Ο σούπερ πρωταγωνιστής των καλοκαιρινών φρούτων δεν μπορεί παρά να είναι το σταφύλι. Ζουμερό, γλυκό μεθυστικό είναι ένα φρούτο που τρώγεται όλες τις ώρες, ως επιδόρπιο, στις σαλάτες αλλά και στο κυρίως φαγητό.

Οι συνταγές αμέτρητες, όμως η κλασσική που μένει πάντα στην καρδιά μας, είναι το γλυκό σταφύλι.

Εκείνο που έφτιαχνε και έβαζε σε βάζα η μαμά και μας συντρόφευε όλο το φθινόπωρο, καθώς δεν έμενε παραπάνω!

Στο πρωινό, πάνως στις φέτες με το βούτρο, το απόγευμα όταν ξυπνάγαμε μαζί με το γιαούρτι ή το παγωτό βανίλια.

Απλώς υπέροχο. Και για να το απολαύσετε κι εσείς παραθέτουμε μια εύκολη και γευστική συνταγή!

Προετοιμασία: 8 ώρες – Έτοιμο σε: 50′ – Ποσότητα: 1000 gr. – Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά

1000 gr. ρώγες σταφυλιού σουλτανίνα
800 gr. ζάχαρη
150 ml. νερό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κάψουλα βανιλλίνης

Προετοιμασία

Διαλέγουμε σφιχτές και καθαρές ρώγες σταφυλιού.

Τις πλένουμε πολύ καλά και τις αφήνουμε να στραγγίσουν.

Σε μια κατσαρόλα κάνουμε εναλλάξ στρώσεις τις ρώγες με την ζάχαρη.

Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο ψυγείο για τουλάχιστον 6-8 ώρες, έτσι τα σταφύλια θα «βγάλουν» όλα τους τα υγρά και θα υγροποιηθεί η ζάχαρη.

Το δέσιμο

Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά το γλυκό και προσθέτουμε το νερό.

Βράζουμε το γλυκό, χωρίς να το ανακατεύουμε και ξαφρίζουμε όταν χρειαστεί.

Σιγοβράζουμε το γλυκό για τουλάχιστον 35-40 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Κατεβάζουμε από την φωτιά.

Προσθέτουμε την βανίλια και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας ελαφρά.

Κατεβάζουμε από την φωτιά.

Βρέχουμε μία λινή πετσέτα και την στύβουμε πολύ καλά, δέν πρέπει να έχει σταγόνα νερό.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την κουνάμε.

Αυτήν την διαδικασία την εφαρμόζουμε 4-5 φορές.

Αυτό το κάνουμε για να μείνει το σταφύλι στρογγυλό και να μη ζαχαρώσει.

Μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.

Αφήνουμε να κρυώσει και το αποθηκεύουμε, σε δροσερό μέρος.

Tips:

1) Αν σας αρέσει πολύ ανοιχτόχρωμο, μη σκεπάσετε καθόλου την κατσαρόλα. Αν το θέλετε πιο σκούρο, βάλετε ένα ξυλάκι της κανέλας οπωσδήποτε και μάλιστα από την αρχή του βρασμού.

2) Είναι από τα λίγα γλυκά που δεν χρειάζεται να ξαναβράσουν αν το έχουμε δέσει σωστά.

Μάλιστα καλό είναι, να αποφύγουμε δεύτερο βράσιμο για να μη γίνει πολύ σκούρο το γλυκό μας.

3) Αν θέλετε μπορείτε να αρωματίσετε το σταφύλι με αρμπαρόριζα, μαστίχα ή πορτοκαλόφλουδες.

4) Το γλυκό σταφύλι είναι από τα ωραιότερα συνοδευτικά του γιαουρτιού, του ρυζόγαλου και κάθε είδους κρέμας!

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις