Απάντηση στις προβοκατόρικες δηλώσεις Ερντογάν που ουσιαστικά μιλά για αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης αναμένεται να δώσει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θα προεδρεύσει στις 3:30 μετά το μεσημέρι του ΚΥΣΕΑ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την Πέμπτη η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους καθώς κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημείωναν ότι ο Ερντογάν απευθυνόταν σε ένα ακροατήριο με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, άρα η ομιλία ήταν κυρίως για εσωτερική κατανάλωση και στόχος του ήταν να τον ακούσουν οι κεμαλιστές.

Μια πρόγευση για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ν. Ξυδάκης ο οποίος σε δηλώσεις του σχολίασε: «Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει συνηθίσει τον δυτικό κόσμο σε αιφνίδιες εκρήξεις αναθεώρησης και εν συνεχεία σε αναδιπλώσεις».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, προανήγγειλε, ότι θα υπάρξει τοποθέτηση στο ΚΥΣΕΑ, πιθανώς και από τον πρωθυπουργό.

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός απέδωσε την κίνηση Ερντογάν στις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό με τον μετασχηματισμό του κράτους, από κοσμικό κράτος σε λαϊκό Ισλάμ, αλλά και στη μεγάλη αναστάτωση που υπάρχει στα σύνορα της Τουρκίας και την ανησυχία της ‘Αγκυρας για τη γεωγραφία της περιοχής.

«Με ελαφρότητα και βιασύνη βάζει στο τραπέζι να συζητήσει μια διεθνή συνθήκη»
είπε χαρακτηριστικά και το συνέδεσε με τις εξελίξεις στη Μοσούλη. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνδέεται η στάση του κ. Ερντογάν και με τους 8 Τούρκους που έχει ζητηθεί η έκδοσή τους από την ‘Αγκυρα.

Πιο αιχμηρός ήταν ο κ. Ξυδάκης για τις δηλώσεις Χαν αναφορικά με το ζήτημα περί Τσάμηδων.

«Αγγίζει τα όρια της προσβολής, πρόκειται περί θράσους και ο κ. Χαν θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στην ελληνική κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.

Απέδωσε τις δηλώσεις σε αναζήτηση ρόλου και αναζήτηση ανάμιξης στα Δυτικά Βαλκάνια που αναμοχλεύουν το παρελθόν στην περιοχή, ενώ η ΕΕ πρέπει να είναι εγγυητής της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.