Δύο γυναίκες πρόσφυγες, μητέρα και κόρη, φιλοξενεί εδώ και λίγες μέρες μια κοπέλα στο διαμέρισμά της στη Θεσσαλονίκη. Η μητέρα πάσχει από καρκίνο και μαζί με την κόρη της ζουν πλέον σε ένα φυσιολογικό περιβάλλον, στη ζεστασιά ενός σπιτιού, μακριά από το κέντρο φιλοξενίας όπου διέμεναν τον τελευταίο καιρό.

Εκεί μπορεί πια η ζωή τους να βρει μια κανονικότητα και η καρκινοπαθής γυναίκα να ξεκινήσει τις χημειοθεραπείες στις οποίες πρέπει να υποβληθεί.

Η παραπάνω είναι μόνο μία από τις περιπτώσεις των 27 ανθρώπων, που βρήκαν μέχρι στιγμής στέγη στο πλαίσιο του προγράμματος REACT, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και προβλέπει την εγκατάσταση συνολικά 600 προσφύγων σε 100 μισθωμένα διαμερίσματα και άλλων 60 σε φιλοξενούσες οικογένειες στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Μέχρι στιγμής ενοικιάστηκαν πέντε διαμερίσματα, δύο στον δήμο Θεσσαλονίκης, ισάριθμα στον δήμο Νεάπολης – Συκεών και ένα στον δήμο Καλαμαριάς ενώ πρόσφυγες φιλοξενούνται και σε τρεις οικογένειες, δύο στο Δήμο Θεσσαλονίκης, και μία στην Καλαμαριά.

“Εξακόσια άτομα που αντιστοιχούν στα 100 διαμερίσματα είναι σταγόνα στον ωκεανό για το σύνολο των προσφύγων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης” δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ωστόσο η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, επισήμανε ότι “το νερό μπήκε στο αυλάκι” και συμβόλαια ενοικίασης υπογράφονται πλέον κάθε μέρα.

“Οι άνθρωποι που φιλοξενούνται με αυτές τις δύο μορφές επιτέλους κατορθώνουν να βγουν από μια διαδικασία που για κάποιους από αυτούς έχει κρατήσει και χρόνια γιατί δεν είναι μόνο το διάστημα που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και εκείνο στο οποίο διέμεναν για δύο – τρία χρόνια στην Τουρκία ή αλλού” τόνισε η κ. Γούλα και πρόσθεσε:

“H ανθρωπιστική βοήθεια που έχει εκδηλωθεί εδώ και μήνες από όλους τους Έλληνες, δίνει τη θέση της σε μια άλλη εκδοχή ανθρωπιστικής στήριξης που είναι η συγκατοίκηση, η ενσωμάτωση για κάποιους που θα μείνουν και η ομαλή μετάβαση σε μια κανονικότητα για το διάστημα που θα περιμένουν μέχρι να γίνει δεκτή η αίτηση ασύλου που υπέβαλαν για μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες”.


Σε έλλειψη ενημέρωσης είτε από την πολιτική ηγεσία είτε από τις τοπικές κοινωνίες απέδωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης τα πρόσφατα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν σε κάποιες περιοχές της χώρας μας αναφορικά με το προσφυγικό. “Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καλαμαριά που είναι προσφυγικός δήμος και είμαι τρίτης γενιάς πρόσφυγας. Λίγο πολύ η εγκατάσταση αυτών των ανθρώπων που θυμίζει εκείνη την εποχή του 22” είπε ο κ. Μπακογλίδης τονίζοντας ότι η μόνη λύση στο θέμα αυτό είναι η ένταξη και ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.

“Ο φόβος που υπάρχει και χαρακτηρίζεται τελείως επιπόλαια σαν ρατσισμός και το οποίο παράδειγμα το είδαμε με το Ωραιόκαστρο, είναι πάρα πολύ φυσικός σε μια κοινωνία που είναι εξαιρετικά ταλαιπωρημένη λόγω οικονομικής κρίσης” είπε από την πλευρά του ο κ. Μπουτάρης λέγοντας ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν κάποιες φοβικές πρώτες αντιδράσεις.

“Αυτό όμως δεν πάει να πει ότι είναι ρατσιστές. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στη χρήση των λέξεων” τόνισε και αναφέρθηκε στην εξαιρετική, όπως είπε, λειτουργία του Φιλοξενείου Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο που βρίσκεται στο χώρο των πρώην στάβλων Παπάφη στη Θεσσαλονίκη.

Επ΄ αυτού η κ. Γούλα σημείωσε ότι “δύο χρόνια μετά, και παρά τις πρώτες αντιδράσεις, σαράντα από αυτές τις οικογένειες επανενώθηκαν στη Γερμανία χωρίς να ματώσει ρουθούνι”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις