Ρεπορτάζ: Λουκάς Βελιδάκης

Υπερέβη τις προσδοκίες των διοργανωτών, η συγκέντρωση της πρωτοβουλίας “Παραιτηθείτε” που έκανε πρεμιέρα στο Σύνταγμα, το απόγευμα της Τετάρτης. Σύμφωνα με δήλωση ενός εκ των διοργανωτών στο nooz, ήταν η πρώτη συγκέντρωση και δεν μπορούσαν να προβλέψουν το πλήθος του κόσμου.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο ίδιος, φοβούνταν ότι η συγκέντρωση θα ήταν της τάξης των 1.000 ατόμων, ενώ τελικά – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους – στην πλατεία βρέθηκαν από 10.000 ως 15.000 άτομα, με πολλούς να έρχονται, να μένουν λίγο και να φεύγουν.

Η προσέλευση κορυφώθηκε στις 7:30 περίπου, ενώ ο κόσμος άρχισε να φεύγει γύρω στις 8:30 καθώς στις 9:00 θα ξεκινούσε η προγραμματισμένη στάση εργασίας στις συγκοινωνίες.

Σχετικά με το μέλλον της πρωτοβουλίας, ο ίδιος διοργανωτής δήλωσε στο nooz πως πλέον έχουν αποκτήσει εμπειρία και ότι μετά από αυτό το πρώτο εγχείρημα, θα κάτσουν ψύχραιμα να το συζητήσουν. “Δεν σκοπεύουμε να φέρουμε τον κόσμο κάθε εβδομάδα στο Σύνταγμα, αλλά θα επανέλθουμε πιθανώς από τον Σεπτέμβρη” δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα “η κυβέρνηση δεν είχε δει τόση αντίδραση εναντίον της”.

Στα θετικά της συγκέντρωσης οι οργανωτές κατέταξαν τον ειρηνικό της χαρακτήρα.

Πώς εξελίχθηκε η διαμαρτυρία

Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται πριν τις επτά, μπροστά από τη Βουλή, στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Μετά τις 7:30 έκλεισαν οι γύρω δρόμοι.

Ο κόσμος φώναξε συνθήματα όπως “παραιτηθείτε”, “ψεύτες”, “φύγετε”, “καταστρέφετε τη χώρα”, “δεν είσαστε το νέο, είστε το παλιό, φέρτε την ελπίδα μας και φύγετε από εδώ” κ.α.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τα μεγάφωνα ακούστηκαν στην αρχή της συγκέντρωσης οι προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο κόσμος αποδοκίμαζε.

Σύμφωνα με την Αστυνομία πριν τις οκτώ είχαν συγκεντρωθεί περίπου 4.000 άνθρωποι.

Μικροένταση σημειώθηκε όταν κάποιοι προσπάθησαν να κάψουν σημαία της ΕΕ, με ορισμένους από τους συγκεντρωμένους να τους επιτίθενται. Η Προεδρική Φρουρά αποχώρησε από το σημείο, ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ βρέθηκαν επί τόπου, χωρίς να σημειωθούν περαιτέρω επεισόδια.

Γύρω στις 9:00 το βράδυ οι διοργανωτές απεγκατέστησαν τα συστήματα του ήχου, ενώ στη συνέχεια καθάρισαν το χώρο από τα σκουπίδια.

Φωτογραφίες από τη συγκέντρωση
Σχετικά χαμηλή ήταν η προσέλευση της πρωτοβουλίας στη Θεσσαλονίκη, μπροστά από τον Λευκό Πύργο.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο σημείο επί δύο ώρες περίπου, φώναζαν συνθήματα με τα οποία καλούσαν σε παραίτηση την κυβέρνηση και αφού διαδήλωσαν ειρηνικά, αποχώρησαν.

Πολιτικές αντιδράσεις

Σημειώνεται πως στελέχη της κυβέρνησης έχουν χαρακτηρίσει υποκινούμενη την κινητοποίηση.

Ο Ν. Φίλης έκανε λόγο για “όρια συνταγματικής αντοχής“, ο Π. Σκουρλέτης για “ακροδεξιά λογική“, ενώ η Ολγα Γεροβασίλη τη χαρακτήρισε “εχθρική προς το κράτος“.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης ανέφερε από το βήμα της Βουλής, ότι με αφορμή αυτή τη συγκέντρωση η κυβέρνηση “έβγαλε στην επιφάνεια το αυταρχικό της πρόσωπο“.

Το βράδυ της Τρίτης, σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αναρτήθηκε κάλεσμα για αντισυγκέντρωση αναρχικών, την ίδια ώρα στην ίδια πλατεία. Τελικά αποσύρθηκε.

Όπως τόνισαν στη συνέντευξη τους στο nooz, οι διοργανωτές της συγκέντρωσης έχουν μεριμνήσει για την ασφάλεια των διαδηλωτών, ενώ έχουν ζητήσει και την προστασία της Αστυνομίας.

Την πολιτική σκυτάλη πήρε η πλατεία. Μία πλατεία με εντελώς αλλότρια χαρακτηριστικά σε σχέση με το 2011 και τους “Αγανακτισμένους“, αλλά κοντινά με το περυσινό “Μένουμε Ευρώπη” και την εκστρατεία του “Ναι“.

Συνέντευξη στο Nooz: “Γιατί θα φωνάξουμε #Παραιτηθείτε την Τετάρτη”


Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις