Ευθύνες στον Γιάνη Βαρουφάκη για την απόφαση της ΕΚΤ να κόψει το waver από τις ελληνικές τράπεζες επέρριψε ο Γιάννης Στουρνάρας καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι “το 40% των χρημάτων που βγήκαν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα έφυγαν από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2015 όταν η διαπραγμάτευση φαίνονταν ότι πάει αλλού”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Παπαδόπουλου για τυχόν ευθύνες της ΤτΕ για την εκροή κεφαλαίων το 2015, είπε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι η Ελλάδα είναι μία χρεοκοπημένη χώρα.

“Το πάλεψα όσο μπορούσα. Εκείνη την περίοδο μιλούσα με κυβερνητικά στελέχη και τους έλεγα να μαζέψουν τον κ. Βαρουφάκη. Τι θέλετε τώρα; Να σας δείξω τις επιστολές που έστελνα;”, είπε.

“Ο υπουργός Οικονομικών μιλούσε για παράλληλο νόμισμα και έλεγε ότι δεν τον ενδιαφέρει η διαπραγμάτευση. Τι μπορούσαμε να κάνουμε εμείς;”, επισήμανε.

Και αποκάλυψε πως όταν έλεγε στον Ντράγκι “μην ακούς τον Βαρουφάκη“, ο συνομιλητής του απαντούσε: “Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς”.

Και συνέχισε: “Πήγε ο Βαρουφάκης στην ΕΚΤ και τους είπε ότι είμαι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας. Μπήκε και είπε ότι είμαι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας! Τους είπα μην τον πιστεύετε. Και μου απάντησαν είναι ο υπουργός Οικονομικών σας δεν μπορούμε να μην τον πιστέψουμε!”.

Ο επίμαχος διάλογος:

Παπαδόπουλος: Είναι εύκολο να αποφεύγουμε τις ευθύνες μας… Κανείς δεν δίνει άφεση αμαρτιών. Έπρεπε να παρέμβετε…. Τι κάνατε όταν συγκεκριμένοι κύκλοι, ο κ. Γεωργιάδης και η κ. Μπακογιάννη, ενθάρρυναν τη φυγή κεφαλαίων και έλεγαν πάρτε τα λεφτά σας.

Στουρνάρας: Πόσες δηλώσεις είχα κάνει τότε…

Παπαδόπουλος: Στη Γερμανία η δήλωση του κ. Σόιμπλε δεσμεύει τη χώρα του;

Στουρνάρας: Απόλυτα… Εμείς παίρναμε έκτακτη ρευστότητα μέχρι το βράδυ του δημοψηφίσματος. Όταν πήγε ο κόσμος και πήρε τα 900 εκατ. ευρώ από τα ΑΤΜ, αποκόπηκαν τα ελληνικά ομόλογα από την επίσημη χρηματοδότηση…

Παπαδόπουλος: Υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι να προστατεύει τις διαρροές κεφαλαίων. Εσείς το γενικεύσατε και το πήγατε στο κ. Βαρουφάκη το ζήτημα της ΤτΕ…

Στουρνάρας: Όλοι αναγνωρίζουν τη συμβολή της ΤτΕ που κράτησε τη χώρα στο ευρώ…

Φάμελος: Υπάρχει ένα ερώτημα. Όταν διαπιστώνετε αυτή την διαρροή κεφαλαίων δεν έχετε ως ΤτΕ, τα εργαλεία ώστε να παρέμβετε; Αρκετά δάνεια που φύγανε στο εξωτερικά κυρίως από ΜΜΕ, μήπως ήταν από δάνεια που έφυγαν για άλλους σκοπούς; Είναι και αυτό ένα ερώτημα που μπήκε στην Εξεταστική…

Στουρνάρας: …Το μεγαλύτερο ποσοστό έμειναν στα στρώματα. Περίπου 17 δισ. με 18 δισ. ευρώ είναι στην Ελλάδα και σιγά- σιγά γυρίζουν.

Στη συνέχεια, ο κ. Στουρνάρας διέψευσε ότι έγιναν στη χώρα δύο πιστωτικά γεγονότα μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελος. “Είναι λάθος αυτό. Μέχρι τότε πληρώναμε κανονικά. Ποιος τα λέει αυτά. Δεν είχαμε πιστωτικό γεγονός”, υποστήριξε.


Νωρίτερα, ένταση προκλήθηκε στην Εξεταστική για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα, με αφορμή τα νούμερα που έδωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια – με βουλευτές να τον καταγγέλλουν πως δίνει λάθος στοιχεία – , αλλά και για την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής, διαψεύδοντας τον Γιώργο Προβόπουλο και καταλογίζοντας του “ψυχολογικά προβλήματα“.

Στην εισαγωγική του δήλωση, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι το κύριο αίτιο της κρίσης δεν ήταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, αλλά η δημοσιονομική κρίση την περίοδο 2008-2010 που οδήγησε τη χώρα σε κρίση χρέους.

“Η Ελλάδα βρέθηκε στα όρια της καταστροφής και διασώθηκε έπειτα από τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά”, υποστήριξε, ενώ σημείωσε ότι το PSI ήταν μεταξύ των αιτιών που προκάλεσαν προβλήματα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία όμως σήμερα είναι πλήρως καλυμμένα.

Για την Τράπεζα Αττικής είπε ότι είχε πάρει πολύ λάθος δρόμο, αλλά πλέον είναι πολύ ασφαλής υποστηρίζοντας ότι η ΤτΕ, με τον εποπτικό της ρόλο και επί δικής του θητείας, την ανάγκασε να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την εξυγίανσή της, ενώ άφησε αιχμές για τον προκάτοχό του Γιώργο Προβόπουλο, λέγοντας ότι δεν έκανε τίποτα για να την “καθαρίσει”.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασής του από την επιτροπή ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες.

Επίθεση σε Προβόπουλο

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας διέψευσε τον προκάτοχό του Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος στην Εξεταστική δήλωσε πως τον ενημέρωσε για τα προβλήματα στην Τράπεζα Αττικής, κατά τη θητεία του κ. Στουρνάρα ως υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά.


“Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Εγώ θα πρόσεχα παρά πολύ στη θέση του”.

Κατέθεσε μάλιστα ότι ο κ. Προβόπουλος ευθύνεται για την κατάσταση στην Τράπεζα Αττικής. “Ο κ. Προβόπουλος είχε τη δυνατότητα να καθάριζε με την Τράπεζα Αττικής. Δεν το έκανε. Το έκανα εγώ”, ανέφερε.

“Διάβασα την κατάθεση του κ. Προβόπουλου και είπε ότι με ενημέρωσε. Δεν με ενημέρωσε ποτέ. Δεν υπάρχει επιστολή σε μένα. Προφανώς την έστειλε κάπου αλλού”, σημείωσε.


Το επίμαχο απόσπασμαΓια τα δάνεια των κομμάτων

Για τα δάνεια των κομμάτων, επεσήμανε ότι ήταν υψηλού κινδύνου από την στιγμή που γινόταν η εκχώρηση της επιχορήγησης πέραν της κοινοβουλευτικής θητείας. Όμως, την περίοδο των “παχέων αγελάδων”, όπως είπε, δεν μπορούσε να εκτιμηθεί από τις τράπεζες ότι θα άλλαζε ο συσχετισμός των κοινοβουλευτικών δυνάμεων.

“Το πρόβλημα ήταν ότι εκχωρήθηκαν πέραν της θητείας μιας βουλής οι κρατικές επιχορηγήσεις και όχι στο είδος του δανεισμού. Εκεί ήταν το πρόβλημα”, σημείωσε, ενώ στην επιμονή των βουλευτών να ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις, αντέδρασε λέγοντας: “Η Βουλή έχει επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων. Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε και ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στις τράπεζες;


Για τη δανειοδότηση Καλογρίτσα

“Εμείς δεν βλέπουμε Καλογρίτσα αλλά ομίλους π.χ. Τοξότης, από εκεί και πέρα το πόρισμα ανέδειξε ορισμένες αδυναμίες της τράπεζας και η νομική υπηρεσία είπε να πάει εισαγγελέας λόγω της ζημιάς από υποτιμολόγηση δανείου, και του κ. Καλογρίτσα αλλά όχι μόνο αυτού. Το 61% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας υποτιμολογείται κυρίως για δάνεια επιχειρηματικά και σε κατασκευαστικές. Δεν ακολούθησε το σύστημα τιμολόγησης. Έδιναν επιτόκιο χαμηλό σε εταιρίες σαν να ήταν η Microsoft, είπε ο κ. Στουρνάρας.Το πρώτο μέρος της κατάθεσηςΓια τα δάνεια των ΜΜΕ


Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως, από τα δάνεια ύψους 1,311 δισ. των ΜΜΕ, τα 317 εκατ. ευρώ είναι το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αφορούν καταγγελμένες συμβάσεις και καθυστερήσεις πάνω από 90 μέρες.

Ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ΜΜΕ είναι, όπως υποστήριξε, από τους χαμηλότερους και πρόσθεσε πως κόκκινα δάνεια έχουν ο “ΔΟΛ” και ο “Πήγασος“, ενώ τα υπόλοιπα δάνεια είναι ενήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, το σύνολο των δανείων σε όλη τη χώρα που έχουν ανοίγματα και υπάρχει πιθανότητα να καταγγελθούν, υπολογίζονται στο 45%.

Στους επαγγελματίες ο μέσος όρος μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι της τάξεως του 67,2%, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 59,9%, στις μεγάλες επιχειρήσεις 29,5%, στη ναυτιλία 27% και στα ΜΜΕ στο 25%.

Τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Στουρνάρας για τα δάνεια των ΜΜΕ που έχουν καταγγελθεί και δεν εξυπηρετούνται, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, οι οποίοι τα αμφισβήτησαν.

Μόνο τα δάνεια του ΑΛΤΕΡ ξεπερνούν κατά πολύ τα νούμερα που επικαλείστε” σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδων Λάππας. Για μεγάλη απόσταση των αριθμών σε σχέση με τα πορίσματα που έχουν σταλεί από την Τράπεζα της Ελλλάδος, μίλησε και ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελος.
Για τη διαφήμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Ακόμα, απαντώντας σε ερωτήσεις αν ήταν νόμιμη και αν πήρε αξιοκρατικά η εταιρία της συζύγου του διαφήμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ για μη λοιμώδη νοσήματα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε:

“Το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτός από λοιμώδη νοσήματα έχει και μη λοιμώδη νοσήματα. Η εταιρία της συζύγου μου έλαβε μέρος σε διαγωνισμό ΕΣΠΑ, μειοδότησε και νόμιμα πήρε τη διαφήμιση. Δεν βρέθηκε τίποτα από τον φορολογικό έλεγχο που έγινε. Δεν ξέρω γιατί μπουκάρανε. Δεν βρήκαν κάτι. Η έφοδος που έγινε, ήταν παράνομη. Έγινε επί τόπου φορολογικός έλεγχος από αναρμόδια όργανα. Δεν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό που έγινε με τον τρόπο που έγινε. Έγινε αναφορά στον Άρειο Πάγο για το συμβάν αυτό”.
Αντιπαράθεση με τον Ν. Νικολόπουλο

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε έντονη αντιπαράθεση με τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο όταν ο τελευταίος τον κάλεσε να απαντήσει αν δέχτηκε στο γραφείο του τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον συνεργάτη του Σταύρο Παπασταύρο, καθώς και τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη:

Στουρνάρας: Είναι δικό μου θέμα ποιον προσκαλώ στο γραφείο μου

Νικολόπουλος: Στο σπίτι σας να τα κάνετε τα ραντεβού. Όχι στην ΤτΕ με τα λεφτά του ελληνικού λαού. Να πληρώνουμε εμείς για να καλείς όποιον θέλεις. Με τα λεφτά των Ελλήνων είσαι εκεί

Στουρνάρας: Και εσύ το ίδιο. Ντροπή σου. Σας ξέρω καλά ποιος είστε. Κρινόμαστε όλοι

Νικολόπουλος: Και εγώ και ο ελληνικός λαός σε ξέρουμε εσένα. Κατέβα σε εκλογές να σε δούμε. Πάντα διορισμένος ήσουν. Παιδί του σωλήνα

Ο Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε να μάθει από γνωρίζει για τις συναντήσεις του αυτές, για να εισπράξει την απάντηση “είναι πολλά τα μάτια”.

“Αν δεχθώ νέα επίθεση δεν θα την αφήσω έτσι και θα απαντήσω. Θα σταματήσω να είμαι του σαλονιού και θα γίνω του αλωνιού”, διαμαρτυρήθηκε ο Γ. Στουρνάρας απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής ο οποίος παρενέβη και έδωσε τέλος στο επεισόδιο.Έντονο λεκτικό “επεισόδιο”

Στην αρχή της συνεδρίασης σημειώθηκε έντονο λεκτικό επεισόδιο μεταξύ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Θεοφύλακτου και του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου, όταν ο τελευταίος έκανε λόγο για παιχνίδια που παίζει με την Εξεταστική Επιτροπή η πλειοψηφία.

“Θα το πληρώσετε αυτό στον ελληνικό λαό. Θα γίνουν εκλογές και δεν θα βρείτε ούτε την ψήφο σας”, ανέφερε ο κ. Λοβέρδος προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

“Εμάς θα μας ψηφίσουν αυτοί που θέλουν να μας εκλέξουν και εσάς οι καναλάρχες που τους έχετε πάρει υπό τη στήριξή σας”, αντέτεινε ο κ. Θεοφύλακτος.Για τα capital controls

Στουρνάρας: Δεν έχουμε εικόνα για το πότε θα αρθούν τα capital control. Μπορούμε να κάνουμε, όπως κάνουμε σταδιακή χαλάρωση. Σήμερα το κόστος για την ελληνική οικονομία είναι πολύ μικρότερο. Η άρση τους σχετίζεται με την επιστροφή των καταθέσεων, το κλείσιμο της αξιολόγησης, την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Λοβέρδος: Τα capital control συνδέονται με την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών;

Στουρνάρας: Οι αιτίες της ανακεφαλοποίησης δεν είναι τα capital control. Το αίτιο ήταν η λανθασμένη οικονομική πολιτική του πρώτο εξάμηνο (Ιανουάριος 2015 – Ιούνιος 2015) που επιβάρυνε την οικονομία και δημιούργησε αναστάτωση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές αν δεν κλείσει η αξιολόγηση. Επειδή όμως το 2018 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση.


Τροπολογία για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών

Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε πως η τροπολογία των τριών βουλευτών της ΝΔ που απάλλασσε τους τραπεζίτες από ποινικές ευθύνες για θαλασσοδάνεια και οδήγησε στο να μπει το πόρισμα Καλούδη στο αρχείο, αφορούσε νομικά πρόσωπα που δεν ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση και όχι κόμματα.

Την τροπολογία αυτή, κατά τα λεγόμενα του κεντρικού τραπεζίτη, δεν την υπέγραψε ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής Σωκράτης Φάμελλος, η δήλωση Στουρνάρα δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς με την επίκληση αυτής της τροπολογίας μπήκε στο αρχείο το πόρισμα Καλούδη, για την παράνομη δανειοδότηση των κομμάτων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις