Έκθεση – σοκ του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιγράφει την κράτηση ασυνόδευτων παιδιών σε αστυνομικά τμήματα για εβδομάδες εξαιτίας της έλλειψης θέσεων σε δομές φιλοξενίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου για την τοποθέτηση των ασυνόδευτων σε δομές Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), μέχρι και τις 18 Ιουλίου, εκτιμάται ότι 18 παιδιά κρατούνταν σε αστυνομικά τμήματα περιμένοντας να μεταφερθούν σε χώρους φιλοξενίας.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΚΚΑ, στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 661 θέσεις φιλοξενίας για ασυνόδευτα παιδιά, που σήμερα είναι γεμάτες, ενώ μέχρι χτες εκκρεμούσαν 1.394 αιτήματα τοποθέτησης ασυνόδευτων παιδιών σε δομές. Επίσης, το ΕΚΚΑ έλαβε πάνω από το διπλάσιο αριθμό αιτημάτων για μεταφορά ασυνόδευτων παιδιών σε δομές φιλοξενίας κατά το πρώτο τέταρτο του 2016 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015.

Σε επίσκεψή τους σε δύο αστυνομικά τμήματα από τις 26 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου ερευνητές του Παρατηρητηρίου μίλησαν με έντεκα παιδιά, που κρατούνταν εκεί. Τα παιδιά περιέγραψαν υπερπλήρη κελιά με ανθυγιεινές συνθήκες, αλλά και έλλειψη πληροφόρησης και πρόσβασης σε νομική υποστήριξη και συμβουλευτική. Δύο από τα παιδιά με τα οποία μίλησε το Παρατηρητήριο είχαν προσπαθήσει να κάνουν κακό στον εαυτό τους.

Ο επικεφαλής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Γιώργος Παντελάκης σχολίασε: «Δεν είναι κάτι που θέλουμε. Αυτά τα παιδιά δεν είναι κρατούμενοι». Ο αστυνομικός διευθυντής Θεσπρωτίας, Ηλίας Ντόντης, παρατήρησε ότι «εκτός από αστυνομικοί, είμαστε και γονείς. Φυσικά και συμφωνούμε ότι τα παιδιά δεν θα έπρεπε να τα διαχειριζόμαστε εμείς, αλλά για τώρα αυτή είναι η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις