Αρχικά η πληροφορία έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, προκαλώντας καχύποπτες σκέψεις. Κατόπιν, και όσο ξεδιπλωνόταν το κουβάρι της ενημέρωσης, η θυμηδία και το… τρολάρισμα έπαιρναν θέση, οδηγώντας την είδηση στο επίπεδο που της αρμόζει: Τη φαρσοκωμωδία.

Το περιστατικό είναι πλέον ευρέως γνωστό. Δύο έλληνες ανταποκριτές, ο Θάνος Δημάδης από τον Alpha και ο Δημήτρης Σουλτογιάννης από το Star προσήχθησαν από τις αμερικανικές αρχές και τους έγινε εξακρίβωση στοιχείων, καθώς “συνελήφθησαν” να παρακολουθούν -μεταμφιεσμένοι με περούκες!- τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τη συνοδεία του, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μάλιστα, ανέφερε ότι οι δύο δημοσιογράφοι πλαστογράφησαν την υπογραφή συνεργάτη του υπουργού (του Γ. Χριστοφορίδη), χρεώνοντας τον με μικρογεύμα αξίας 18 περίπου δολαρίων, στο ξενοδοχείο Westing Grand Central, όπου διαμένει η αποστολή.

Όταν οι συνεργάτες του υπουργού αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει, ειδοποίησαν τις αμερικανικές αρχές που προσήγαγαν τους δημοσιογράφους ως ύποπτους, για να τους αφήσουν ελεύθερους αφού ταυτοποίησαν τα στοιχεία τους.

Στο μεσοδιάστημα κυκλοφορούν σχετικές φωτογραφίες σε φίλα προσκείμενα προς την κυβέρνηση sites (και φωτογραφίες των ταυτοτήτων των δύο δημοσιογράφων).

Ειδικότερα, όπως έγραψε το tribune.gr,
“σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τη συνοδεία του υπουργού Επικρατείας, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου και ώρα περίπου 2:30μμ, στο ξενοδοχείο Westin Grand Central όπου διαμένει η ελληνική αποστολή για την Γενική Συνέλευση ΟΗΕ, δημοσιογράφος του Alpha ήταν μεταμφιεσμένος (γυαλιά ηλίου, μαύρη περούκα, μπλε καπέλο) και είχε καθίσει στο καφέ του ξενοδοχείου έχοντας την φωτογραφική του κάμερα με κατεύθυνση την είσοδο του ξενοδοχείου.

Ο δεύτερος δημοσιογράφος, του Star Channel, αναφέρθηκε επίσης ότι ήταν μεταμφιεσμένος (με καφέ περούκα, πράσινο καπέλο, γυαλιά ηλίου) και καθόταν σε καναπέ της ρεσεψιόν του ξενοδοχείου κοιτάζοντας την είσοδο”.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, όταν έγιναν αντιληπτοί από την ασφάλεια που συνοδεύει τον υπουργό, έγινε προσέγγιση των δύο ατόμων για εξακρίβωση στοιχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η
Αυγή, οι δύο δημοσιογράφοι δήλωσαν στις αμερικανικές Αρχές ότι ήταν μέλη της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής.

Στη συνέχεια, και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες
, με τη συνδρομή των ελληνικών διπλωματικών αρχών διαπιστώθηκε ότι ο αρχικός ισχυρισμός τους δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα και οι άνδρες της ασφάλειας του πρωθυπουργού ανέφεραν ότι τα ίδια άτομα με την ίδια μεταμφίεση ακολουθούσαν το προηγούμενο διάστημα τις κινήσεις τους και τις κατέγραφαν με την φωτογραφική μηχανή τους.


Οι δύο δημοσιογράφοι αντέδρασαν με αναρτήσεις τους στα social media: Αρχικά ο κ. Σουλτογιάννης υποστήριξε ότι δεν είχε συλληφθεί, ενώ ο κ. Δημάδης ότι η μεταμφίεση είναι μέρος του ρεπορτάζ στην αναζήτηση της είδησης.

Στις φωτογραφίες οι περούκες και οι τσάντες

http://admin.noz.grhttps://www.flash.gr/Uploads/gtribune1.jpg

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2016/09/19/tribune3.jpg

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2016/09/19/tribune2.jpg


Η απόδειξη της παραγγελίας μικρογεύματος

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2016/09/19/tribune4.jpg


Σύμφωνα με πληροφορίες εναντίον τους πρόκειται να ασκηθεί δίωξη για πλαστογραφία.

“Είναι προφανές ότι η ευθύνη των δημοσιογράφων που αποφάσισαν να προβούν σε αυτή την αθλιότητα είναι τεράστια, όσο και αν προκαλεί θυμηδία. Η ευθύνη αυτών που τους έβαλαν να κάνουν ό,τι έκαναν είναι ακόμη μεγαλύτερη”, σχολίασε για το περιστατικό ο Νίκος Παππάς.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2016/09/19/twpppappas.jpg

ΣΥΡΙΖΑ: Να πάρουν θέση τα ΜΜΕ

“Το χθεσινό περιστατικό στη Νέα Υόρκη, όπου δύο δημοσιογράφοι παρακολουθούσαν μεταμφιεσμένοι τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά και χρέωναν τα ποτά τους στην ελληνική αποστολή, δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά και όσους τους ανέθεσαν τη συγκεκριμένη “αποστολή”. Τα Μέσα για τα οποία εργάζονται οι συγκεκριμένοι ανταποκριτές οφείλουν να πάρουν θέση. Αποδοκιμάζουν ή όχι τέτοιου είδους “δημοσιογραφικές” τακτικές;” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει:

“Οι πολιτικές σκοπιμότητες και ο πόλεμος ενάντια στην επικράτηση της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, δύσκολα κρύβεται πίσω από περούκες και κακόγουστες μεταμφιέσεις”.


Η αντίδραση των δημοσιογράφων

Θάνος Δημάδης

Αφού δημοσίευσε την παρακάτω φωτογραφία, ο Θάνος Δημάδης, έγραψε:

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2016/09/19/dimadis199161.jpg

Εδώ βλέπετε την άλλη εκδοχή μου χωρίς κουστούμι και γραβάτα εν ώρα δουλειάς!

Η ελληνική αποστολή βρέθηκε το ΣΚ στη Νέα Υόρκη περιμένοντας τον Πρωθυπουργό. Το Σάββατο το πρωί ήταν προγραμματισμένη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους από τον κ. Παππά, η οποία δεν έγινε ποτέ. Δύο ολόκληρα 24ωρα με τον Υπουργό Επικρατείας στο Μαχνάταν, κι εμείς οι δημοσιογράφοι χωρίς είδηση. Η είδηση όμως βγαίνει και στο πεζοδρόμιο και δεν έχει πολιτικές αποχρώσεις γιατί η εξουσία πάντα ελέγχεται. Αυτό έχω μάθει από τα τόσα ρεπορτάζ με κάμερα στα πιο άδυτα σημεία, από τις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών ακινήτων μέχρι την ιστορία του Στρος Καν.

Έτσι κι άρχισε ένα οδοιπορικό για το ποιος, που και γιατί. Τι πιο φυσιολογικό αυτό για κάθε δημοσιογράφο; Αν και τα γέλια ήταν μέχρι δακρύων κάθε φορά με τις περούκες, η καταγραφή της είδησης για έναν δημοσιογράφο πολιτικού ρεπορτάζ μάλιστα είναι το παν, αν σκεφτεί κανείς ότι ένα ολόκληρο ΣΚ κυβερνητικό κλιμάκιο μετακινείται στη Νέα Υόρκη με λευκό πρόγραμμα. Για μένα το ρεπορτάζ δεν είναι να μού δώσουν γραμμένη μία είδηση ή να την αντιγράψω από κάπου.

Το ρεπορτάζ έχει λίγες επιτυχίες και πολλές αποτυχίες… Και εχθές μάς καταλάβαν γιατί προφανώς τώρα που ξαναβλέπω τη φωτογραφία η περούκα ήταν ό,τι πιο αποτυχημένο μπορούσα να είχα επιλέξει από στυλ και χρώμα. Η διασταύρωση των στοιχείων μας έξω από το ξενοδοχείο του κ. Παππα έγινε χθες από τις αμερικανικές αρχές. Αλλά από χθες μέχρι σήμερα το ρεπορτάζ συνεχίζεται.


Ανακοίνωση Alpha

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Alpha αναφέρει ότι δεν υιοθετεί τις πρακτικές του δημοσιογράφου, με τον οποίο συνεργαζόταν και τον καλεί να απέχει από τα καθήκοντά του.

“O Alpha, σε καμία περίπτωση, δεν υιοθετεί αυτές τις μορφές δημοσιογραφίας και γι’ αυτό ουδέποτε δόθηκε εντολή στον Θάνο Δημάδη να προβεί σε όσες ενέργειες φέρεται ο ίδιος, από δημοσιεύματα, να έχει τελέσει. Ο Alpha αναμένει τις εξηγήσεις του δημοσιογράφου και ως τότε τον έχει καλέσει να απέχει από τα καθήκοντά του”, προσθέτει.


Δημήτρης Σουλτογιάννης

Είναι τουλάχιστον αστεία τα δημοσιεύματα περί συλλήψεως μου στο Μανχάταν, απλα και μόνο επειδή έκανα αυτοβούλως το δημοσιογραφικό μου καθήκον.

Στα πλαίσια της κάλυψης του ταξιδιού του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, οι ανταποκριτές ενημερωθήκαμε για την κατά δύο ημέρες νωρίτερη άφιξη του Υπουργού επικρατείας Νίκου Παππά.

Πράγματι βρεθήκαμε με τον συνάδελφο θάνο Δημάδη από τον Αλφα στο ξενοδοχείο που διαμένει για να πληροφορηθούμε την ατζέντα των δραστηριοτήτων του στη Νέα Υόρκη. Αυτό όπως φαίνεται ενόχλησε την προσωπική του φρουρά η οποία και κάλεσε τις μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Εκαναν μια απλή εξακρίβωση στοιχείων. Φυσικά δεν υπήρξε καμμία παρανομία και αφού εξακρίβωσαν ότι είμαι ένας νομοταγής Αμερικανός Πολίτης αποχώρησαν χωρίς να μας ενοχλήσουν. Δεν θα μπώ στην διαδικασία να σχολιάσω τα περί μεταμφιέσεων και πλαστοπροσωπίας.

Αν ένα καπέλο Τζόκει και γυαλιά ηλίου θεωρούντε μεταμφίέση τότε και στις απόκριες έτσι θα κυκλοφορώ!!…”. Είναι λυπηρό που βρέθηκαν συνάδελφοι να στείλουν τέτοια είδηση στην Ελλάδα εστιάζοντας στην δήθεν σύλληψη μου και όχι στο γεγονός ότι ο κ. Παππάς βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες στο Μανχάταν με…᾽λευκή ατζέντα᾽…προφανώς η φωτογραφική μου μηχανή ενόχλησε περισσότερο!Ο Δ. Σουλτογιάννης ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook φωτογραφίες του Ν. Παππά με το εξής σχόλιο:

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2016/09/19/perouka11.jpg

“Ας μιλήσουμε λοιπόν με φωτογραφίες! Αυτά κανει ο κ. Υπουργός τρεις μέρες στο Μανχαταν! Χωρίς πρόγραμμα, χωρις ατζέντα, χωρις ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ! Μεγάλους περιπάτους, ψωνια και φαγητά! Ερχονται και άλλες. Αυτο απο την σημερινή ολοήμερη βόλτα στο Σεντραλ Πάρκ! Η αληθεια πονάει….”


Το Star απέλυσε τον Σουλτογιάννη

Έληξε τη συνεργασία του με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Σουλτογιάννη ο τηλεοπτικός σταθμός Star.

Μετά το περιστατικό με τη σύλληψη, κατά το ΑΠΕ, προσαγωγή για την εξακρίβωση στοιχείων κατά τους δημοσιογράφους, χθες τη νύχτα στη Νέα Υόρκη, των Θάνου Δημάδη του Alha και του Δημήτρη Σουλτογιάννη του Star, μετά το περιστατικό με τον Νίκο Παππά, ο τηλεοπτικός σταθμός Star διέκοψε τη συνεργασία του με τον δημοσιογράφο, μέχρι χθες ανταποκριτή του καναλιού στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Αποδοκιμάζουν τις πρακτικές Δημάδη

Δύο Μέσα Ενημέρωσης στα οποία εργαζόταν ο Θάνος Δημάδης αποδοκίμασαν τις πρακτικές του.

Η Εφημερίδα των Συντακτών έγραψε ότι “θεωρεί υποχρέωσή της να ενημερώσει τους αναγνώστες της ότι δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις ενέργειες του συγκεκριμένου δημοσιογράφου, οι οποίες οδήγησαν στη σύλληψή του”.

Το ίδιο έπραξε και το site Periodista, που αποδοκίμασε τον Θάνο Δημάδη, ΄διακόπτοντας τη συνεργασία μαζί του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις