Έξι ελληνικά πανεπιστήμια περιλαμβάνονται στα καλύτερα του κόσμου σύμφωνα με την Παγκόσμια Αξιολόγηση Πανεπιστημίων (World University Rankings) του εκπαιδευτικού ένθετου Times Higher Education της βρετανικής εφημερίδας The Times για το 2016-2017.

Η αξιολόγηση περιλαμβάνει 980 πανεπιστήμια και γίνεται με μια σειρά από κριτήρια μεταξύ των οποίων η διδασκαλία, η έρευνα και η διεθνής εικόνα.


Από την Ελλάδα
, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης βρίσκεται στις θέσεις 301-350, στις θέσεις 401-500 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στις θέσεις 501-600 κατατάσσονται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στις θέσεις 601-800 είναι το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Αναλυτικά, για το πανεπιστήμιο Κρήτης αναφέρεται πως πρόκειται για ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο, που έχει ιστορικό προώθησης της διεθνούς έρευνας και έχει ιδρύσει τρεις ερευνητικούς φορείς (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Παρατηρητήριο και το ΠΕΠΑΓΝΗ). Σημειώνεται επίσης πως χαρακτηρίστηκε “success sstory” στο πρόγραμμα Erasmus, για την προσπάθεια ενσωμάτωσης ξένων φοιτητών.

Για το ΑΠΘ αναφέρεται πως είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας, έχει καλή διεθνή φήμη και συμμετέχει με επιτυχία στο πρόγραμμα Erasmus. Προστίθεται πως είναι ιδανικό για ξένους φοιτητές που θέλουν να γνωρίσουν την ελληνική κουλτούρα και τον πολιτισμό και ότι έχει πολύ σημαντικό πολιτιστικό έργο.

Αναφορά γίνεται στην ορχήστρα του ΑΠΘ που δίνει παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, τις πολλές φοιτητικές οργανώσεις και τη “φοιτητική εβδομάδα“… που συνήθως κρατάει έναν μήνα, με μουσική, χορό, σινεμά, θέατρο και άλλες εκδηλώσεις.

Επίσης, περιλαμβάνει δικές του γεωργικές εγκαταστάσεις, βοτανικό κήπο, κέντρο έρευνας του βυζαντινού πολιτισμού, σεισμολογικό κέντρο, μετεωρολογικό σταθμό στον Όλυμπο κ.α.

Όσον αφορά το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αναφέρεται πως είναι από τα παλαιότερα ελληνικά πανεπιστήμια, είναι γνωστό για την καλή ερευνητική δουλειά του – τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Κάθε χρόνο δέχεται 3.000 φοιτητές, διατηρεί συνεργασίες με πάνω από 200 πανεπιστήμια ανά τον κόσμο.

Για το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναφέρεται πως προσφέρει στους φοιτητές ένα τεράστιο campus, με εργαστήρια, ερευνητικά κέντρα και άλλες εγκαταστάσεις. Ειδική αναφορά κάνει στη Μονή Δουρούτης, του 18ου αιώνα, που βρίσκεται μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου και που έχει διαμορφωθεί σε ξενώνα για τους επισκέπτες καθηγητές.

Επίσης αναφέρεται πως συμμετέχει σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών με πάνω από 100 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών το College London και το πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που ιδρύθηκε το 1837, σημειώνεται πως προσφέρει αρκετές δωρεάν παροχές στους φοιτητές του και γίνεται ειδική αναφορά στην πανεπιστημιακή λέσχη. Τονίζεται πως έχει πολύ αξιόλογες διεθνείς συνεργασίες και ότι έχει “βγάλει” επιστημονικές προσωπικότητες που διακρίθηκαν διεθνώς, όπως ο Δημήτρης Νανόπουλος, η Ελένη Αρβελέρ, ο Ξενοφών Ζολώτας κ.α.

Διαβάστε αναλυτικά

Πρώτη Οξφόρδη, ανεβαίνει η Ασία

Στην πρώτη δεκάδα ακολουθούν μετά την Οξφόρδη, τα εξής: Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια, Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ, Κέιμπριτζ στη Βρετανία, Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, Πρίνστον στις ΗΠΑ, Αυτοκρατορικό Κολέγιο Λονδίνου, ΕΤΗ Ζυρίχης και τη 10η θέση μοιράζονται το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Στο συγκεκριμένο κατάλογο κυριαρχούν τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, ενώ σημαντική άνοδο παρουσιάζουν τα πανεπιστήμια από χώρες της Ασίας.


Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις