Οι σημερινοί 18άρηδες είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν (-) σε σχέση με τους συνομηλίκους τους προηγούμενων γενιών, ενώ όλο και περισσότεροι νέοι κάνουν (-) για πρώτη φορά μετά τα 20, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στις δύο τελευταίες δεκαετίες της προηγούμενης χιλιετίας, δηλαδή μεταξύ 1980-2000 και ιδίως όσοι γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1990 (οι λεγόμενοι Millennials) κάνουν λιγότερο (-) από ό,τι η γενιά που γεννήθηκε στη δεκαετία του 1960 (η γενιά Χ).

Η μελέτη δείχνει ότι οι νεότεροι -που συχνά κατηγορούνται από τους μεγαλύτερους ως ναρκισσιστές και βολεψάκηδες- μάλλον δείχνουν μικρότερο ενδιαφέρον (και) για το (-).

Μια δεύτερη βρετανική έρευνα διαπίστωσε ότι ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό νέων -περίπου ένας στους δέκα- έχει σοβαρά (-)ουαλικά προβλήματα.

Οι δύο μελέτες από κοινού δείχνουν ότι, παρά τη (-)ουαλική «επανάσταση» που έχει μεσολαβήσει, το (-) παραμένει ένα «δύσκολο» ζήτημα για αρκετούς νέους και μάλιστα στις κατά τεκμήριο πιο προχωρημένες χώρες σε αυτά τα ζητήματα.

Οι ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Τζιν Τουέντζ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια και τον αναπληρωτή καθηγητή ψυχολογίας Ράιν Σέρμαν του Πανεπιστημίου Ατλάντικ της Φλόριντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα (-)ουαλικής συμπεριφοράς “Archives of (-)ual Behavior”, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 26.700 ενηλίκους που απάντησαν σε σχετικά ερωτηματολόγια.

Από αυτούς, το 15% όσων ήσαν 20-24 ετών (Millennials), ανέφεραν ότι δεν είχαν κανένα (-)ουαλικό σύντροφο μετά τα 18 τους, έναντι ποσοστού 6% μεταξύ όσων είχαν γεννηθεί στη δεκαετία του ΄60 (γενιά Χ), όταν ήσαν στην ίδια ηλικία.

Μόνο όσοι είχαν γεννηθεί στη δεκαετία του 1920, ανέφεραν ότι στα 20-24 τους έκαναν λιγότερο (-), σε σχέση με τους Millennials.

Η αποχή από τη (-)ουαλική δραστηριότητα μετά τα 18 αυξάνεται διαχρονικά ιδίως μεταξύ των γυναικών: από 2,3% στη γενιά Χ σε 5,4% στη γενιά της Χιλιετίας (στους άνδρες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 1,7% και 1,9%).

Αλλά και πριν τα 18 καταγράφεται ανάλογη τάση: μεταξύ 1991-2015 το ποσοστό των αμερικανών εφήβων (μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) που δηλώνουν ότι είναι παρθένοι, έχει αυξηθεί από 46% σε 59%.

«Τα ευρήματά μας αμφισβητούν τη διαδεδομένη αντίληψη πως τα παιδιά της Χιλιετίας είναι μια γενιά του εύκολου και συχνού (-), που ψάχνει μόνο για γρήγορες σχέσεις|», δήλωσε ο Σέρμαν και τόνισε ότι σίγουρα «οι Millennials δεν είναι πιο επιρρεπείς στο (-) σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές».

Ως πιθανές αιτίες για την αυτοσυγκράτηση των νέων περί το (-), οι ερευνητές παραθέτουν την καλύτερη διαπαιδαγώγηση που έχουν λάβει σε σχέση με τα (-)ουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως το AIDS, η εύκολη πρόσβαση στην (-)γραφία χάρη στο διαδίκτυο, η καθυστέρηση στην ωρίμανση, ο φόβος για κακομεταχείριση από τον (-)ουαλικό σύντροφο, ο υψηλότερος αριθμός νέων που ζουν ακόμη με τους γονείς τους λόγω οικονομικών προβλημάτων, η καθυστέρηση του γάμου, η μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση των νέων ότι μπορούν να κάνουν τις όποιες επιλογές τους (ακόμη και αποχή από το (-)) κ.α.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η ίδια τάση σχετικής αποστασιοποίησης από το (-) διακρίνεται και στη γενιά μετά τους Millennials, τη λεγόμενη «έξυπνη» γενιά (iGen) των online εφαρμογών και των κοινωνικών μέσων, που κατά μια εκδοχή περιλαμβάνει όσους γεννήθηκαν μεταξύ 1995-2012.

Εξάλλου, μια άλλη έρευνα από επιστήμονες της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Κίρστεν Μίτσελ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα υγείας των εφήβων “Journal of Adolescent Health”, δείχνει ότι περίπου ένας στους δέκα νέους (9,1%) και μια στις οκτώ νέες (13,4%) στη Βρετανία, που είναι (-)ουαλικά ενεργοί, έχουν κατά το τελευταίο έτος βιώσει τουλάχιστον ένα (-)ουαλικό πρόβλημα διάρκειας τριών μηνών και άνω.

Τα προβλήματα στύσης (ή πρόωρης εκσπερμάτωσης) στους νέους και (-)ού στις νέες, καθώς και η έλλειψη ενδιαφέροντος για το (-) είναι τα συχνότερα προβλήματα, αλλά οι νέοι σπάνια έχουν καταφύγει σε κάποιον ειδικό για βοήθεια.

Η έρευνα βασίσθηκε σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 2.300 νέων ηλικίας 16 έως 21 ετών και τα ποσοστά πρόσφατων (-)ουαλικών προβλημάτων που διαπιστώθηκαν, δεν διαφέρουν πολύ σε σχέση με τα αντίστοιχα σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις