται στο στιλ των κόκκινων βερμούτ αλλά με το «ύφασμά» του σε επαφή με τα λευκά.ν

Ξαδέλφια των βερμούτ στην κατηγορία των απεριτίφ αρωματισμένων οίνων είναι ποτά όπως το Lillet (κρασί με λικέρ ) που γοητεύει με την ντελικάτη γλυκόπικρη πορτοκαλάτη γεύση του και το Dubonnet που μοιάζει πολύ με κρασί port. Να έχετε πάντως κατά νου ότι τα βερμούτ, εκτός από τα εξαιρετικά κοκτέιλ στα οποία συμμετέχουν, είναι πολύ ωραία και σκέτα on the rocks με πράσινη ελιά και φλούδα πορτοκαλιού.

Πηγή: athinorama.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις