“Αναμένουμε αμέσως μετά και την τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τις
επόμενες μέρες, την εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ
(waiver). Και επίσης σύντομα αναμένουμε την ένταξη των
ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ”, ανέφερε στην αρχική εισήγηση του, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

“Χρόνος για πανηγυρισμούς για εμάς θα υπάρξει μόνο όταν θα μειώσουμε την ανεργία, θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης, μόνο όταν μέσα στην επόμενη διετία θα καταφέρουμε να φύγουμε οριστικά από τα μνημόνια και την επιτροπεία“, πρόσθεσε, για να συμπληρώσει ότι “σύντομα θα έρθει η ανάσα ρευστότητας που χρειάζεται η οικονομία”.

“Ο ίδιος έκανε αναφορά στον “κόφτη χρέους”, σχολιάζοντας ότι “έτσι απελευθερώνονται πόροι για την οικονομία, ενώ μπαίνει οριστικό τέλος στη συζήτηση για το Grexit“.

Όπως τόνισε, “η δέσμευση ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα έχει ανώτατο όριο το 15% του ετήσιου ΑΕΠ για την αποπληρωμή του χρέους δημιουργεί τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας”.

Ακολούθησε εκτενής συζήτηση στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με πολλούς υπουργούς να παίρνουν τον λόγο επί των νομοσχεδίων που έχουν προετοιμάσει.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι πάρα πολλά τα νομοσχέδια που είναι έτοιμα και καθώς δεν υπάρχει χρονική δυνατότητα να ψηφιστούν όλα εντός του καλοκαιριού, για αυτόν τον λόγο θα υπάρξει ιεράρχηση, με προτεραιότητα εκείνων που σχετίζονται με την ανάπτυξη και το κοινωνικό πρόσημο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για το νομοθετικό έργο θα ακολουθείται διαδικασία κανονικότητας και όχι διαδικασίες τροπολογιών που έγιναν υπό καθεστώς χρονικής πίεσης.

Επιπλέον, έγινε αναφορά σε θέματα λειτουργίας των υπουργείων, την ανάγκη αλλαγής οργανογραμμάτων, εξοικονόμηση δαπανών (όχι προσωπικού). Ακόμη, κατά τη συζήτηση μεταφέρθηκε κλίμα θετικής αλλαγής στη συμπεριφορά υπηρεσιακών παραγόντων υπουργείων, το οποίο αποδίδεται στην εδραίωση εκ μέρους τους της πεποίθησης ότι “η κυβέρνηση δεν πέφτει”.


Η ομιλία Τσίπρα
“Στρατηγικό αδιέξοδο”

Με αφορμή την ρύθμιση για τις offshore, ο κ. Τσίπρας συνέχισε την ομιλία του μιλώντας για “προσπάθεια ενοχοποίησης της κυβέρνησης μέσα από ένα συλλογικό παροξυσμό της αντιπολίτευσης”.

Επισήμανε ότι όλα αυτά “έχουν ως όριο την πραγματικότητα”, προσθέτοντας ότι “η πραγματικότητα -που σε αυτή την περίπτωση ήταν το περιεχόμενο της ρύθμισης για τις off shore- ανέδειξε για μία ακόμη φορά το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ και των συνοδοιπόρων της στον αγώνα της συκοφάντησης της κυβέρνησης”.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όταν “φθάσαμε στο δια ταύτα, τότε άλλοι ήταν αυτοί που το έβαλαν στα πόδια και τρέχουν ακόμα για να προλάβουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους”.

“Στα ζητήματα ηθικής, μακάρι να επενδύει η αντιπολίτευση την πολιτική αντιπαράθεση, γιατί είναι και στο τελευταίο πολίτη ευκρινής η διαφορά της μέρας με τη νύχτα”, είπε.

“Ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο”

“Η ανάπτυξη οφείλει να έχει κοινωνικό πρόσημο”
, τόνισε, επισημαίνοντας ότι “πρέπει να υπάρχει σταδιακή βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών”.

“Κεντρική επιδίωξη στην προσπάθεια μας το επόμενο διάστημα, είναι ο πλούτος που παράγεται να διανέμεται με δίκαιο τρόπο και προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Με προστασία της εργασίας και των μισθών και όχι δια της συντριβής τους στο βωμό του αχαλίνωτου κέρδους”, τόνισε.

Κάλεσε την κυβέρνηση να λειτουργεί βάσει τριών κεντρικών προτεραιοτήτων που “καθοδηγούν το έργο μας”:

  • Την κοινωνική προστασία.
  • Την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας.
  • Την δίκαιη κατανομή όχι μόνο των βαρών αλλά και των ωφελημάτων.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι “θα στηρίξουμε τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη”.

“Το νομοθετικό έργο”

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2016/06/02/tsipras2616112.jpg“Η εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, η κατάθεση νομοσχεδίων για την Κοινωνική Οικονομία, για το πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης των Δημοσίων Συμβάσεων, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και αλκοολούχων ποτών, για τα δημόσια έργα, το οποίο θα περιλαμβάνει ενιαίο δημόσιο σύστημα αδειοδότησης των έργων, την παρακολούθηση τους και το ηλεκτρονικό σύστημα χρέωσης των διοδίων ανάλογα με τα χιλιόμετρα, καθώς και η ψήφιση νόμου για την “οικειοθελή αποκάλυψη”, δηλαδή “την τελευταία ευκαιρία να δηλώσουν όλοι όσα απέκρυψαν έσοδα στο παρελθόν και να αποδώσουν αυτό που τους αναλογεί στο ελληνικό δημόσιο” περιλαμβάνονται στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα”, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Ομάδα εργασίας για το νέο εκλογικό νόμο

Στις αναγκαίες θεσμικές τομές αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι η φύση των παρεμβάσεων αυτών προϋποθέτει διαδικασίες ευρείας διαβούλευσης και συναινέσεων.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση ανοίγει την συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών για τον νέο εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι η σύσταση ομάδας εργασίας με εγνωσμένου κύρους επιστήμονες, για να κατατεθούν προτάσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.


Ο πρωθυπουργός έκλεισε την εισήγηση του με μία έκκληση προς το υπουργικό Συμβούλιο: “Σας ζητώ να σηκώσετε τα μανίκια, και να αδιαφορείτε για τις επιθέσεις. Δεν μας φοβίζει η λάσπη, ούτε και οι λαϊκιστές”.

Αντίδραση ΝΔ

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ , Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε:

“Ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε σήμερα ότι κλείνει ένας δύσκολος κύκλος. Εκείνο που δεν τόλμησε να πει είναι ότι ανοίγει ένας ακόμη δυσκολότερος. Επιδόθηκε σε απεραντολογία προσβλητικής προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού. Αδιαφορεί για την πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες, καθώς από χθες ξεκίνησε η φορολογική τους σφαγή από την Κυβέρνησή του. Και τα χειρότερα έρχονται…”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις