Μπλόκο στους πλειστηριασμούς ακινήτων από τις τράπεζες θα προσπαθήσουν να κάνουν την Τετάρτη ενεργοί πολίτες της Πάτρας σύλλογοι και σωματεία, οι οποίοι καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 3:30 μμ στο Ειρηνοδικείο, επί της οδού Μαιζώνος.

«Μπορεί σήμερα να μην είναι το δικό σου ακίνητο αύριο όμως θα είναι», αναφέρουν στο κάλεσμά τους.

Σημειώνεται ότι με βάση τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Ιούλιο του 2015, από φέτος οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να αποσυμφορηθεί και να απλοποιηθεί η μέχρι πρότινος διαδικασία, η οποία προέβλεπε τιμή πρώτης προσφοράς την αντικειμενική αξία και προϋπέθετε δύο άγονους πλειστηριασμούς για να κάνει δεκτό το αρμόδιο δικαστήριο τη μείωση της τιμής εκκίνησης.

Σήμερα, οι εμπορικές τιμές είναι, κατά μέσο όρο, 30% χαμηλότερες σε σχέση με τις αντικειμενικές.

Κείμενο σε φορείς που καλούνται να πάρουν θέση

H Κίνηση Υπεράσπισης Κοινωνικών Αγαθών ( ΚΥΚΑ) υλοποιεί την απόφασή της να παραδώσει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τους πλειστηριασμούς το παρακάτω κείμενο καλώντας τους να πάρουν θέση.

«Διανύουμε ήδη των 6ο χρόνο της οικονομικής ασφυξίας στην οποία έχει οδηγηθεί χωρίς να ευθύνεται ο ελληνικός λαός. Τα φτωχά και μεσαία κοινωνικά στρώματα πλήττονται από τους επαχθείς όρους των τριών μνημονίων που υπαγόρευσαν οι ξένοι οικονομικοί δυνάστες της χώρας και εφάρμοσαν –και συνεχίζουν να εφαρμόζουν- όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Η ανεργία έχει εξαθλιώσει πάνω από τους μισούς Έλληνες. Η υποαπασχόληση, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η μηδενική «ανάπτυξη» φέρνουν τη χώρα μπροστά στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά των τελευταίων 70 χρόνων.

Χιλιάδες πολίτες σε κάθε γωνιά της χώρας ζουν κάτω από συνθήκες φτώχιας και εξαθλίωσης αναμένοντας βοήθεια από συσσίτια, επαιτώντας όσα στοιχειώδη δικαιούται μια ανθρώπινη ύπαρξη, μένουν άστεγοι, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και τα βασικότερα είδη πρώτης ανάγκης.

Με τη σκληρότερη εφαρμογή των μνημονίων ανοίγει ο δρόμος σε όλο και περισσότερες οικογένειες να χάσουν το σπίτι που με κόπο προσπάθησαν να αποκτήσουν επειδή χρωστούν μικρά ή μεγάλα ποσά στις τράπεζες που πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση μεγαλώνουν τα αποθέματα τους βγάζοντας στο σφυρί το «κεραμίδι» κάτω από το οποίο βρίσκει καταφύγιο η ελληνική οικογένεια.

Τους πλειστηριασμούς θα ακολουθήσουν οι εξώσεις όπως γίνεται σε άλλες χώρες και σιγά σιγά δεκάδες παιδιά, ασθενείς και άτομα τρίτης ηλικίας θα προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των αστέγων. Εικόνες που βλέπαμε στις ΗΠΑ με αστέγους να κοιμούνται κάτω από γέφυρες θα γίνουν πια μέρος της δικής μας «καθημερινότητας».

Αλλά και όσοι δεν κινδυνεύουν άμεσα να ξεσπιτωθούν, κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς ηλεκτρισμό και νερό από τις διακοπές που συνεχίζονται λόγω αδυναμίας εξόφλησης των λογαριασμών των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

Σε μια τέτοια ανθρωπιστική κρίση κανείς δε μπορεί να μένει αδιάφορος. Όλοι οφείλουμε να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας. Όχι μόνο στα λόγια, αλλά στην πράξη.

Δεν αρκεί η ρητορική έκφραση συμπάθειας. Ο καθένας από το δικό του πόστο οφείλει έμπρακτα να αποδείξει αυτή τη στήριξη. Οι νομικοί και το δικαστικό σώμα να αρνηθούν να εφαρμόσουν τους μνημονιακούς (παρα)νόμους και να μην προχωρήσουν στην εκδίκαση υποθέσεων που στερούν το σπίτι από τις ελληνικές οικογένειες. Τα όργανα της τάξης να αποδείξουν πως είναι στο πλευρό του λαού αρνούμενα να εκτελέσουν αποφάσεις δικαστηρίων για εξώσεις. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπει μπροστά στις κινητοποιήσεις υπεράσπισης των ασθενέστερων συμπολιτών μας προτού γίνουν άστεγοι για να τους παρέχει τότε άσυλο και συσσίτιο. Οι πολιτικοί, κοινωνικοί φορείς, οι πολίτες να εμποδίσουν όποιον επίορκο λειτουργό θα στραφεί άμεσα ή έμμεσα κατά του λαού.

Η Κίνηση για την Υπεράσπιση των Κοινωνικών Αγαθών που συγκροτήθηκε από πολίτες που δεν αντέχουν να μένουν παθητικοί σε μια τέτοια εξέλιξη σας καλεί να εκφράσετε την αλληλεγγύη σας στους συμπολίτες μας. Μαζί με όλο το λαό γιατί αυτός σας θεωρεί δικό του κομμάτι.

Κανένας μόνος του. Όλοι μαζί μπορούμε»

Οι Φορείς που έχουν ήδη παραλάβει το παραπάνω κείμενο είναι (30/5/2016 και 31/5/2016):

Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών
Σύλλογος Συμβολαιογράφων Πατρών
Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών Εφετείου Πατρών και Δ.Ελλάδος
Σύλλογος Αστυνομικών Αχαίας

Φορείς που θα παραλάβουν τις επόμενες μέρες το παρακάτω κείμενο είναι:

Πρωτοδίκες -Πρωτοδικείου Πατρών
Ειρηνοδίκες -Ειρηνοδικείο Πατρών

Πηγή: patrastimes.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις