«Αύριο είναι μια σημαντική ημέρα για την Ευρώπη, εγκαινιάζουμε την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή», τονίζει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Αυτή είναι η απάντηση που δίνουμε ενωμένοι ως Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας», προσθέτει, σημειώνοντας ότι «κάνουμε πράξη τις αρχές της αλληλεγγύης και της ευθύνης μεταξύ των Κρατών – Μελών και της Ένωσης».

Πρόκειται για μια «κίνηση που αναβαθμίζει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, τα οποία συμπίπτουν με τα εξωτερικά σύνορα κάθε Κράτους Μέλους».

«Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ήταν προσωπική μου προτεραιότητα», υπογραμμίζει, «ώστε να ενισχύσουμε τον αγώνα που δίνει επί χρόνια η Ελληνική Συνοριοακτοφυλακή».

«Δε σας κρύβω», καταλήγει, «ότι είναι προσωπικά και για εμένα μια πολύ σημαντική ημέρα αύριο».

Ολόκληρη η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

«Αύριο είναι μια σημαντική ημέρα για την Ευρώπη: Θα εγκαινιάσουμε την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

Με την δημιουργία του νέου αυτού Οργανισμού αναβαθμίζουμε την προστασία και την διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, τα οποία τόσο σε νομικό όσο και επιχειρησιακό επίπεδο συμπίπτουν με τα εξωτερικά σύνορα κάθε Κράτους Μέλους.

Αυτή είναι η απάντηση που δίνουμε ενωμένοι ως Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Κάνουμε πράξη τις αρχές της αλληλεγγύης και της ευθύνης μεταξύ των Κρατών Μελών και της Ένωσης.

Θα ήθελα να θυμίσω ότι κατέθεσα την νομοθετική πρόταση για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή εννέα μήνες πριν. Σε λιγότερο από ένα χρόνο αυτή η πρόταση έχει διαπραγματευθεί, εγκριθεί και τίθεται σε ισχύ.

Δουλέψαμε εντατικά για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο σε χρόνο ρεκόρ. Αυτό δείχνει ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση υπάρχει και αποτέλεσμα. Στόχος μου είναι έτσι αποτελεσματικά να ολοκληρωθεί το έργο μας σε όλες τις πτυχές της μεταναστευτικής πολιτικής όπως την έχουμε χαράξει στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση – και φυσικά αντίστοιχα στον τομέα της Ασφάλειας.

Δε σας κρύβω ότι είναι προσωπικά για εμένα μια πολύ σημαντική ημέρα αύριο. Εδώ και χρόνια η Ελληνική Συνοριοακτοφυλακή δίνει καθημερινά αγώνα φυλάσσοντας τα σύνορα της χώρας μας, σώζοντας ζωές και κάνοντάς μας υπερήφανους.

Γι’ αυτό και η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ήταν προσωπική μου προτεραιότητα ώστε να ενισχύσουμε ουσιαστικά και να αναγνωρίσουμε το έργο τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις