Του Λουκά Βελιδάκη

Ένα πολιτικό γεγονός αναμένεται να παραχθεί την προσεχή Τετάρτη στην πλατεία Συντάγματος. Μία αντικυβερνητική συγκέντρωση υπό το σύνθημα “Παραιτηθείτε“, έχει διοργανωθεί από τα social media και ήδη έχει φουντώσει τα πολιτικά πάθη.

Το nooz μίλησε με τρεις εκ των διοργανωτών, αναζητώντας απαντήσεις.

Μιλήσαμε με τον αρχιτέκτονα-εικαστικό Στάθη Iskár-Azif Στάικο, τον συγγραφέα Θανάση Χειμωνά και τον δικηγόρο Παναγιώτη Κωστούλα.

Ο κ. Στάικος είναι το πρόσωπο από το οποίο ξεκίνησε η πρωτοβουλία.

Ερωτηθείς για το ποιοι συμμετέχουν στην οργανωτική ομάδα και με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν, μας είπε: “Μοναδικό κριτήριο για την ομάδα των διοργανωτών -των οποίων τα ονόματα φαίνονται ανοιχτά στην σελίδα της συγκέντρωσης στο διαδίκτυο- ήταν τα δημοκρατικά αισθήματα και η σοβαρότητα με την οποία ήξερα πως θα αντιμετωπίσουν τα οργανωτικά ζητήματα κάποιοι διαδικτυακοί μου φίλοι. Τους ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκαν και μπήκαν μπροστά μαζί μου”.

Στο ίδιο ερώτημα, ο κ. Χειμωνάς, τόνισε: “Όλοι στην ομάδα είναι ή γνωστοί του ή γνωστοί γνωστών. Η κομματική ταυτότητα του καθενός (όποτε υπήρχε τέτοια) δεν έπαιξε κανένα ρόλο”.


Ερωτήσεις/ Απαντήσεις


Το #Παραιτηθείτε είναι μία νέα εκδοχή των “Αγανακτισμένων”, η συνέχεια του “Μένουμε Ευρώπη” υπό τις νέες συνθήκες ή κάτι άλλο;

Σ.Σ: Είναι κάτι εντελώς καινούριο, ζούμε στο 2016 πλέον και τα πάντα έχουν αλλάξει, προς το πολύ χειρότερο.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2016/06/13/xeimwnas111111111.jpgΘ.Χ: Σίγουρα όχι η συνέχεια των “Αγανακτισμένων”. Εμείς δεν απαξιώνουμε την πολιτική συνολικά. Ούτε θέλουμε να “κάψουμε τη βουλή” Αντιδρούμε απέναντι στη συγκεκριμένη κυβέρνηση, στον συγκεκριμένο πρωθυπουργό. Με τους Μένουμε Ευρώπη σίγουρα υπάρχει μια κάποια συγγένεια αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο, ούτε οι συνθήκες είναι οι ίδιες με πέρυσι το καλοκαίρι.

Π.Κ: Το “Μένουμε Ευρώπη” ήταν μια αυθόρμητη κοινωνική πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε πέρσι το καλοκαίρι εν όψει του διαφαινόμενου τότε κινδύνου εξόδου της χώρας από το ευρώ. Ήταν μια πρωτοβουλία προσαρμοσμένη στις συνθήκες εκείνης της εποχής. Το “παραιτηθείτε” απαντά στα προτάγματα του σήμερα και απλώνει το χέρι σε κάθε άνθρωπο που αισθάνεται εξαπατημένος από τα αδίστακτα ψεύδη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και συνειδητοποιεί ότι μονάχα ο ευρωπαϊκός δρόμος των μεταρρυθμίσεων μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από το τούνελ.Πρόκειται για μια περιστασιακή αντίδραση ή θεωρείτε ότι η δράση σας έχει κινηματικό χαρακτήρα;

Σ.Σ: Σε αυτή την φάση είναι απλά μια συγκέντρωση.

Θ.Χ: Αυτή τη στιγμή προέχει η συγκέντρωση. Μετά βλέπουμε.

Π.Κ: Θέλουμε να δώσουμε το έναυσμα για μια ευρύτερη κοινωνική αφύπνιση πρωταρχικά απέναντι σε αυτή την άθλια κυβέρνηση του ψεύδους, του λαϊκισμού και της καταστροφής, αλλά και σε κάθε έναν επίδοξο τυχόν μιμητή της. Η χώρα και οι πολίτες δεν ανέχονται άλλα ψέματα. Απαιτούν την αλήθεια, έστω κι αν είναι δυσάρεστη.Έχετε δεχθεί “φίλια” και “εχθρικά” πυρά, ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη δομή, ταυτότητα και αιτήματα. Τι απαντάτε σε αυτό;

Σ.Σ: Ο καθένας έχει τις απόψεις του. Τις σελίδες της συγκέντρωσης στα κοινωνικά δίκτυα συνοδεύει κείμενο και όποιος έχει χρόνο και διάθεση μπορεί να το διαβάσει.

Θ.Χ: Μα ο τίτλος της συγκέντρωσης είναι ένα αίτημα: “Παραιτηθείτε”. Στόχος μας είναι η απομάκρυνση της συγκεκριμένης κυβέρνησης από την εξουσία. Και επειδή πιστεύουμε στην Δημοκρατία ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε εδώ είναι να τους δώσουμε να καταλάβουν πως είναι ανεπιθύμητοι έτσι ώστε να κάνουν από μόνοι τους πίσω.

Π.Κ: Δεν φιλοδοξούμε να γίνουμε πολιτικό κόμμα. Την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση είναι ευθύνη των κομμάτων της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης να την διαμορφώσουν. Φιλοδοξούμε όμως να δείξουμε την κατά τη γνώμη μας ορθή αξιακή κατεύθυνση, την πυξίδα. Από εκεί και πέρα η ταυτότητά μας είναι αδιαπραγμάτευτη: είμαστε ανθρωποι του δημοκρατικού, συνταγματικού τόξου που πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για ένα λειτουργικό κράτος και μια παραγωγική οικονομία με στόχο την κοινωνική ευημερία.Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τη συγκέντρωση; Αν οι πολίτες που θα προσέλθουν υπερβούν τις προσδοκίες σας, ποια θα είναι η επόμενη κίνηση;


https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2016/06/13/iskar.jpgΣ.Σ:
Προς το παρόν ασχολούμαστε μόνο με το να κάνουμε την συγκέντρωση γνωστή σε όσο περισσότερους πολίτες μπορούμε. Είναι μια αντικυβερνητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για όλα αυτά τα απίθανα που ζούμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα οι πολίτες να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους. Μας απασχολεί πολύ το έλλειμμα δημοκρατίας το οποίο είναι πλέον σε όλους τους τομείς της ζωής μας ξεκάθαρο.

Θ.Χ: Ας γίνει αυτό και θα δούμε!

Π.Κ:
Στόχος μας -νομίζω εφικτός- είναι μια γεμάτη πλατεία συντάγματος. Όσο περισσότεροι πολίτες προσέλθουν τόσο πιο ηχηρό θα είναι το μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η κοινωνία βρίσκεται απέναντι στις φαύλες πρακτικές της που τσακίζουν ολόκληρο τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας και υποβαθμίζουν καθημερινά όλο και περισσότερο τους δημοκρατικούς θεσμούς και την εν γένει εθνική μας υπόσταση.Θα υπάρχει οργανωμένη περιφρούρηση της συγκέντρωσης, υπό το φόβο πιθανής προβοκάτσιας;

Σ.Σ: Ναι θα υπάρχει, από εθελοντές.

Θ.Χ: Θα υπάρξει περιφρούρηση. Στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε τον ειρηνικό χαρακτήρα της συγκέντρωσης.

Π.Κ: Έχουμε λάβει από τη μεριά μας όλα τα μέτρα και τις προφυλάξεις που περνούν από το χέρι μας. Από εκεί και πέρα είναι ευθύνη των αστυνομικών αρχών να διασφαλίσουν την τάξη.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2016/06/13/paraiththeite136161.jpgΠώς σχολιάζετε τις δηλώσεις Φίλη περί “ορίων συνταγματικής ανοχής” και “ακροδεξιάς κατεύθυνσης”;


Σ.Σ:
Δηλώσεις σαν και αυτές είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο θα βρισκόμαστε όλοι στο Σύνταγμα την Τετάρτη. Είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτή η συγκέντρωση.

Θ.Χ:
Ακροδεξιές δηλώσεις στα όρια της συνταγματικής ανοχής. Αυτό.

Π.Κ: Η μόνη ακροδεξιά κατεύθυνση εν προκειμένω είναι η ντροπιαστική δήλωση Φίλη που αμφισβητεί το αναφέρετο συνταγματικό δικαίωμα μιας μερίδας πολιτών να διαδηλώσουν ειρηνικά.Καθόσον είναι γνωστό ότι κάποιοι από τους οργανωτές ανήκετε οργανικά σε κόμματα, πώς είναι δυνατόν να αποκαλείτε ακομμάτιστη την εκδήλωση;

Σ.Σ: Πρώτα από όλα όλοι οι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι πολίτες.

Θ.Χ: Μια συγκέντρωση δεν κρίνεται από την κομματική ταυτότητα κάποιων από τους διοργανωτές της αλλά από το αν τα κόμματα βρίσκονται πίσω από αυτή. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωσή μας καθώς δρούμε αυτοβούλως. Από και και πέρα είναι κακό να ανήκει κάποιος κάπου; Ξέρετε, αυτό το μοδάτο απολιτίκ είναι επικίνδυνο για τη Δημοκρατία.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2016/06/13/kwstoulas1.jpgΠ.Κ: Οι διοργανωτές της εκδήλωσης δεν διακατέχονται από κανένα αντικομματικό ή αντιπολιτικό πνεύμα απέναντι στα δημοκρατικά, ευρωπαϊκά κόμματα. Τουναντίον, μεταξύ των διοργανωτών υπάρχουν και μέλη πολιτικών κομμάτων. Αυτό που λέμε όμως είναι ότι η εκδήλωση αυτή ανήκει στους πολίτες που ασφυκτιούν μέσα στο υπάρχον καθεστώς πέρα και πάνω από κομματικές κηδεμονίες και ότι πρέπει πρωτίστως αυτοί να εκφραστούν κάτω από το κοινό, ενωτικό αίτημα “παραιτηθείτε”.Ποιοι είναι ευπρόσδεκτοι στη συγκέντρωση (και ποιοι δεν είναι);


Σ.Σ:
Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, αρκεί να έρθουν μεμονωμένα χωρίς χρώματα, κόμματα ή συνδικάτα και με απολύτως ειρηνικές διαθέσεις.

Θ.Χ: Ευπρόσδεκτοι είναι οι πολίτες που τάσσονται υπέρ του ευρώ, εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρας και δεν είναι είναι ακροδεξιοί. Κανείς άλλος.

Π.Κ: Όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες ανεξάρτητα του τι ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και ασπάζονται το κοινό αξιακό μας πλαίσιο όπως το σκιαγράφησα προηγουμένως. Αυτοί που δεν είναι ευπρόσδεκτοι είναι όσοι τοποθετούνται εκτός των ορίων της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας, είτε προέρχονται από την άκρα αριστερά, είτε από την άκρα δεξιά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις