Χάος δημιουργήθηκε για μια ακόμη φορά στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, αυτή τη φορά για το θέμα του μετρό Θεσσαλονίκης, με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη να κατηγορεί την δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Εντάξει» ότι χρησιμοποιεί το έργο επικοινωνιακά.

Σε άρθρο του πριν από μερικές μέρες, ο επικεφαλής των «Εντάξει», βουλευτής Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, είχε επισημάνει ότι η «Αττικό Μετρό» μετατράπηκε σε όχημα επικοινωνιακής άφεσης αμαρτιών, «τόσο για την κυβέρνηση που προφανώς αναζητά δικαιολογίες για τις δικές της ευθύνες στις νέες καθυστερήσεις του έργου, όσο και για το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, που με πρόσχημα το δίλημμα «μετρό ή αρχαία», έχει αποτελέσει στην πράξη ισχυρό ανάχωμα στην ολοκλήρωση ενός έργου, που έπρεπε να είναι ήδη έτοιμο για να ανασάνει η πόλη κυκλοφοριακά».

Ο κ. Μπουτάρης τον κατηγόρησε ότι μετά από δύο χρόνια και τη λάσπη που δέχτηκε ο δήμος ότι καθυστερεί το έργο, ο κ. Καλαφάτης «εξακολουθεί να παίζει με μια σημαντική ιστορία για την πόλη». «Καταγγέλλω τη συμπεριφορά της παράταξής σας. Παίζετε με το μετρό. Το χρησιμοποιείτε επικοινωνιακά και αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί διαφόρων» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το thestival.gr, το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του Μάκη Κυριζίδη, ο οποίος υπερασπίστηκε την ανακοίνωση του επικεφαλής της παράταξης, με τον κ. Μπουτάρη να του απαντά: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είμαι πιο έξυπνος από σένα. Τα ματάκια σου μου θυμίζουν έξυπνη αγελάδα. Το μυαλό σας δεν φτάνει στην αρχαιολογική πλάζα. Δεν ξέρετε καν τι θα πει πέτρα. Έπρεπε να πάτε σε άλλο σχολείο».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χρησιμοποίησε οξείς χαρακτηρισμούς για να απαντήσει στον δημοτικό σύμβουλο των «Εντάξει» Σωκράτη Δημητριάδη. Σχετικά με τις κατηγορίες που δέχθηκε για έλλειψη δημοκρατικότητας, κάλεσε και τα μέλη της δικής του παράταξης «αν δεν τους αρέσει να βρουν έναν πιο δημοκρατικό άνθρωπο από μένα».

Με γραπτή του δήλωση, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε: «Στον πολιτικό λόγο τα παραληρήματα δείχνουν πανικό. Αφήνουμε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να συνεχίσει τον μοναχικό και θλιβερό του δρόμο, των προσωπικών επιθέσεων και ύβρεων. Όσο για το μετρό Θεσσαλονίκης, τι να πει κανείς; Τα λένε όλα οι χρονοβόρες προσφυγές που κατέθεσε ο ίδιος ο δήμαρχος, οι συνεννοήσεις του με τους αρμόδιους υπουργούς χωρίς τη γνώση και τη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και οι σύμβουλοι της διοίκησής του – γνώστες του θέματος – που συμφωνούν με την παράταξή μας, δηλαδή με την αλήθεια. Με μια φράση, εκεί που μας χρωστάγανε, μας παίρνουν και το βόδι», πρόσθεσε.

Ένταση και για φορολογικά θέματα

Οι τόνοι ανέβηκαν και με αφορμή την έγκριση πρακτικών των επιτροπών φορολογικών διαφορών.

Ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος μιας από τις επιτροπές, Λάζαρος Ζαχαριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του.

Όλα ξεκίνησαν, όταν ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα δημοτικής αστυνομίας, Λευτέρης Κιοσέογλου, ψήφισε λευκό στα σχετικά θέματα της ημερήσιας διάταξης, προκαλώντας την αντίδραση του πρόεδρου του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου.

Ο κ. Κιοσέγλου επισήμανε πάντως στην τοποθέτηση του, ότι η ψήφος του δεν είχε χαρακτήρα αιχμής σε βάρος των δημοτικών συμβούλων που είναι μέλη των επιτροπών.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι συμμόρφωσης που «τσούζουν» τις επιχειρήσεις – παραβάτες, για παράδειγμα να παύει η λειτουργία τους.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, πρότεινε στην τοποθέτηση του στο δημοτικό συμβούλιο, να εξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των επιτροπών. Σε γραπτή του ανακοίνωση, ήταν πιο αιχμηρός και τόνισε ότι «η βροχή των παραιτήσεων συνεχίζεται και η διοίκηση του δήμου ψάχνει για ομπρέλα» και πρόσθεσε ότι «η γύμνια της διοίκησης είναι εμφανής, από όποια πλευρά κι αν την κοιτάξεις».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις