Του Λουκά Βελιδάκη

Στην πολιτική πρέπει να προσέχεις το απροσδόκητο. Την ώρα που η χώρα εισέρχεται στο “ελληνικό καλοκαίρι” και ο υδράργυρος παίρνει την ανιούσα, στην πλατεία Συντάγματος -το απόγευμα- αναμένεται να προκληθεί ένα πολιτικό γεγονός, για το οποίο ήδη προηγήθηκαν θερμά προεόρτια.

Μία συγκέντρωση με αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά και σύνθημα το “Παραιτηθείτε“, η οποία ξεκίνησε, οργανώθηκε και διαδόθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έβαλε φωτιά στην πολιτική σκηνή, με την κυβέρνηση να την αντιμετωπίζει αρχικώς με προσπάθεια υποβάθμισης, για να συνεχίσει με κλιμακούμενα πυρά.

Ο Ν. Φίλης έκανε λόγο για “όρια συνταγματικής αντοχής“, ο Π. Σκουρλέτης για “ακροδεξιά λογική“, ενώ η Ολγα Γεροβασίλη τη χαρακτήρισε “εχθρική προς το κράτος“.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπήκαν στο χορό της αντιπαράθεσης, με τη ΝΔ και τον πρόεδρο της Κ. Μητσοτάκη να αναφέρει από το βήμα της Βουλής, ότι με αφορμή αυτή τη συγκέντρωση η κυβέρνηση “έβγαλε στην επιφάνεια το αυταρχικό της πρόσωπο“.

Όπως και να’ χει, η αποψινή συγκέντρωση θα μαγνητίσει τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς τα όσα προηγήθηκαν -εμμέσως ή σαφώς- της απέδωσαν χαρακτήρα μείζονος πολιτικού γεγονότος.

Το κάλεσμα είναι για τις 18.30, στην πλατεία Συντάγματος, νωρίτερα δηλαδή από την αρχική, καθώς οι διοργανωτές επέλεξαν να αλλάξουν την ώρα προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες που χρησιμοποιούν τα μέσα συγκοινωνίας, τα οποία προχωρούν σε στάση εργασίας μετά τις 21.00 και έως το τέλος της βάρδιας.

Αναστάτωση προκλήθηκε το βράδυ της Τρίτης, όταν σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αναρτήθηκε κάλεσμα για αντισυγκέντρωση αναρχικών, την ίδια ώρα στην ίδια πλατεία. Τελικώς αποδείχθηκε ότι ήταν… κάτι σαν φάρσα, με κάποιους εκ των διοργανωτών του “Παραιτηθείτε” να υποψιάζονται προβοκάτσια προκειμένου να φοβηθεί μία μερίδα πολιτών και να μην προσέλθει στη συγκέντρωση.

Όπως τόνισαν στη συνέντευξη τους στο nooz, οι διοργανωτές της συγκέντρωσης έχουν μεριμνήσει για την ασφάλεια των διαδηλωτών, ενώ έχουν ζητήσει και την προστασία της Αστυνομίας.

Απόψε λοιπόν την πολιτική σκυτάλη την παίρνει η πλατεία. Μία πλατεία με εντελώς αλλότρια χαρακτηριστικά σε σχέση με το 2011 και τους “Αγανακτισμένους“, αλλά κοντινά με το περυσινό “Μένουμε Ευρώπη” και την εκστρατεία του “Ναι“.

Με νέα δεδομένα στο τραπέζι και ένα πολιτικό σκηνικό που φαντάζει αμετακίνητο, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.

Από τη συμμετοχή του κόσμου, αλλά και τη διαχείριση του γεγονότος τις επόμενες ημέρες, θα φανεί κατά πόσο το “Παραιτηθείτε” θα λειτουργήσει ως καταλύτης πολιτικών εξελίξεων ή απλώς θα αποτελέσει μία μάζωξη για την αποσυμπίεση της οργής του πλήθους που αποστρέφεται την κυβέρνηση.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2016/06/15/paraititheite156161.jpg

Συνέντευξη στο Nooz: “Γιατί θα φωνάξουμε #Παραιτηθείτε την Τετάρτη”


* Ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη (20.00) και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις