Το μεγάλο πλεονέκτημα της Λαϊκής Ενότητας στη μνημονιακή συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας, αλλά και στην παρατεινόμενη κρίση που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο καπιταλισμός, είναι ότι διαθέτει προσανατολισμό και ρεαλιστικό πρόγραμμα, ικανό να ανοίξει μια νέα δημοκρατική αντιμνημονιακή προοπτική, τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στην έναρξη των εργασιών της ιδρυτικής πανελλαδικής συνδιάσκεψης της ΛΑΕ στο ΣΕΦ.

Η χώρα, συνέχισε ο κ Λαφαζάνης, «βιώνει έναν εφιάλτη και ταυτόχρονα βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι».

Μόνο από την Αριστερά μπορεί να σπάσει ο φαύλος κύκλος των αδιεξόδων και της διάλυσης όπου οδήγησαν τη χώρα οι μνημονιακές πολιτικές». Από μια Αριστερά με κινηματική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, χωρίς αυταπάτες και ευρωπροσκόλληση αλλά και χωρίς αγκυλώσεις και βερμπαλισμούς.

Αυτή η Αριστερά, υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης, μπορεί να έχει στον πυρήνα της, ως πρωτοπόρα και κινητήριο δύναμη τη ΛΑ.Ε. «αρκεί μαζί με τη συνειδητοποίηση αυτής της δυνατότητας, να κάνουμε όσα πρέπει να κάνουμε για να προχωρήσει η ΛΑ.Ε στα απαραίτητα βήματα μπροστά, αφήνοντας πίσω νοσηρές καταστάσεις και νοοτροπίες που ενδημούν στον αριστερό χώρο».

Είμαστε, πρόσθεσε, η μόνη παράταξη που αμφισβητούμε πειστικά τη «μνημονιακή κανονικότητα και τον ευρωζωνικό και ευρωενωσιακό μονόδρομο», που αντιπροσωπεύουν από κοινού και με ενιαία πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, η ΝΔ του Μητσοτάκη, η Δημοκρατική Συμπαράταξη της Γεννηματά, το Ποτάμι του Θεοδωράκη, η Ένωση Κεντρώων του Λεβέντη και οι ΑΝΕΛ του Καμένου.

Ο επικεφαλής της Οργάνωσης, επανέλαβε ότι η ΛΑΕ δεν θα ξεχάσει «το σκάνδαλο των τριών ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών και ειδικότερα το σκάνδαλο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης, από την οποία το ελληνικό δημόσιο απώλεσε 40 δισ. ευρώ», και για το οποίο έχει καταθέσει μήνυση.

Κάνοντας αναφορά στην εμπλουτισμένη από την προσυνεδριακή συζήτηση, προγραμματική πρόταση της ΛΑΕ, ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι αυτή θα βρίσκεται σε αέναη επεξεργασία, με «κεντρικά και θεμελιώδη» σημεία της να είναι, η διακοπή αποπληρωμής του χρέους για τη διαγραφή του, η πλήρης «σεισάχθεια» στα ιδιωτικά χρέη των κοινωνικά αδυνάτων και η γενναία ρύθμιση για τους υπόλοιπους, η εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών με στόχο να δώσουν ώθηση στην οικονομία και φυσικά η έξοδος από την ευρωζώνη και η σύγκρουση – απειθαρχία στην νεοφιλελεύθερη ΕΕ, η συγκρότηση Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και η χάραξη μιας νέας εθνικής νομισματικής πολιτικής, με βασικά κριτήρια την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Χαρακτήρισε «αφετηριακή βάση για την εφαρμογή του προγράμματος», το τετράπτυχο αυτό των άμεσων ριζοσπαστικών μέτρων τα οποία αλληλοστηρίζονται, ώστε «να μπορεί να πραγματοποιηθεί από κοινού όλο το πακέτο σε ενιαία κατεύθυνση ανακοπής της ύφεσης και αναπτυξιακής κοινωνικής τροχιάς».

Για παράδειγμα, ανέφερε ότι «η έξοδος από την ευρωζώνη και η θέσπιση εθνικού νομίσματος καθιστά εφικτή τη διακοπή αποπληρωμής του χρέους, χωρίς να υπάρξει ο εκβιαστικός κίνδυνος για black out στις τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Και αυτό, διευκρίνισε, γιατί οι Τράπεζες θα μπορούν να στηριχθούν κεφαλαιακά από την Εθνική Κεντρική Τράπεζα και να στηριχθούν, επίσης, για να πραγματοποιήσουν την αναγκαία ευρεία «σεισάχθεια» στα ιδιωτικά χρέη, ακυρώνοντας τις συμφωνίες μεταβίβασης των «κόκκινων δανείων» στα fund. Στηριζόμενες λοιπόν, κατ’ αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες με εθνικά κεφάλαια, θα μπορούν να περάσουν με τις σχετικές αυξήσεις κεφαλαίου στα χέρια του δημοσίου και να εθνικοποιηθούν, χωρίς ανυπέρβλητα εμπόδια.

Στο σημείο αυτό επανέλαβε τις θέσεις της ΛΑΕ για «άμεση κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και του ληστρικού νεοαποικιακού υπερταμείου των 99 χρόνων» και «το σκάνδαλο της πώλησης του ΟΛΠ στην Cosco» ενώ για το «Brexit,» εκτίμησε ότι ανεξάρτητα από τις δυνάμεις που το εξέφρασαν, έρχεται να κάνει πιο σαφές ότι αυτή η ΕΕ έχει τεθεί σε μια «πορεία διάλυσης και κατάρρευσης και πως αυτή η ΕΕ δεν βελτιώνεται και δεν μεταρρυθμίζεται θετικά αλλά μόνο ανατρέπεται».

Eνόψει της επετείου του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, τόνισε ότι το ΟΧΙ αυτό του ελληνικού λαού είναι σήμερα όσο ποτέ ζωντανό και πολύ πιο επίκαιρο, και «αυτό το ΟΧΙ θέλει να συνεχίσει η ΛΑ.Ε και να το συνδέσει με ένα μεγάλο “ΝΑΙ” για μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια και προστάτες, για μια Ελλάδα δημοκρατική, ανεξάρτητη, προοδευτική και σοσιαλιστική.»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις