«Διαπιστώνω κάθε ημέρα όλο και πιο έντονα, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί χώρα μουσείο. Η Ελλάδα Μουσείο. Το μουσείο Ελλάδα», υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, εγκαινιάζοντας δύο καινούργιες αίθουσες στο αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, η μία εκ των οποίων περιλαμβάνει ως κυρίαρχο στοιχείο, τους δίδυμους Κούρους της Τενέας, που κατασχέθηκαν από αρχαιοκάλους το 2010 και εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.

«Σχεδόν δεν υπάρχει γωνιά εδώ», τόνισε «που να μην φέρει στα σπλάχνα της, κυριολεκτικά χιλιετίες ιστορίας, με τις περιπέτειες, τις καταστροφές, αλλαγές πολιτισμικών υποβάθρων και πολιτισμικών στόχων, τα νέα στυλ, τα νέα δεδομένα, που καλούμαστε κι εμείς με την σειρά μας να υπηρετήσουμε».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι, «κάθε πόλη με το κάθε δικό της μουσείο και τον κάθε δικό της αρχαιολογικό χώρο καλείται κατά την γνώμη μου να καταστήσει το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο σύγχρονο δημιούργημα».

Επεσήμανε ακόμη πως, «ήδη και εδώ όπως και αλλού στην Ελλάδα ένα νέο μουσείο ανοίγει τις πύλες του. Όχι μόνο στην Ελλάδα, όχι μόνο με τοπικά και καινούργια εκπαιδευτικά προγράμματα, όχι μόνο την εισδοχή νέων τεχνολογιών, αλλά κυρίως σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση κάθε πόλης, τον υπάρχοντα πολιτισμό, με τα δικά του χαρακτηριστικά, τις δικές του συνήθειες διατροφικές ή άλλες, τις δικές του λειτουργίες, ως χώρος μια πόλης σύγχρονης, να καταστήσουμε κι εμείς τους προγόνους μας, που μας τροφοδοτούν μ’ αυτή την καινούργια παρουσία, περήφανους γι’ αυτά που κι εμείς μπορούμε να πράξουμε από εδώ και πέρα».

Και ακόμη τόνισε πως, κάθε τέτοιος χώρος δεν μπορεί να υπηρετηθεί σωστά αν οι άνθρωποι δεν συνενώσουν τις δυνάμεις τους.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, επεσήμανε στον χαιρετισμό του τον ρόλο της Αρχαίας Κορίνθου και υπογράμμισε ότι, «η περιφέρεια Πελοποννήσου επενδύει στον χώρο του πολιτισμού, κλασικό, θρησκευτικό και σύγχρονο πολιτισμό». Προσθέτοντας ότι έχει εντάξει και χρηματοδοτήσει έργα που ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ και βαίνουν προς ολοκλήρωση, ενώ είπε, πως έχουν ενισχυθεί όλες οι προσπάθειες των υπηρεσιών της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κορινθίας που φτάνουν περί τα 600.000 ευρώ.

Επιπλέον, συμφώνησε με τον υπουργό ότι ο πολιτισμός αποτελεί πυλώνα για την χώρα, αλλά θα πρέπει είπε, να αρχίσει αυτό να αποδίδει και να αποκτήσει κι αυτή την ικανότητα. Σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι πέρυσι το αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου είχε 160.000 επισκέπτες, γι’ αυτό συμπλήρωσε, η προσπάθεια όλων πρέπει να είναι η ένταξη του πολιτισμού και των μνημείων στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Η μουσειακή έκθεση που εγκαινιάστηκε εκτός από τους δίδυμους Κούρους της Τενέας με τις λάρνακές τους, που για πρώτη φορά εκτίθενται, περιλαμβάνει ακόμα ευρήματα από τις κώμες και τα ιερά της Κορινθίας και ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς όπως η ″Σφίγγα της Αετόπετρας″ και ο ″Λέων του Κοράκου”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις