Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πρόγραμμα Mindfulness (Ενσυνειδητότητα) εφαρμόζεται σε παιδιά και εφήβους.

Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα παρέμβασης για παιδιά και εφήβους για την διαχείριση του Άγχους, της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας και την Ενίσχυση της Αυτοεκτίμησης τους.

Τo πρόγραμμα Mindfulness Stress Free Kids & Teens αφορά στην καλλιέργεια μιας συνειδητής στάσης ζωής, η οποία μας βοηθάει να διατηρούμε την ψυχική μας ισορροπία ακόμα και όταν οι συναισθηματικές ή σωματικές δυσκολίες φέρνουν «τα πάνω κάτω» στη ζωή μας.

Το πρόγραμμα Mindfulness (Ενσυνειδητότητα) μέσα από συγκεκριμένες τεχνικές, ασκήσεις και αναπνοές, μαθαίνει στα παιδιά, στους εφήβους αλλά και στους ενήλικες να παρατηρούν τις σκέψεις, τα συναισθήματά τους και την αίσθηση που έχουν στο σώμα τους την παρούσα στιγμή.

Με αυτό τον τρόπο άτομα με συμπτώματα άγχους, ΔΕΠ/Υ, φοβίες, διαταραχές ύπνου κ.α. μαθαίνουν να εστιάζουν την προσοχή τους στο εδώ και τώρα, να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους, την συμπεριφορά τους, να μειώνουν το άγχος τους, να αυξάνουν τη συγκέντρωση και την προσοχή τους, την αυτοεκτίμησή τους, την κοινωνικότητά τους και φυσικά την χαρά τους.

Βασίζεται στο πρόγραμμα Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) το οποίο δημιουργήθηκε από τον ψυχίατρο Dr.J.Kabat-Zinn και πλέον αποτελεί ένα από τα γνωστότερα και σημαντικότερα προγράμματα αντιμετώπισης συναισθηματικών δυσκολιών και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων παγκοσμίως.

Στη χώρα μας είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια οργανωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσπάθεια εφαρμογής του προγράμματος στα παιδιά.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά άνω των 5 ετών.

Ανήκει στις υπηρεσίες του Κέντρου Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ψυχικού “Θέραπειν” και πλαισιώνεται από μια ομάδα Ειδικών Ψυχικής Υγείας, Παιδοψυχίατρο, Ψυχολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό.

Τα παιδιά αγαπούν πολύ το πρόγραμμα Mindfulness γιατί φέρνει ουσιαστική αλλαγή μέσα από την αποδοχή. Εδώ δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, υπάρχει μόνο η παρούσα στιγμή και θέλουμε να την απολαύσουν στο μέγιστο. Απλά ρωτήστε τα!

Εκπαιδεύτρια: Αλεξάνδρα Ανδρικοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός- Οικογενειακή Θεραπεύτρια, MSc Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Δασκάλα Yoga Παιδιών και Ενηλίκων. Εξειδικευμένη στο Mindfulness – Based Stress Reduction/ MBSR και Nurturing Parents-A Mindfulness Based Parenting Program.

Κέντρο Συμβουλευτικών Υπηρεσιών «Θέραπειν»
Αγίας Σοφίας 3, Ν.Ψυχικό –
www.therapin.gr
instagram: mindfulness_kids_greece

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις