Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί τις επόμενες μέρες ειδική τηλεφωνική γραμμή αλλά και ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας στο Διαδίκτυο για τους φακέλους πολιτικών φρονημάτων ώστε «δικαιούχοι», καθώς και ερευνητές και ιστορικοί να αποκτήσουν, υπό προϋποθέσεις, πρόσβαση στα τεκμήρια αυτά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», έχουν καθορισθεί και βρίσκονται στην τελική ευθεία για τη δημοσιοποίησή τους οι διαδικασίες με τις οποίες θα γίνουν προσιτοί στους ενδιαφερομένους οι περίπου 2.100 (εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός προσεγγίζει τις 2.110) που διατηρήθηκαν στα αρχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και δεν κατέληξαν το 1989 στην πυρά.

Έχει ήδη καθορισθεί τηλεφωνικός αριθμός αλλά και e-mail ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται για το αν φάκελοι πολιτικών φρονημάτων που αφορούν στους ίδιους ή σε συγγενείς τους διατηρήθηκαν.

Στη συνέχεια θα μπορούν με αίτηση να τους δουν.

Η αίτηση για την πρόσβαση σε φακέλους θα γίνεται ταχυδρομικώς ή μέσω e-mail
, ενώ θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για την εξασφάλιση του σεβασμού ιδιαιτέρως ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων τα οποία οι φάκελοι περιέχουν.

Οι συγγενείς αλλά και οι ερευνητές θα κανονίζουν με την αρμόδια υπηρεσία ημέρα και ώρα κατά την οποία θα γίνεται η επίσκεψη στον χώρο όπου θα βλέπουν τα στοιχεία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις