Ρεπορτάζ/φωτό: Λουκάς Βελιδάκης


Έκρηξη σημειώθηκε στις 22:40 μπροστά από την είσοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει η Εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, επί της οδού Ιπποκράτους 112 στα Εξάρχεια.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί ανάμεσα σε δύο οχήματα, ακριβώς μπροστά από την πολυκατοικία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αυτοκίνητο ανήκε στην κ. Τσατάνη, ενώ έτερες πληροφορίες επισημαίνουν ότι το όχημα ανήκε σε αστυνομικό.

Από την έκρηξη σημειώθηκαν υλικές ζημίες σε σπίτια, οχήματα και επιχειρήσεις της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα της έκρηξης η εισαγγελέας βρισκόταν στο σπίτι της.

Η αστυνομία παρέμεινε επί ώρα στο σημείο, καθώς υπήρξε προειδοποίηση και για δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό.

Επί της Ιπποκράτους 112 βρίσκεται και το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων “Ελεύθερη Σκέψις” και αρχικά θεωρήθηκε ότι στόχος της βομβιστικής επίθεσης ήταν το βιβλιοπωλείο.


Επισήμως δεν έχει γίνει γνωστό ποιος ήταν ο στόχος της επίθεσης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα αναφέρθηκε μόνο η διεύθυνση.


Καταγγελία από το συνήγορό της

Όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο δικηγόρος της Εισαγγελέως, Θεμιστοκλής Σοφός, η βόμβα εξερράγη νωρίτερα από το χρονικό όριο που είχε δοθεί στα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι η Εισαγγελέας είχε ζητήσει αύξηση της προστασίας της, κάτι που δεν έγινε.

Ειδικότερα, ανέφερε:
https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2016/10/12/sofos345678.jpg
“Το ανακοινώνουμε διότι αν και είχε ζητήσει αύξηση της φύλαξης της, παρά ταύτα η ελληνική πολιτεία μείωσε τη φύλαξή της, αφαιρώντας κάποιους από τους φύλακες.

Από την Εισαγγελέα είχε υποβληθεί ένσταση, σύμφωνα με την οποία ζητούσε την επαύξηση των μέτρων φυλάξεως της ή τη διατήρηση των υπαρχόντων μέτρων φυλάξεως της.

Πλην όμως, η ένσταση δεν απαντήθηκε και αφαιρέθηκε η φύλαξη της.

Με την μείωση της φυλάξεως της, αντιλαμβάνεστε ότι ο κίνδυνος αυξήθηκε και απόψε είχαμε το αποτέλεσμα.

Την έκρηξη ενός εκρηκτικού μηχανισμού, από τον οποίο κινδύνευσε η ζωή της ιδίας και των κατοίκων που κατοικούν πέριξ της οικίας της”.

Ερωτηθείς, δε, αν πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, δεν το επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι αναμένει την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Οι δηλώσεις Σοφού


Ποια είναι η Γ. Τσατάνη

Το όνομα της Εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας όταν η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, είχε διατάξει πειθαρχική αγωγή για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Βγενόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η ίδια είχε ζητήσει να μην γίνει –κατά την κατάθεσή της– προβολή του προσώπου της, καθώς χειρίζεται υποθέσεις τρομοκρατίας.

Διαβάστε στα “Σχετικά Άρθρα” -στο τέλος του κειμένου- ρεπορτάζ από τις υποθέσεις που ενεπλάκη το όνομα της κ. Τσατάνη στο πρόσφατο παρελθόν.


Προειδοποιητικά τηλεφωνήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι άγνωστος τηλεφώνησε στις 22:15 στα γραφεία της ιστοσελίδας zougla, προειδοποιώντας ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στην περιοχή των Εξαρχείων, στην οδό Ιπποκράτους 112, που θα εκραγεί σε 30 λεπτά.

Όπως γράφει ιστοσελίδα: Συγκεκριμένα ανέφερε ότι “δεν πρόκειται για φάρσα” και να “ειδοποιηθούν οι αρχές ώστε να εκκενωθεί ο χώρος άμεσα”.

Επίσης, άνδρας αγνώστων στοιχείων, μιλώντας καλά τα ελληνικά, τηλεφώνησε στις 22:22 στα γραφεία της “Εφημερίδας των Συντακτών“, υποστηρίζοντας ότι έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στην οδό Ιπποκράτους 112, στα Εξάρχεια, ο οποίος θα εκραγεί σε 25 λεπτά.

“Δεν είναι φάρσα, πες στην αστυνομία ότι θα μαζεύει τους ανθρώπους από τα παράθυρα”, τόνισε ο άνδρας, ο οποίος υπαγόρευσε το κείμενο για δεύτερη φορά πριν κλείσει το τηλέφωνο.

Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου δέκα λεπτά νωρίτερα από το χρονικό όριο που είχε δοθεί. Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο είτε να υπήρχε κάποιο λάθος στη συνδεσμολογία του μηχανισμού είτε να έγινε εσκεμμένα.

Όταν ενημερώθηκε η Αστυνομία για τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, περιπολικά και μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ έσπευσαν να αποκλείσουν την περιοχή, φωνάζοντας στους κατοίκους των πολυκατοικιών να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους και να απομακρυνθούν από τα παράθυρα.

Η έκρηξη ακούστηκε σε πολλές γύρω περιοχές.

Πολίτης που μίλησε στο nooz δήλωσε ότι άκουσε την έκρηξη στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, ενώ ένας δεύτερος πολίτης είπε ότι η έκρηξη ακούστηκε στην περιοχή του Γκύζη.

Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και πυροτεχνουργοί.

Οι γύρω δρόμοι αποκλείστηκαν για αρκετή ώρα.


https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2016/10/12/exarheiaexplosion1310161.jpg

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις