Το βερμούτ είναι ένα κρασί ενισχυμένο με μπράντυ ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό και αρωματισμένο με διάφορα βότανα, φλοιούς ή μπαχαρικά.

Το βερμούτ ξεκινά αρχικά ως ένα ξηρό κρασί. Στην συνέχεια προστίθενται σε αυτό βότανα και μπαχαρικά και εμπλουτίζεται με αλκοόλ, φτάνοντας μέχρι περίπου 18% περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Υπάρχει και ξηρό και γλυκό βερμούτ. Στις γλυκές εκδόσεις του προστίθεται ζαχαροκάλαμο ή καραμελωμένη ζάχαρη.

Πρόωρες εκδόσεις των αρωματισμένων οίνων είχαν δημιουργηθεί στην Ελλάδα και τη Ρώμη, κατά ένα μέρος λόγω των αντιλαμβανόμενων οφελών για την υγεία. Η ιδέα ήταν ότι η προσθήκη βότανων, ιδιαίτερα των πικρών, βοηθούν στην πέψη. Τελικά η εξέλιξη του από ελιξίριο υγείας σε συστατικό των κοκτέιλ ή σε αυτόνομο αλκοολούχο ποτό, έγινε πριν από το τέλος του 18ου αιώνα.

Η κατανόησή της ιατρικής έχει αλλάξει σίγουρα από την αρχαία Ελλάδα, και πλέον γνωρίζουμε ότι το κρασί μπορεί να προσφέρει εκατομμύρια οφέλη για την υγεία, όταν καταναλώνονται με μέτρο. Ενώ όλη η προσοχή συγκεντρώνεται στο κόκκινο κρασί, το λευκό περιέχει εξίσου ευεργετικές πολυφαινόλες, καθώς και το αλκοόλ από μόνο του φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει έρευνα για την υγεία, η οποία να καλύπτει ιδιαίτερα την κατανάλωση βερμούτ. Έτσι θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν το κάνετε μέρος της διατροφής σας.

Πηγή: krasiagr.com

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις