Το 132ο δημοτικό σχολείο Αθηνών, στη Γκράβα, επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, με αφορμή τον αγιασμό που σηματοδοτεί την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Συμβολική η κίνηση εκ μέρους και των δυο, καθώς στο σχολείο, το οποίο έχει αναγνωριστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις καλές εκπαιδευτικές πρακτικές του, φοιτούν παιδιά από 15 διαφορετικές εθνότητες. Μάλιστα, το 80% περίπου των μαθητών είναι παιδιά μεταναστών.

«Το δημόσιο σχολείο, όπως το δικό σας, πρέπει να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, να μην κάνει διακρίσεις» είπε ο κ. Φίλης, απευθυνόμενος στους μικρούς μαθητές και επισήμανε ότι ο ενιαίος τύπος ολοήμερου είναι μια έμπρακτη κίνηση εκπαιδευτικής ισότητας και ποιότητας. «Τέτοιο σχολείο θέλουν όλοι, εκπαιδευτικοί και γονείς. Το σχολείο της ποιότητας και της ισότητας είναι μια ανοικτή αγκαλιά για τα παιδιά όλα, χωρίς διακρίσεις καταγωγής, διακρίσεις θρησκείας, διακρίσεις φύλου» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Νωρίτερα, ο υπουργός είχε μικρής διάρκειας συνάντηση με το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου, ενώ μετά το πέρας του αγιασμού, μιλώντας σε δημοσιογράφους, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα, “μέρα χαράς”, καθώς «μετά από 30 χρόνια, ξεκινούν χωρίς κενά, όλοι οι δάσκαλοι και τα βιβλία είναι στις αίθουσες και περιμένουν τα παιδιά».

«Θέλω να απευθύνω έναν χαιρετισμό προς όλους και προς τους δασκάλους, τους μαθητές και τους γονείς, και να τους διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε όλα τα δυνατά βήματα, ούτως ώστε να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο τον στόχο για ένα σχολείο που είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά, ένα σχολείο ισότητας και ποιότητας» είπε ο υπουργός.

«Φέτος, για πρώτη φορά, σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας αναβαθμίζεται το ολοήμερο. Έχουμε νέα μαθήματα, έχουμε ειδικότητες και δασκάλους που θα διδάσκουν τα νέα μαθήματα. Από την Α΄ δημοτικού σε όλα τα δημοτικά θα έχουμε ξένη γλώσσα, θα έχουμε επίσης, πληροφορική, θεατρική αγωγή, θα είναι ένα πλούσιο πρόγραμμα. Είναι μεγάλη μέρα γιατί έχουμε ένα δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά, πιο πλούσιο. Όλα τα άλλα ζητήματα τα συζητούμε και με τους εκπαιδευτικούς και με τους γονείς, μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων που έχουμε και συνεχώς διευρύνουμε, με προτεραιότητα το δημόσιο σχολείο. Ο διάλογος αυτός πρέπει να γίνει χωρίς να είμαστε προκατειλημμένοι και χωρίς να προτρέχουμε» τόνισε ο κ. Φίλης.

Εξάλλου, υπογράμμισε ότι φέτος δεν έγιναν μειώσεις ωρών. «Όποιες επιλογές γίνανε, δεν γίνανε για εξοικονόμηση των ωρών και χρημάτων, αλλά για παιδαγωγικούς λόγους. Το 7ωρο στα δημοτικά είχε αρνητική επίπτωση. Δεν θέλουμε αντιπαιδαγωγικού τύπου επιλογές, αλλά επιλογές που θα σέβονται το παιδί και θα το βοηθούν να χαίρεται τη γνώση» εξήγησε ο υπουργός.

Τέλος, αναφέρθηκε στα ανοικτό σχολείο, που εφαρμόζεται ήδη σε 25 σχολεία της πρωτεύουσας, ένα εκ των οποίων είναι και το 132ο δημοτικό. «Είμαστε εδώ με τον δήμαρχο Αθηναίων, ακριβώς για να επιβεβαιώσουμε αυτήν την επιλογή που έχουμε: το σχολείο να λειτουργεί ανοικτό προς την κοινωνία. Το σχολείο που βρισκόμαστε αποτελεί ένα από τα βέλτιστα παραδείγματα στην εκπαίδευση που έχει αναγνωρίσει και η Ευρώπη. Έχουμε και νέα παιδιά, προσφυγόπουλα, φέτος, και προτιθέμεθα, τα απογεύματα, να δημιουργήσουμε τάξεις υποδοχής σε πολλά σχολεία, προκειμένου τα παιδιά αυτά να αρχίσουν να μαθαίνουν τη γλώσσα την ελληνική, κάποια ξένη γλώσσα και να συνεχίσουν την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας, όπου αυτό είναι δυνατό. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε και ενισχυτική διδασκαλία σε παιδάκια που είναι από άλλες πατρίδες και συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μαζί με τα ελληνάκια» είπε ο κ. Φίλης, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Καμίνη για την πολιτική και πρακτική του δήμου Αθηναίων, στο θέμα των ανοικτών σχολείων.

Από τη μεριά του, ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι “ανοικτά σχολεία” σημαίνει ότι τα σχολεία παραμένουν ανοικτά και μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, για εκδηλώσεις καλλιτεχνικές, αθλητικές, εκπαιδευτικές, που απευθύνονται και στους γονείς. «Φιλοδοξούμε να κάνουμε τα σχολεία κέντρα της γειτονιάς» δήλωσε ο δήμαρχος, «να φέρουμε τη γειτονιά μέσα στα σχολεία. Να ενώσουμε τα σχολεία με τη γειτονιά. Και αυτό χάρη σε μια γενναία χορηγία του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».

Σημειώνεται, ότι φέτος, με την έναρξη αυτής της σχολικής χρονιάς παραδόθηκε από τον δήμο και το παλιό ιστορικό 2ο γυμνάσιο στην οδό Αχαρνών ως 2ο λύκειο “Θεόδωρος Αγγελόπουλος”, πλήρως ανακαινισμένο, ένα καινούριο κτίριο για το 41ο γυμνάσιο στην οδό Πάτμου και δύο βιοκλιματικοί παιδικοί σταθμοί.

«Προσπαθούμε σε αυτή τη δύσκολη εποχή με τους περιορισμένους πόρους να τους αξιοποιούμε, σε συνεργασία πάντα με το υπουργείο Παιδείας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ούτως ώστε να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση στα παιδιά, γιατί αυτό είναι η μεγαλύτερη επένδυση για το μέλλον» κατέληξε ο κ. Καμίνης.

Τέλος, αναφέρθηκε στα ανοικτό σχολείο, που εφαρμόζεται ήδη σε 25 σχολεία της πρωτεύουσας, ένα εκ των οποίων είναι και το 132ο δημοτικό. “Είμαστε εδώ με τον δήμαρχο Αθηναίων ακριβώς για να επιβεβαιώσουμε αυτή την επιλογή που έχουμε το σχολείο να λειτουργεί ανοικτό προς την κοινωνία. Το σχολείο που βρισκόμαστε αποτελεί ένα από τα βέλτιστα παραδείγματα στην εκπαίδευση που έχει αναγνωρίσει και η Ευρώπη. Έχουμε και νέα παιδιά, προσφυγόπουλα, φέτος, και προτιθέμεθα τα απογεύματα να δημιουργήσουμε τάξεις υποδοχής σε πολλά σχολεία, προκειμένου τα παιδιά αυτά να αρχίσουν να μαθαίνουν τη γλώσσα την ελληνική, κάποια ξένη γλώσσα και να συνεχίσουν την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας, όπου αυτό είναι δυνατό. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε και ενισχυτική διδασκαλία σε παιδάκια που είναι από άλλες πατρίδες και συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μαζί με τα ελληνάκια”, είπε ο κ. Φιλης, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Καμίνη για την πολιτική και πρακτική του δήμου Αθηναίων στο θέμα των ανοικτών σχολείων.

Ευχές Γεροβασίλη


Ευχές στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, για τη νέα σχολική χρονιά, εκφράζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μέσω Twitter.

“Εύχομαι καλή επιτυχία και καλή πρόοδο σε όλους τους μαθητές. Θερμές ευχές και σε δασκάλους, καθηγητές και γονείς για τη νέα σχολική χρονιά” αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς ελλείψεις

“Κερδήθηκε το στοίχημα τριακονταετίας! Τα σχολεία ανοίγουν σήμερα χωρίς ελλείψεις. Με τα βιβλία στην ώρα τους και τους δασκάλους στις τάξεις. Το αυτονόητο βεβαίως, που όμως το είχαμε λησμονήσει τα τελευταία χρόνια”, αναφέρει το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα σχολική χρονιά.

“Μπορούμε εκπαιδευτικοί και μαθητές να είμαστε αισιόδοξοι στο ξεκίνημα αυτής της νέας σχολικής χρονιάς γιατί έγιναν πολλά” σημειώνεται, επισημαίνοντας ειδικότερα:

“Τα νέα ολοήμερα σχολεία- Νηπιαγωγεία και Δημοτικά- ανοίγουν τις πόρτες τους με διευρυμένα προγράμματα σπουδών για όλους τους μαθητές και μαθήτριες.

Η ειδική αγωγή αναβαθμίζεται για πρώτη φορά οι προσλήψεις εκπαιδευτικών ξεκίνησαν από τα ειδικά σχολεία. Ιδρύονται νέα τμήματα ένταξης.

Με τις αλλαγές στα Γυμνάσια δίνεται βάρος στην ουσιαστική μαθησιακή διαδικασία, μειώνεται ο χρόνος ανούσιων εξετάσεων ενώ παράλληλα υποστηρίζονται οι αδύνατοι μαθητές και μαθήτριες με τα νέα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας μέσα στα πλαίσια του δημόσιου σχολείου. Τα ΕΠΑΛ, μετά την επαναπρόσληψη εδώ και ένα χρόνο των απολυμένων εκπαιδευτικών, λειτουργούν φέτος με νέα δομή και νέες ειδικότητες, με στόχο να καλύψουν πραγματικές επαγγελματικές αλλά και εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών και μαθητριών .

Στην Ιδιωτική Εκπαίδευση με την ψήφιση του πρόσφατου νόμου τερματίζεται η αυθαιρεσία και επαναφέρεται η έννοια του “σχολείου” στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια”.

“Γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά”, επισημαίνει το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι “θα συνεχίσει τον διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευόμενους, προκειμένου να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα της αναγκαίας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με στόχο τη διασφάλιση του καθολικού δικαιώματος στη μόρφωση σε ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο, δημοκρατικό, δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα”.

“Θα συνεχίσουμε” τονίζεται επιπλέον “να αγωνιζόμαστε μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την αναβάθμιση του σχολείου, για το σπάσιμο της λιτότητας, την αύξηση των δαπανών για την παιδεία και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις